начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Казус с недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с недвижим имот

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 17:36

Здравейте,
искам да се консултирам с вас преди да декларирам имота в НАП.Баща ми почина. Има втори брак от който имам брат. Имам и чичо - брат на баща ми. Те двамата са съсобственици на семейното им жилище - на баба ми и на дядо ми (техните майка и баща). Не са го поделили, нот. акт е на името на баба и на дядо, т.е. съсобственици на идеални части Бабата и дядото са починали преди баща ми да се ожени за втори път.
Сега имам няколко въпроса. Първият ми е много спешен: Кой с каква квота се явява наследник на имота, какво да впиша на съответното място в данъчната декларация? Съпругата има ли дял в дела на баща ми или сме само аз и брат ми?
Другият въпрос е от любопитство: Като се направи делба издават ли се нови нотариални актове? И ако се издават те заличават ли стария акт (от бабата и дядото) от архива на имотния регистър?
ivaninka
Нов потребител

Re: Казус с недвижим имот

Мнениеот boiko62 » 16 Апр 2010, 17:50

всички живи наследници имат дял от наследството останало от дядо ви и баба ви. чичо ви има 1/2 от имота, а вие поделяте тримата другата 1/2
когато се прави делба има нови актове, договор за доброволна делба или нот. акт/решение ако е съдебна.
boiko62
Младши потребител

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 18:36

Благодаря за бързия отговор. Вече не знам какво да правя. Консултирах се с адвокат, който твърди, че съпругата няма дял, защото не е правена делба с наплащане на дялове по време на брака. Баща ми не е собственик на реална част и в случая, тъй като той е починал, ние с брат ми се явяваме наследници на бабата и дядото. Тук във форума срещнах по две теми същите отговори. Незнам друг адвокат ли да търся...още едно мнение.
ivaninka
Нов потребител

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 18:40

Ето това е сходен случай viewtopic.php?f=23&t=40146&p=388077#p388077
ivaninka
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Апр 2010, 18:52

ivaninka написа:Благодаря за бързия отговор. Вече не знам какво да правя. Консултирах се с адвокат, който твърди, че съпругата няма дял, защото не е правена делба с наплащане на дялове по време на брака. Баща ми не е собственик на реална част и в случая, тъй като той е починал, ние с брат ми се явяваме наследници на бабата и дядото. Тук във форума срещнах по две теми същите отговори. Незнам друг адвокат ли да търся...още едно мнение.

Колегата не е бил прав или Вие не сте го разбрали.След като имота е получен по наследство от баща Ви( 1/2 по точно) и е нямало делба с доплащане(едно от възможните усложнения , което щеше да доведе до СИО върху платената идеална част) , то тази една втора не е била в режим на СИО , но съпругата е законен наследник на съпруга и получава равен дял с децата.Така , че делите 1/2 на три и получавате колко идеални части имате от имота.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivaninka » 16 Апр 2010, 18:54

Много благодаря за ясния и конкретен отговор, сега вече го разбрах. :)
ivaninka
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба