Такааааа...
Май, помислихме, че страните по делото ще се наиграят на криеница, ще им омръзне да се явяват по делото и ще кандисат на делба (било съдебна, било доброволна).
Или помислихме, че ще се намери адвокат – майстор на(д) майсторите и, с един замах, ще наклони делото в нечия полза.
Май, помислихме, че вещото лице перфектно си е свършило работата, предлагайки вариант на съдебна делба най-добър измежду всички други суперварианти. Или решихме, че вещото лице, на основание нам-си-кой закон, има право да „вкарва в съсобственост” собственици, дето не искат да са съсобственици.
Или определихме, че Главният архитект е урбанист и половина (че и повече), и, че познава перфектно ЗУТ в частта му за съдебната делба на УПИ. Или, май, го признахме за абсолютен лингвист – познавач на единственото и множественото число и на глаголите и на съществителните в българския език. Че даже, май, го чухме (едва-едва) да шепне, че не може да има УПИ с лице 1.37 м, отредено за свързано средновисоко жилищно застрояване.
Май, негласно, определихме съдията като ‘мишок’. Чиито съдебни решения са единствено достойните да характеризират познаването от него на материята ЗУТ. (Всъщност – какво ви пречи да го коментирате този съдия??)
Сега остава да хвърлим всичката вина на нормотворците в БГ-парлам(а-м)ента, творили в началото на 2005 г – откогато е основният текст на калпаво написаната ал. 3 на 201 ЗУТ.
Или да хвърлим основната вина върху експертите, участвали в изработването на ЗУТ – дори и в самото му раждане като закон, че и после – при десетките му изменения. Защото експертите почти никакво внимание не са обърнали в закона за разрешаване на стотиците проблеми, възникващи от злото, наречено 'съсобственост на УПИ'.
Някъде бях чел, че ЗУТ е фундаментално пробит закон, който от около 350-400 члена е редуциран до малко над 200 (още в самото му начало като проекто-ЗУТ).
Изменян е около30 пъти, при това от юристи, които /убеден съм/ нищо не разбират от него. Ако абревиатурата ЗУТ, означава “закон за умните и тъпите” ( Старият ЗТСУ означавал “Закон за търсене на силни усещания”.), моля, като на ........, да ми кажете кой какво сгреши до тук по хода на делото.
Опитът на специалист да изиграе ролята на вещото лице, до тук е повече от неуспешен. И „влизането в роля” като Главен архитект е ... /не’ам думи/. Тук е мястото да признаем обаче, че и двете роли са за професионални артисти. И е естествено, че за самодейци от кварталното читалище не е възможно да се вмъкнат в кожата на ВЛ и Гл.архитект., дори и да са гледали многократно как Уилям от Баскервил (Шон Конъри), в самото начало на „Името на розата” / ей така - за отскок/ разпозна къде трябва функционално да се облекчи младият му помощник.
/Вметка: Предполагам се сещате, как само въз основа на наблюденията си върху бързащите към и вмъкващи се в някаква врата хора и върху блажения им вид на излизане, професионалистът (Шон) разпозна какво се крие зад вратата./
Задачки за напреднали
1.Съществува ли коментар върху чл. 201 ЗУТ, с посока – какви са конкретните задължения на професионалистите-участници в съдебен процес по ликвидиране на съществуваща съсобственост на УПИ;
2.На какво в юридическите факултети обучават бъдещите юристи? На техническа грамотност учат ли ги? А поне на правна??
3.На какво в архитектурните факултети обучават бъдещите архитекти? На техническа грамотност учат ли ги? А на правна?? А поне на българска граматика???
4.На какво в геодезическите факултети обучават бъдещите геодезисти? На ТСУ учат ли ги? А за геометрия и математика чували ли са?
5.Как се казват майките на езиковонеграмотните създатели на днешната ал. 3 от чл. 201 ЗУТ?
Аз съм до тук! Щот’ ме заболя главата...