Казусът ми е следният:
Имот (УПИ): 5хх кв. метра = 100% частна общинска собственост.
Собственици:
1. ОБЩИНА XXXX
Ид. част 1/1 Липсва информация
Носители на други вещни права:
2. A
Право на строеж
Ид. част 1/6 Нотариален акт № XXX
2. B
Право на строеж
2. C
Право на строеж
2. D
Право на строеж
Ид. част 1/2 Нотариален акт № XXX
Върху него е учредено право на строеж на две лица, което после е наследено. Реализирано е правото на строеж - една сграда (не калкан), а една сграда с два отделни входа.
Лицето D иска да изкупи дела си от общината и да не живее върху общинска земя. Да, но лицата A,B,C не са най-съгласни да платят пари, щом като може да не плащат.
Дайте някакви съвети, има ли начин това да стане? Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изкупуване на частна общинска собственост с учредено право..
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изкупуване на частна общинска собственост с учредено право..
Защо да не може, това е частноправен казус със сложен ФС. Даже си мисля, че може да изкупи и цялата площ на УПИ-то, стига да разполага със средства и Общината да е съгласна на такава продажба.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:Защо да не може, това е частноправен казус със сложен ФС. Даже си мисля, че може да изкупи и цялата площ на УПИ-то, стига да разполага със средства и Общината да е съгласна на такава продажба.
Ами как да го изкупи, както съсобствениците и те имат 3 * 1/6 = 1/2, и имат техни постройки върху земята.
Melly, готов съм да си платя за реална целенасочена консултация. Защото и аз така си мисля, чувал съм, че може и цялата, но... ...
-
teogeo - Активен потребител
Няма да стане, без значение какво сте чули нявга.
Което не пречи да си купят ид. части от дворното място.
- Гост.
- Старши потребител
teogeo написа:Ами как да го изкупи, както съсобствениците и те имат 3 * 1/6 = 1/2, и имат техни постройки върху земята.
Я уточни - постройКА (сграда с два входа) или постройКИ - защото си писал след мен.
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:teogeo написа:Ами как да го изкупи, както съсобствениците и те имат 3 * 1/6 = 1/2, и имат техни постройки върху земята.
Я уточни - постройКА (сграда с два входа) или постройКИ - защото си писал след мен.
1. Има една основна жилищна сграда, с два отделни входа. Вътре - СОС. Ползва се от двете страни. По 1/2 за за едната страна, по 1/2 (1/6 + 1/6 + 1/6) за другата.
2. Има две КЕМБИ, декларирани в кадастъра като селскостопански постройки, но не са описани в ничии нотариален акт. Незаконни са. Няма УТ, няма нищо. Ей така, висят си... Чии са? Ами на тези с по 1/6, но документи - няма.
Ето, Поли казва, че няма да стане.
-
poli_g написа:Няма да стане, без значение какво сте чули нявга.
Защо няма да стане всъщност?
По Чл. 35 от ЗОС общината да подкани всичките страни да купят общинската собственост и да заплатят там XXX пари съобразно квотите си в идеални части?
-
Колко на брой са собствениците на законно построената сграда в този имот, ОЧС? Един?!? Отговорът е отрицателен, поради това не може само един да закупи цялото дворно място.
А, дали общината е склонна да продава ид. части - не мога да отговоря. Знаете, че в това отношение тя е приравнена на гражданско-правен субект и съдебните институции нямат право да контролират актовете и.
А, дали общината е склонна да продава ид. части - не мога да отговоря. Знаете, че в това отношение тя е приравнена на гражданско-правен субект и съдебните институции нямат право да контролират актовете и.
- Гост.
- Старши потребител
"Лицето D иска да изкупи дела си от общината и да не живее върху общинска земя. Да, но лицата A,B,C не са най-съгласни да платят пари, щом като може да не плащат."
Що да не може?
Що да не може?
-
namakak - Потребител
Според предоставените данни - няма пречка единият от съсобствениците, пък дори и някой трети, да изкупи цялата общинска собственост (заедно с тежестите, т. е. с учредените вещни права, разбира се).
- magodeoz
- Активен потребител
Вижте в Закона за общинската собственост чл.35 ал.3 - там е дадено правото на собственика на законно изградена сграда върху общинска земя, да изкупи правото на собственост /съответно идеална част, съответстваща на идеалната част от правото му на строеж върху земята/. Този член е продължение на § 27 отПЗР на ЗС (отм.) и ПМС 235/1996 г. (отм.). Може да купи само идеална част, равна на правото на строеж, т.е. 1/6 идеална част. Но какво пречи да си сключи предварителен договор с другите съсобственици за продажба, като те също подадат заявления за покупка, той плати цената и сключат окончателен договор. Естествено да си оформят финансово нещата с обратни документи. Най-добрият вариант е те да го упълномощят да подпише договорите от тяхно име и пълномощно /изрично/ да продаде идеалните части на когото намери за добре при спазване на чл.33 ЗС, включително и сам на себе си.
- ellin
- Младши потребител
Така де - това е право, не задължение... Другите като не щат да купуват...
- magodeoz
- Активен потребител
Poli_g e прав.От личен опит:
Имаме къща построена с отстъпено право на строеж/което е изчерпано/върху
държавна земя /от Областна управа земите преминаха към Общините/.
Два отделни входа за всеки от двамата собственика,етажите са два,идеалните части съответно по 1/2.
Ние закупихме земята преди десетина години,но само 1/2 от целия парцел.
Съсобствениците и до ден днешен не са купили тяхната половина/защо да плащат като може и така:)/.
Преди около 2-3 години попитах в администрацията дали не можем да зкупим и
другата половина,но отговорът беше отрицателен.
Така,че спокойно може да се закупи само ид.част която притежавате,а друг е въпросът как ще определите коя е тя точно от целия двор./Ние сме разделили
двора още с построяването на къщата,така че всеки си знае половината./
Два отделни входа за всеки от двамата собственика,етажите са два,идеалните части съответно по 1/2.
Съсобствениците и до ден днешен не са купили тяхната половина/защо да плащат като може и така:)/.
Така,че спокойно може да се закупи само ид.част която притежавате,а друг е въпросът как ще определите коя е тя точно от целия двор./Ние сме разделили
- zlato
- Младши потребител
zlato написа:Poli_g e прав.От личен опит:
Съвет (без да се заяждам ни най-малко) - когато ви отговорят отрицателно държавните институции - попитайте ги: "Не може? Добре, по кой член това, от коя наредба, кой закон?"
Иначе на мен така отрицателно (без да се обоснове, освен ако не броим за обосновка: "Ей така!" / "Еми щото аз казвам!") едно време ми отговаряше баща ми на въпроси като: "Мога ли да ида еди-къде-си"
-
Колега, teogeo, не че се заяждам, но да напомня: някак ви убегна казаното от мен някъде в темата- по отношение продажба на недвижим имот частна общинска собственост, общината е гражданскоправен субект, та в този смисъл
Ако позволите един въпрос- на какво основание ще предявите иск срещу последната поради това, че не иска да ви продаде част от собственият и имот? Па макар и да сте построил законно в него собствена сграда.
Тя ви е продала правото да построите сграда в нейния имот, дали ще ви продаде и земята под постройката е друга тема. А нормата на чл. 35 указва кръга на лицата, които се ползват привилегировано от правото да изкупят. То ще възникне едва, когато общината реши да се разпореди с имота. При какви квоти и условия- никой не може да диктува, защото е определено с размера на ид. части при съсобственост. Друг е въпроса ако правото на собственост върху законно построена сграда в общ. имот се притежава от едно лице, но пък рядко такова щастие.
И аз искам съседката да ми продаде нейния апартамент, че да разширя "владенията си на изток от китайската стена" , но след като тя не смята да се разделя с него- допустимо е да пасувам.( искът ще е недопустим, но ако изложите аргументи...)
" Иначе на мен така отрицателно (без да се обоснове........""
е и неуместно.държавните институции
Ако позволите един въпрос- на какво основание ще предявите иск срещу последната поради това, че не иска да ви продаде част от собственият и имот? Па макар и да сте построил законно в него собствена сграда.
Тя ви е продала правото да построите сграда в нейния имот, дали ще ви продаде и земята под постройката е друга тема. А нормата на чл. 35 указва кръга на лицата, които се ползват привилегировано от правото да изкупят. То ще възникне едва, когато общината реши да се разпореди с имота. При какви квоти и условия- никой не може да диктува, защото е определено с размера на ид. части при съсобственост. Друг е въпроса ако правото на собственост върху законно построена сграда в общ. имот се притежава от едно лице, но пък рядко такова щастие.
И аз искам съседката да ми продаде нейния апартамент, че да разширя "владенията си на изток от китайската стена" , но след като тя не смята да се разделя с него- допустимо е да пасувам.( искът ще е недопустим, но ако изложите аргументи...)
" Иначе на мен така отрицателно (без да се обоснове........""
Възникналите въз основа на действащия ЗОС правоотношения, макар и породени в резултат на сложен фактически състав, са отношения между собственик и суперфициар, от което следва че по своята същност са гражданскоправни отношения. Съдържащите се в ЗОС правила по управление и разпореждане с общинско имущество определят начина на формиране и изразяване на волеизявление от страна на общината за извършване на гражданскоправни сделки по отношение на общинско имущество, предвид особения режим, на който се подчинява общинската собственост. По отношение на другите субекти на правото, разпореждайки се с имуществото си, общината е гражданскоправен субект.
- Гост.
- Старши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|