начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Таксови марки и невъзможното им ползване

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Таксови марки и невъзможното им ползване

Мнениеот jekata » 03 Юни 2010, 10:43

Здравейте!

Преди 2 дни се наложи да заплатя такса за удостоверение от системата на МВР. Информативно питах дали е възможно чрез таксова марка, но ми бе отговорено, че няма такава възможност съгласно Тарифа 4. Разглеждайки тарифата единствено се загатва, че таксите постъпват в набирателна сметка, което предполага елиминирането на таксовите марки като вариант за плащане. Защо обаче и редно ли е Тарифа 4 да бъде над Закон за държавните такси, конкретно чл. 2, ал. 1, още повече че исканата от мен услуга е по чл. 4, буква О от същия закон.

Въобще защо таксовите марки отлитат в историята и пълним нечии банки след като законово имаме право да плащаме с марки, но не и реално като не ги приемат в институциите?
jekata
Младши потребител

Re: Таксови марки и невъзможното им ползване

Мнениеот glasotnaroda » 03 Юни 2010, 12:04

моля цитирайте мястото от тарифа 4 , където се споменава набирателната сметка

аз онзи ден вдигах путурдия в мвр за тия работи
(ама аз удрях на сляпо - ядосах се на ВАСъд, че си го изкарах на МВРто, по-късно разбрах, че братчед ми също ходил по-рано да се разправя. Служителките сигурно са помислили, че сме се наговорили)

и онзи ден заявих в МВРто че тарифа 4 е ресторантско меню - в нея има цени, но няма заявен начин на плащане и пожелах да плащам кеш лично на ръката на служителката, казах че мразя банка ДСК и по лични причини не искам да им давам пари
А едната служителка ми вика - внеси ги в друга банка
Викам й - не искам - искам да ви ги дам на вас лично парите.
:lol:

всъщност това дали има посочена набирателна сметка в тарифа 4 няма значение според мен

защото е в директно противоречие с извадките от Закона за държавните такси:
Чл. 2. (1) Държавните такси са прости и пропорционални. Те се заплащат с държавна таксова марка или в брой. Министърът на финансите определя как се унищожават таксовите марки и в кои случаи таксите се събират в брой.

Чл. 4. Държавни такси се заплащат:
д) (изм. - ДВ, бр. 62 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) за издаване и подмяна на български лични документи, за даване разни визи на паспорти и корабни патенти, за издаване пасавани и разрешителни за пребиваване в страната;

МРАЗЯ БАНКЕРСКОТО ЛОБИ И В ЧЕРВАТА СИ!
glasotnaroda
Потребител

Мнениеот jekata » 03 Юни 2010, 12:08

Именно, че е в разрез със закона, особено с буква О, където става въпрос за всякакви документи от институции. Въпросът е защо не се спазва и къде спят надзорните органи? Толкова адвокати, а никой не се е вдигнал да промени статуквото.

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/17B30443 ... si_MVR.pdf

25 страница:

§ 2. (Нов - ДВ, бр. 33 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2001 г.) (1) Събираните
такси по раздели VII и VIII постъпват по отделна набирателна сметка на
Министерството на вътрешните работи и се използват за:
1. покриване на разходи, свързани с издаването на българските документи за
самоличност;

А въпросните раздели са само за лични документи, но не и за удостоверения. И все пак са в разрез със ЗАКОНА. Ресторантьорско меню наистина си най-подхожда.
jekata
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2010, 23:53

glasotnaroda написа:.....
аз онзи ден вдигах путурдия в мвр за тия работи
(ама аз удрях на сляпо - ядосах се на ВАСъд, че си го изкарах на МВРто, по-късно разбрах, че братчед ми също ходил по-рано да се разправя. Служителките сигурно са помислили, че сме се наговорили)

и онзи ден заявих в МВРто че тарифа 4 е ресторантско меню - в нея има цени, но няма заявен начин на плащане и пожелах да плащам кеш лично на ръката на служителката, казах че мразя банка ДСК и по лични причини не искам да им давам пари
А едната служителка ми вика - внеси ги в друга банка
Викам й - не искам - искам да ви ги дам на вас лично парите.
:lol:

....

:mrgreen: ресторантско меню?

Всъщност истината е съвсем прозаична, макар и от МВР вероятно да не я знаят- от известно време и в съдилищата не можеш плати по този начин( проучвала съм въпроса- до 20лв. все още нормативно е позволено да се плащат ДТ с ДТМ), но съдебните състави се позовават на СР на ВАС( още не ми е останало време да го издиря, за да разбера мотивите за отказ от плащане с ДТМ).

Ако колега разполага с него- моля да го пейстне.

п.п. Вечния бунтар- не е важно да се бунтуваш безцелно, а когато го правиш да си обезпечил тезата си с аргументи.

п.п.п. Пак се връщам в темата, за да изразя личното си положително отношение към административното ръководство на ОС Варна. Приятно се работи с тях.
Трябват ли ми фотокопия от доказателства по делото- служителите от деловодството копират, като за стойността на копията заплащам на ръка дължимата сума срещу разписка ( приходен ордер? признавам не съм заглеждала вида на документа)- без значение, защото ми пести време(за опашки по банкови институции) и разбира се- липсва такса банков превод.
Искаш фотокопие от протокол- 5 стр.- 50ст, благодаря.

Как да кажеш на бялото, че е черно?!?
Последна промяна poli_g на 04 Юни 2010, 00:03, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jekata » 04 Юни 2010, 00:02

Предполагам за това иде реч:

http://www.sac.government.bg/court22.ns ... enDocument

И тъй като съгласно чл.151 и чл.213,т.3 от АПК към жалбите до административните съдилища се прилага "документ за внесена държавна такаса",т.е вносен документ, а не държавна таксова марка,каквато е положил жалбоподателят, следва да се приеме,същият не е изпълнил указанията на съда,които са за представяне на документ за внесена по сметката на Върховния административен съд държавна такаса.От това следва,че не е отстранил нередовностите и жалбата му на основание чл.216 във връзка с чл.158ал.3 от АПК правилно е оставена без разглеждане,а производството по нея прекратено.
jekata
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 04 Юни 2010, 00:10

Благодаря.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jekata » 04 Юни 2010, 00:14

Смях в залата просто.

Чудя се защо ги пишат въобще тия закони...
jekata
Младши потребител

Мнениеот kabina » 07 Юни 2010, 11:52

Фактурата за закупени таксови марки счита ли се за документ за внесена държавна такса ?МВР изискват поименен документ за внесена държавна такса .
Фактурата е поименен документ .А това че си закупил таксови марки за посочената сума значи че си внесъл дължимата такса.
kabina
Нов потребител

Мнениеот jekata » 07 Юни 2010, 12:11

kabina написа:Фактурата за закупени таксови марки счита ли се за документ за внесена държавна такса ?МВР изискват поименен документ за внесена държавна такса .
Фактурата е поименен документ .А това че си закупил таксови марки за посочената сума значи че си внесъл дължимата такса.

Фактура, но ако купиш марки за 100 лв, а таксата ти е 5-10 и ти трябва и за другите.
jekata
Младши потребител

Мнениеот kabina » 07 Юни 2010, 12:21

Нека да даваме мнения принципно и в частен случай .
Мен лично ме касае таксата за лични документи.Дали ако имам фактура за 18 лева за закупени държавни таксови марки това ще е поименен документ за внесена държавна такса ?Това е таксата за лична карта .Или 25 за свидетелство за управление на мпс.Или 40 лева за паспорт.
kabina
Нов потребител

Мнениеот jekata » 07 Юни 2010, 12:23

kabina написа:Нека да даваме мнения принципно и в частен случай .
Мен лично ме касае таксата за лични документи.Дали ако имам фактура за 18 лева за закупени държавни таксови марки това ще е поименен документ за внесена държавна такса ?Това е таксата за лична карта .Или 25 за свидетелство за управление на мпс.Или 40 лева за паспорт.

А защо въобще трябва да е поименен. Имам марки, лепнал съм ги, внесени са едни пари в бюджета, а как държавата ще ги дири - нейна работа. Може би най-лесно правят различни марки за различните случаи.
jekata
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Юни 2010, 12:26

Не- отговорът на тези въпроси е отрицателен.
Дори и за съдебните такси размерът бе до 20.00лв., да не говорим, че по този начин, освен за допустим размер, не сте изпълнили изискването и за начин на внасяне.
Явно ДТМ, като начин на плащане на ДТ, остават завинаги в небитието.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kabina » 07 Юни 2010, 12:32

Ако МВР като представител на държавата те заставя да платиш подкуп под формата на комисионна това не е ли нарушение ?Заставя защото личната карта задължителен документ .
Защото точно това се получава .Определят една такса а после за да я внесеш се изисква допълнителна сума за плащане на трета страна .
kabina
Нов потребител

Назад към Административно право