начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конфликт при делба с пари в брой, моля за съвет!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конфликт при делба с пари в брой, моля за съвет!

Мнениеот ivan0v » 31 Май 2010, 21:41

Здравейте!
От глупост „влязох в един филм”. Нямам никакви правни познания. Прочетох тук-там в интернет, но всичко се замъгли още повече. Ще ви помоля за отговор на въпрос, който отговор ще ми помогне в дилемата дали да търся услугите на адвокат и съответно правата си или просто да пия една студена вода.
Случаят е следният:
Баща ни почина преди 50дни, наследници сме аз и брат ми.
Предмета на делбата е апартамент, земеделска земя и пари в брой.
Относно апартамента-предварително се знаеше, че претенции за ползването му ще има брат ми, понеже има дъщеря, нуждаеща се, пък и аз живея в друг град.
Аз не възразявам на това апартамента да остане за брат ми, но поисках да ми заплати ½ от стойността му. Той се надяваше да се съглася на делба - земята + парите в брой срещу апартамента - за него. Но при това "делене" съотношението изразено в пари е 3/7, което си е направо "кон за кокошка", пък и му напомних, че парите в брой също са предмет на делба.
И тук възникна конфликта – позовавайки се на поделяне на наследство от баба ни и дядо ни отпреди 25 години /аз бях дарен с апартамент, а неговият,със същата площ, който тогава се строеше - се наложи да си го доплати. Аз влизах в казармата , той – вече работещ, със собствени доходи. Такава беше волята на родителите ни, неуспорена до смъртта на баща ни, а и майка ни не е сред живите отдавна/ , брат ми ми заяви, че парите в брой остават за него, като компенсация на несправедливото делене преди 25години.

Трябва да отбележа, че волята приживе на баща ни /изразена устно, за съжаление/ беше всичко да се подели поравно.
Спорната бащина сума пари в брой се оказа в сметка на брат ми, понеже баща ни беше болен от рак и в последните си дни /вече беше на легло без възможност да става/ му написа пълномощно, с което той да изтегли парите от неговата сметка и да разполага с тях при посрещане на неизбежните разходи по погребение и т.н. и т.н.
Четох, че пълномощното се прекратява автоматично със смъртта на една от страните.
В конкретния случай имам ли основателно право да претендирам за ½ от сумата пари в брой, тъй като те се явяват част от наследството или по силата на пълномощното си остават под еднолично разпореждане на брат ми и аз пия една... .
Ще съм благодарен на отговорите ви!
ivan0v
Нов потребител

Re: Конфликт при делба с пари в брой, моля за съвет!

Мнениеот nnikksan » 01 Юни 2010, 00:12

Имате право брат ви да ви върне половината от сумата, която е получил от влога на баща ви, на основание това, че двамата сте наследници и в общия случай всичко се дели по равно. Брат ви недобросъвестно си е послужил с пълномощното, тъй като с-но Закона за задълженията и договорите :
Чл. 41. Пълномощието се прекратява с оттеглянето му или с отказването от него, със смъртта на упълномощителя или на пълномощника или с поставянето им под запрещение, а когато упълномощител или пълномощник са юридически лица - с прекратяването им.
Редно е връщането да стане или доброволно, или по съдебен ред- чрез завеждане на гражданско дело.
nnikksan
Младши потребител

Мнениеот ivan0v » 01 Юни 2010, 08:20

Благодаря за бързия отговор!
Имах чувството, че съм несправедливо ощетен, ще си потърся правата.

Жалкото за мен в случая е, че загубих брат си, отношенията ни до сега бяха безупречно коректни. Още съм в шок и не мога да повярвам, че това се е случило, до преди 50 дни нищо не предвещаваше такъв развой, доброто старо време едва ли ще се върне...

Приветствам призива на форума за помощ към институции пренебрегнати под някяква форма от държавата, подпомагам според възможностите си Дома за деца с умствена изостаналост в с. Михалци. Вярвам, че на този свят всичко се връща.
ivan0v
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 01 Юни 2010, 08:32

Не го приемайте като съвет, но смятам че никакви пари на света, не могат да заменят това, да имаш брат с който да сте в добри отношения. Баща ми също беше болен от рак, и знайте, че грижите за него са страшно обременяващи, и с пари просто не може да се купят. Разбирам чувството Ви на измамен, но с действия по съдебен ред, Вие ще загубите много, определено в случая спечелилия ще бъде единствено адвоката Ви.
fbr65
Потребител

Мнениеот ivan0v » 01 Юни 2010, 16:16

fbr65 написа: Баща ми също беше болен от рак, и знайте, че грижите за него са страшно обременяващи, и с пари просто не може да се купят.

Тук сте абсолютно прав/а, и аз бях край смъртното легло, и аз полагах грижи денонощно и знам много добре какво е да гледаш безпомощно как близкия ти се стопява ежедневно, обречен от коварната болест. В последните седмици се редувахме с брат ми, понеже баща ни не приемаше никой друг да се грижи за него. Затова казах, че съм в шок от развитието на събитията след смъртта.
Съвета го поисках до толкова, че да съм сигурен, че имам и законно основание да искам свой дял. Аз не съм конфликтна личност и ще потърся докрай братско споразумение.
А иначе казано - времето лекува.

nnikksan написа: Брат ви недобросъвестно си е послужил с пълномощното,

Едно доуточнение - брат ми изтегля влога когато баща ни е все още жив - това променя ли Вашето мнение?
ivan0v
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба