Здравейте!
Преди 2 дни се наложи да заплатя такса за удостоверение от системата на МВР. Информативно питах дали е възможно чрез таксова марка, но ми бе отговорено, че няма такава възможност съгласно Тарифа 4. Разглеждайки тарифата единствено се загатва, че таксите постъпват в набирателна сметка, което предполага елиминирането на таксовите марки като вариант за плащане. Защо обаче и редно ли е Тарифа 4 да бъде над Закон за държавните такси, конкретно чл. 2, ал. 1, още повече че исканата от мен услуга е по чл. 4, буква О от същия закон.
Въобще защо таксовите марки отлитат в историята и пълним нечии банки след като законово имаме право да плащаме с марки, но не и реално като не ги приемат в институциите?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 23:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Таксови марки и невъзможното им ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Таксови марки и невъзможното им ползване
моля цитирайте мястото от тарифа 4 , където се споменава набирателната сметка
аз онзи ден вдигах путурдия в мвр за тия работи
(ама аз удрях на сляпо - ядосах се на ВАСъд, че си го изкарах на МВРто, по-късно разбрах, че братчед ми също ходил по-рано да се разправя. Служителките сигурно са помислили, че сме се наговорили)
и онзи ден заявих в МВРто че тарифа 4 е ресторантско меню - в нея има цени, но няма заявен начин на плащане и пожелах да плащам кеш лично на ръката на служителката, казах че мразя банка ДСК и по лични причини не искам да им давам пари
А едната служителка ми вика - внеси ги в друга банка
Викам й - не искам - искам да ви ги дам на вас лично парите.
всъщност това дали има посочена набирателна сметка в тарифа 4 няма значение според мен
защото е в директно противоречие с извадките от Закона за държавните такси:
Чл. 2. (1) Държавните такси са прости и пропорционални. Те се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Министърът на финансите определя как се унищожават таксовите марки и в кои случаи таксите се събират в брой.
Чл. 4. Държавни такси се заплащат:
д) (изм. - ДВ, бр. 62 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) за издаване и подмяна на български лични документи, за даване разни визи на паспорти и корабни патенти, за издаване пасавани и разрешителни за пребиваване в страната;
МРАЗЯ БАНКЕРСКОТО ЛОБИ И В ЧЕРВАТА СИ!
(ама аз удрях на сляпо - ядосах се на ВАСъд, че си го изкарах на МВРто, по-късно разбрах, че братчед ми също ходил по-рано да се разправя. Служителките сигурно са помислили, че сме се наговорили)
и онзи ден заявих в МВРто че тарифа 4 е ресторантско меню - в нея има цени, но няма заявен начин на плащане и пожелах да плащам кеш лично на ръката на служителката, казах че мразя банка ДСК и по лични причини не искам да им давам пари
всъщност това дали има посочена набирателна сметка в тарифа 4 няма значение според мен
защото е в директно противоречие с извадките от Закона за държавните такси:
Чл. 2. (1) Държавните такси са прости и пропорционални. Те се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Министърът на финансите определя как се унищожават таксовите марки и в кои случаи таксите се събират в брой.
Чл. 4. Държавни такси се заплащат:
д) (изм. - ДВ, бр. 62 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) за издаване и подмяна на български лични документи, за даване разни визи на паспорти и корабни патенти, за издаване пасавани и разрешителни за пребиваване в страната;
МРАЗЯ БАНКЕРСКОТО ЛОБИ И В ЧЕРВАТА СИ!
- glasotnaroda
- Потребител
Именно, че е в разрез със закона, особено с буква О, където става въпрос за всякакви документи от институции. Въпросът е защо не се спазва и къде спят надзорните органи? Толкова адвокати, а никой не се е вдигнал да промени статуквото.
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/17B30443 ... si_MVR.pdf
25 страница:
§ 2. (Нов - ДВ, бр. 33 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2001 г.) (1) Събираните
такси по раздели VII и VIII постъпват по отделна набирателна сметка на
Министерството на вътрешните работи и се използват за:
1. покриване на разходи, свързани с издаването на българските документи за
самоличност;
А въпросните раздели са само за лични документи, но не и за удостоверения. И все пак са в разрез със ЗАКОНА. Ресторантьорско меню наистина си най-подхожда.
http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/17B30443 ... si_MVR.pdf
25 страница:
§ 2. (Нов - ДВ, бр. 33 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2001 г.) (1) Събираните
такси по раздели VII и VIII постъпват по отделна набирателна сметка на
Министерството на вътрешните работи и се използват за:
1. покриване на разходи, свързани с издаването на българските документи за
самоличност;
А въпросните раздели са само за лични документи, но не и за удостоверения. И все пак са в разрез със ЗАКОНА. Ресторантьорско меню наистина си най-подхожда.
- jekata
- Младши потребител
glasotnaroda написа:.....
....
ресторантско меню?
Всъщност истината е съвсем прозаична, макар и от МВР вероятно да не я знаят- от известно време и в съдилищата не можеш плати по този начин( проучвала съм въпроса- до 20лв. все още нормативно е позволено да се плащат ДТ с ДТМ), но съдебните състави се позовават на СР на ВАС( още не ми е останало време да го издиря, за да разбера мотивите за отказ от плащане с ДТМ).
Ако колега разполага с него- моля да го пейстне.
п.п. Вечния бунтар- не е важно да се бунтуваш безцелно, а когато го правиш да си обезпечил тезата си с аргументи.
п.п.п. Пак се връщам в темата, за да изразя личното си положително отношение към административното ръководство на ОС Варна. Приятно се работи с тях.
Трябват ли ми фотокопия от доказателства по делото- служителите от деловодството копират, като за стойността на копията заплащам на ръка дължимата сума срещу разписка ( приходен ордер? признавам не съм заглеждала вида на документа)- без значение, защото ми пести време(за опашки по банкови институции) и разбира се- липсва такса банков превод.
Искаш фотокопие от протокол- 5 стр.- 50ст, благодаря.
Как да кажеш на бялото, че е черно?!?
Последна промяна poli_g на 04 Юни 2010, 00:03, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
Предполагам за това иде реч:
http://www.sac.government.bg/court22.ns ... enDocument
http://www.sac.government.bg/court22.ns ... enDocument
И тъй като съгласно чл.151 и чл.213,т.3 от АПК към жалбите до административните съдилища се прилага "документ за внесена държавна такаса",т.е вносен документ, а не държавна таксова марка,каквато е положил жалбоподателят, следва да се приеме,същият не е изпълнил указанията на съда,които са за представяне на документ за внесена по сметката на Върховния административен съд държавна такаса.От това следва,че не е отстранил нередовностите и жалбата му на основание чл.216 във връзка с чл.158ал.3 от АПК правилно е оставена без разглеждане,а производството по нея прекратено.
- jekata
- Младши потребител
Благодаря.
- Гост.
- Старши потребител
Смях в залата просто.
Чудя се защо ги пишат въобще тия закони...
Чудя се защо ги пишат въобще тия закони...
- jekata
- Младши потребител
Фактурата за закупени таксови марки счита ли се за документ за внесена държавна такса ?МВР изискват поименен документ за внесена държавна такса .
Фактурата е поименен документ .А това че си закупил таксови марки за посочената сума значи че си внесъл дължимата такса.
Фактурата е поименен документ .А това че си закупил таксови марки за посочената сума значи че си внесъл дължимата такса.
- kabina
- Нов потребител
kabina написа:Фактурата за закупени таксови марки счита ли се за документ за внесена държавна такса ?МВР изискват поименен документ за внесена държавна такса .
Фактура, но ако купиш марки за 100 лв, а таксата ти е 5-10 и ти трябва и за другите.
- jekata
- Младши потребител
Нека да даваме мнения принципно и в частен случай .
Мен лично ме касае таксата за лични документи.Дали ако имам фактура за 18 лева за закупени държавни таксови марки това ще е поименен документ за внесена държавна такса ?Това е таксата за лична карта .Или 25 за свидетелство за управление на мпс.Или 40 лева за паспорт.
Мен лично ме касае таксата за лични документи.Дали ако имам фактура за 18 лева за закупени държавни таксови марки това ще е поименен документ за внесена държавна такса ?Това е таксата за лична карта .Или 25 за свидетелство за управление на мпс.Или 40 лева за паспорт.
- kabina
- Нов потребител
kabina написа:Нека да даваме мнения принципно и в частен случай .
А защо въобще трябва да е поименен. Имам марки, лепнал съм ги, внесени са едни пари в бюджета, а как държавата ще ги дири - нейна работа. Може би най-лесно правят различни марки за различните случаи.
- jekata
- Младши потребител
Не- отговорът на тези въпроси е отрицателен.
Дори и за съдебните такси размерът бе до 20.00лв., да не говорим, че по този начин, освен за допустим размер, не сте изпълнили изискването и за начин на внасяне.
Явно ДТМ, като начин на плащане на ДТ, остават завинаги в небитието.
Дори и за съдебните такси размерът бе до 20.00лв., да не говорим, че по този начин, освен за допустим размер, не сте изпълнили изискването и за начин на внасяне.
Явно ДТМ, като начин на плащане на ДТ, остават завинаги в небитието.
- Гост.
- Старши потребител
Ако МВР като представител на държавата те заставя да платиш подкуп под формата на комисионна това не е ли нарушение ?Заставя защото личната карта задължителен документ .
Защото точно това се получава .Определят една такса а после за да я внесеш се изисква допълнителна сума за плащане на трета страна .
Защото точно това се получава .Определят една такса а после за да я внесеш се изисква допълнителна сума за плащане на трета страна .
- kabina
- Нов потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|