начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

СКГТ в действие

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СКГТ в действие

Мнениеот kilbil » 18 Май 2010, 20:58

Здравейте,
случката за която пиша е свързана с градския транспорт в София. Става въпрос за линия #111, днес се возих на нея от Цар Борис до спирката на Околовръстното за Бояна(бул.България). Редовен съм, купил съм си билетче, при което слизам но оставям билета вътре. Оказва се, че събралия се на спирката народ са все полицаи и контролъори, на които не обърнах внимание (аз си слизам на моята спирка) , при което следва "чакай, ти накъде, карти...." . Това го казва един контролъор, в момента се приближава и един полицай, аз отговарям че съм оставил билета вътре, той (контролъора) ми казва да влеза да го взема, тръгвам да влизам, тогава полицая ме спира и ми иска лична карта, аз решавам да се подчиня на полицая (въпреки че в случая не мисля че беше много умно :)). Следователно следва ти си нередовен пътник и т.н. (защото в промеждутъка автобуса тръгва заедно с билетчето ми :)). Аз отказвам да платя глоба, започват да пишат акт, него го пише друг контролъор, а мисля че като свидетел се подписа първия (който ме спря). Полицаят в същото време се шляе по спирката заедно с останалите. Контролъорът, който ме спря и установи че съм бил нередовен го нямаше освен когато не дойде да сложи едно подписче. През цялото време се нервят че съм ги бавил, полицая дойде по едно време и ми каза по-добре да си платя сега че после по-зле ще стане, общо взето нищо ново. Аз отказах да подпиша акта. Питането ми е какво евентуално следва и какви точно нарушения има, от моя и тяхна страна. Между другото не ми дадоха бележка за акта.
kilbil
Нов потребител

Re: СКГТ в действие

Мнениеот kalahan2008 » 18 Май 2010, 21:16

Един ден ще получите наказателно постановление за наложената Ви глоба, тогава ще имате 7-дневен срок за обжалване - гледайте да не го пропуснете.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kilbil » 19 Май 2010, 11:51

Интересно ми е дали все още мога да платя глобата от 10лв. (май имаше срок от 3-7 дни) , защото както чета из форума за делото трябва доста подготовка а аз лично не знам дали имам силите , въпреки че искам да защитя правата си. Отгоре на всичко разноските по делото се увеличават неимоверно , а доколкото разбирам делото за отмяна на глобата не е гражданско, а е административно­-наказателно , т.е. не се присъждат разноски ако спечеля. Прав ли съм? Моля, дайте съвети и мнения.
kilbil
Нов потребител

Мнениеот A.Pato » 19 Май 2010, 14:14

В архива на СКГТ има сигурно една планина АУАН, надали точно по Вашия ще издадат НП :)
A.Pato
Потребител

Мнениеот kilbil » 19 Май 2010, 18:34

A.Pato написа:В архива на СКГТ има сигурно една планина АУАН, надали точно по Вашия ще издадат НП :)

Твърде оптимистично ми се струва :) .

А за глобата може ли да ми кажете дали все още има време и къде принципно се плаща , защото честно казано не ми се ходи по съдилища за 10 лв.
kilbil
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 16 Юни 2010, 22:24

Андрешковщини :(
Заслужавате си глобата по морални съображения, г-не/г-жо.

Когато някой слизайки остави така билет, винаги го взимам и го смачквам.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот sadiata » 17 Юни 2010, 10:43

Със закупуването на билета пътника е изпълнил задължението си да се снабди с документ за пътуване поради което същия е не морално да бъде глобяван и в този смисъл не споделям становището на Sir_Humphrey на 16 Юни 2010 09:24 pm и не е извършено деиствие против моралните норми.
sadiata
Потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 17 Юни 2010, 19:48

Неслучайно пълното име на обикновения билет е "билет за еднократно пътуване".
След като kilbil умишлено е създал условия този билет да бъде ползван повече пъти от за колкото е предназначен, това означава, че също толкова умишлено е създал условия за ощетяване на общинската система за масов градски транспорт.

Вероятно закон не е нарушен в този случай и полицаите са се попрестарали, но аз се абстрахирам от това, и още горе писах, че по морални съображения си заслужава наказанието.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Юни 2010, 20:37

sadiata написа:Със закупуването на билета пътника е изпълнил задължението си да се снабди с документ за пътуване поради което същия е не морално да бъде глобяван и в този смисъл не споделям становището на Sir_Humphrey на 16 Юни 2010 09:24 pm и не е извършено деиствие против моралните норми.

Грешите. Съгласно чл. 12, т. 1 от Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община "при пътуване с МГТ пътниците са длъжни да притежават редовен превозен документ до слизането си на спирката"
В този смисъл питащият е нарушил наредбата, тъй като е оставил билета си преди да слезе от автобуса. И съвсем правилно е санкциониран.
A.Pato написа:В архива на СКГТ има сигурно една планина АУАН, надали точно по Вашия ще издадат НП :)

Издават, макар и със закъснение.
kilbil написа:А за глобата може ли да ми кажете дали все още има време и къде принципно се плаща , защото честно казано не ми се ходи по съдилища за 10 лв.

Късно е, чадо, мандалото лопна :D Актът е за 100 лв., толкова ще трябва да им снасяш. Освен ако не обжалваш наказателното постановление, разбира се.
Само да уточня: изобщо не съм фен на СКГТ (сега - ЦРП) :wink: Някои знаят защо...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Административно право