начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

отвеждане на дъждовни води

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отвеждане на дъждовни води

Мнениеот handykoper » 28 Мар 2010, 22:47

Здравейте,
Казусът е следният: общ парцел (в София), в който има 3 сгради и всички собственици притежават идеални части от цялото място. Нашата сграда е ъгловата и е застроена на цялата и (според нотариалния акт) площ. Някога е била “г”-образна, но впоследствие (още преди 09.09.1944 г.) е била добавена тераса (към вътрешния двор на парцела) и е станала правоъгълна.
Та въпросът ми е, дали имаме право да отведем дъждовните води от терасата към вътрешния двор (от който имаме идеални части според нотариалния акт, но е част от имота на друг собственик)?
При необходимост, мога да дам и други пояснения, ако са нужни.
Предварително благодаря.
handykoper
Нов потребител

Re: отвеждане на дъждовни води

Мнениеот anserk » 29 Мар 2010, 10:46

handykoper написа:Та въпросът ми е, дали имаме право да отведем дъждовните води от терасата към вътрешния двор

И какво ще стане с двора при пороен дъжд - басейн :idea:
Това по-скоро е технически въпрос, а не правен, макар че при решаването на проблема съсобствениците имат право на съгласие.
Вътрешния двор трябва да има сифон (бройката зависи от квадратурата) на дъждовна канализация. В нея се заустват водосточните тръби от покривите (които и да са), а тя се зауства в канализцията на сградата и от там в уличната.
Трябва да се види и прецени на място от специалист. Има правила и ако са нарушени във времето, то сега е момента да ги изпълните :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот handykoper » 29 Мар 2010, 22:05

Anserk, благодаря за отговора.
Пропуснал съм да упомена, че вътрешният двор е свързан с улицата с безистен (или широк проход, през който могат да влизат коли в двора), така че и при най-силния дъжд водата се оттича към улицата. По тази причина техническата страна на въпроса не ме интересува толкова, колкото юридическата. А относно заустването на водосточните тръби от покривите в канализацията и оттам – в уличната канализация, не е ли нормално (или възможно) и те да могат да завършват както водосточните тръби, които са по фасадите към улиците (т.е. водата да се излива на плочника)? И как да разбера какви са тези правила (евентуално нарушени във времето)?
Отново благодаря предварително за получени отговори.
handykoper
Нов потребител

Мнениеот anserk » 30 Мар 2010, 01:18

handykoper написа:не е ли нормално (или възможно) и те да могат да завършват както водосточните тръби, които са по фасадите към улиците (т.е. водата да се излива на плочника)?

Не е нормално! Особено в в централната градска част, където застрояването е със завишени показатели. Разходете се и се загледайте къде са заустени водосточните тръби и на старите сгради (от преди 50-60 год.), пък и на новите.
Това, че имате проход за вътрешния двор, който сигурно е паркинг, не означава че трябва да го правите на плавателен канал.

handykoper написа:И как да разбера какви са тези правила (евентуално нарушени във времето)?

Ами на първо време кандидатствайте за строителен инженер - наплива не е голям, като за правото :D Сега не знам с какви изпити се кандидатства. Трудничко е (поне по мое време беше така :wink: ), но се изкарва.
Защо не искате да поканите специалист да види на място и да даде съвет? Каквото и да направите на своя глава, ще влезете в полезрението на съседите и от там на общината. Е, тогава си вземете адвокат, щом толкова искате :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот handykoper » 30 Мар 2010, 19:10

Многоуважаеми Anserk,

Още веднъж приемете моите благодарности – този път за втория ваш отговор. С него ме приближихте още мъничко към това, до което искам да стигна. Благодаря ви.
След това обаче не мога да не спомена, че от самото начало аз просто исках единствено да си изясня, дали имаме законово (т.е., юридическо) право, да отведем дъждовните води от терасата ни към вътрешния двор, от който – както бях казал в началото – имаме идеални части, но е част от имота на друг собственик. Това беше въпросът ми. Нищо друго. Е, бих бил удовлетворен и да науча, въз основа на какво това е невъзможно. Или пък обратното…
Що се отнася до предложението ви, да кандидатствам (ако то е предложение към мен, да се обучавам) за строителен инженер, почти съм сигурен, че няма да го приема. Даже и при положение, че напливът (а не “наплива”, както вие сте написал) не е голям. И въпросът не е в това, че е трудничко, или пък че не е модно. Просто сегашният ми статус ме задоволява.
Интересна е обаче втората хипотеза – да кандидатствам за работа като такъв. Вие как мислите, дали тя е реална – в български уславия?
Попадението ви, че вътрешният двор е паркинг, е абсолютно точно. Така е! Навярно има и дълбока логика в това – като се има предвид, колко много регистрирани МПС-та има, колко малко са паркингите и колко бързоувеличаваща се е “синята зона”. Прав сте – паркинг е.
И още – от къде произтече увереността ви, че не искам да извикам специалист да види на място и да ми даде съвет? Върнах се към написаното от мен и не видях никъде такова нежелание?...
И следващите неща – как ще направя нещо на моя глава, как ще бъда бъда прихванат от пеленгаторите на вражеските – ха-ха – съседи, как тогава ще тръгна – макар и печално – да си взема адвокат, което дълбоко в себе си още изначално съм искал… Еееех..., колко мъка има на този свят… Проникновени 3-ди-визии…
Относно така наречените “емотикони”, можете да ме сметнете за старомоден, но аз си предпочитам да вмъквам емоциите около един текст в думите му, а не между тях.
Накрая – човек трябва да умее да спира – хуморът е ценно нещо в нашия свят. Да, така е. Но аз исках единствено малко (семпла – според мен) информация. Нищо друго.
С благодарност и с не лошо чувство

Handykoper
handykoper
Нов потребител

Мнениеот anserk » 30 Мар 2010, 21:44

handykoper написа:Но аз исках единствено малко (семпла – според мен) информация. Нищо друго.

Малко и семпло (радетел съм за този изказ): понеже имам предположение, че става въпрос за отвеждане на дъждовни води от покрив на тераса в двор (практика), зауствате улука в най-близката водосточна тръба на сградата външно по фасадата. Настъпвате чл.38 от ЗС - обща част, но вие не питайте. Кое предпочитат: да им поливате скъпите возила или да го направите като хората, без да им наводнявате мазетата.
Има наредби (и преди и сега), но не ви трябва да ги знаете.
Това е от мен по преположения, без да е видяна фактическата обстановка.
handykoper написа:Интересна е обаче втората хипотеза – да кандидатствам за работа като такъв. Вие как мислите, дали тя е реална ....

Не се подценявайте! Само вие не сте се опитали по обектите! Що народ се упражни в строително предприемачество и градеж :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Май 2010, 19:10

anserk, добре е че строго се придържаш към техническата част на решението, но забелязеа ли как казуса може да се окаже инзвънредно сложен, поради следната изватка от поста на питащия
Та въпросът ми е, дали имаме право да отведем дъждовните води от терасата към вътрешния двор (от който имаме идеални части според нотариалния акт, но е част от имота на друг собственик)?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 16 Май 2010, 19:54

Ако влизам в този раздел на форума, опитвам се да отсея "зърното от плявата" в зададените въпроси, защото почти всички питащи са настъпили някой член на ЗУТ-а, на ЗС, на ЗДС и ЗОС, и ..... Първо действат (във вътрешните дворове на централните градски райони е гювеч от незаконни пристройки, достройки - нали не се вижда) и чак като стане разправията със съседите (обикновенно сигнал до общината), тичат да питат. Едва тогава си отварят и актовете за собственост (ако ги имат). И като чуят за адвокат :cry:
А това, че се бъркат правните понятия -ОПС, собственост, право на ползване и др., простено е.
anserk
Активен потребител

Мнениеот Melly » 17 Май 2010, 01:04

Така е, и още дълго време ще продължава да е налице това явление "Българинът разбира от футбол, политика и право".
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот teogeo » 17 Май 2010, 12:41

Melly написа:Така е, и още дълго време ще продължава да е налице това явление "Българинът разбира от футбол, политика и право".

... и всичко останало :)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба