начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Има ли корупция в съдебната власт?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот xaoc1973 » 26 Мар 2010, 21:20

Уфффф!
Лично аз имам доказателства за корупция по високите етажи в съдебната система - конкретно за председателя на районния съд в един гоооолям областен град. Естествено, доказателствата ми са косвени, защото той е умен пич и няма да се остави да го хванат по бели гащи. С приятели на чаша бърбън сме ги обсъждали подробно.
Пита се в задачката:
1. Кому да дам тези доказателства, за да има власт и желание да ги разгледа обективно?
2. Ще се приемат ли за доказателство или ще стане като с Красьо - дето се оказа, че активното познанство на хората от ВСС с него не било престъпление, защото извършваните му "услуги" от страна на членове на ВСС нямали противоправен характер :) ?
3. Какви ще бъдат последствията за мен от това?
4. След като председателят на този гоооолям РС е корумпиран, то какво си мислим за съдиите под него?
......
Колеги, не сме тъпаци и всеки сам може да даде отговор на тези въпроси.
Корупция ИМА навсякъде, а в съдебната система е най-голяма. Всички председатели на съдилища си знаят кои са корумпираните и си ги къткат. Единственият лек е да се сменят всички председатели на всички съдилища у нас. Другото е чесане на езици.
Айде стига толкова, че приготвям една пачка за едно дело в малки купюри и употребявани банкноти ... :)
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот namakak » 05 Апр 2010, 00:13

Днес мисля,че няма корупция в съдебната власт.Но трябва заплатите им да са на хонорар,за всяко решение да получават заплати. :mrgreen: Само и единствено тогава,съдията може да бъде уважаван,неприкосновен и безпристрастен.Нека да получават повече и от министър председателя,но да има истинска съдебна власт,независеща от народния бюджет ,а от свършена и то адекватна работа.Дело което стига до върховен съд и сега не се заплаща,значи съдията ще е работил без ДА Е ЗАРАБОТИЛ пари.Но от върховния съд ще му зависи бъдещата практика...От там и стаж и точки и каквото щеш..
Желаеме референдум!Аз лично ги неам за нищо тия съдии,човек който мами и има полза от проточване на делата и не се явява или измисля причина и за това съдиите взимат заплати от бюджета на държавата за несвършена работа,направо си е измама срещу народа и злоупотреба с длъжност и неадекватен "професионализъм",считайки съдиате за чивеци с чест,честност и правораздаване в допустими норми без пристрастие и тормоз.
Чрез този мой отговор,аз защитавам съдийския хонорар,за който вече знаем тежината на учение и доказване,авторитетност и почтенност ,въобще за призванието съдия на гражданите на България.
В момента аз не ги уважавам,но защитавам достойнството им за което са учили.Аз искам истинска правораздавателна система,без проточване и вратички,искам достойно хонорарно заплащане за свършено навреме дело,искам честни дела,адекватни от морални и истински люде,искам истински заслужили заплатата си съдии.До момента от 20 години ,аз даже не съм чул за решение на някакво дело без да е стигнало до ВКС.ОТВРАТИТЕЛНО :evil:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот xaoc1973 » 06 Апр 2010, 18:39

А има ли корупция в КС, който не е част от съдебната власт? И как ще се коментира това:
http://www.dnevnik.bg/analizi/2010/04/0 ... e/?ref=rss
И въобще, нямате ли всички усещането, че на обществото взе да му писва от корупцията (засега не визирам себе си, защото я приемам за неизбежна даденост у нас) в съдебната система и има опасност да я помете, което ще доведе до анархия?
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Апр 2010, 12:29

usra_ovcova написа:Има ли корупция в съдебната власт?
НЯМА КОРУПЦИЯ, НЕ Е ИМАЛО И НИКОГА НЯМА ДА ИМА.
Аз съм корумпирана, но никой не ме корумпира! :(
Това е!

Как разбра, че си корумпирана...
Значи си клъвнала от просото :mrgreen: :wink:
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
http://www.youtube.com/watch?v=BP7WGKWPZKg
Емил Димитров-Ако си дал…не си живял на празно!
todorb2000
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Апр 2010, 12:34

pbp_bg написа:Поздрави, колега, за поетичния изказ. Не съм си и представял, че ще чета нещо на тема корупцията в съдебната система и... ще се усмихвам!!!! Красиви думи, описващи един от най-грозните социални феномени.
Не се отчайвайте обаче - макар и да се усеща, тя не е навсякъде. Има и винаги ще има и доблесни хора, за които тогата не е само "хляба за семейството", а призвание, дълг, отговорност. Тогава ще дойде ред на твоите правни аргументи и ако си достатъчно добре подготвена, а и с малко късмет, ще успееш да защититиш тезата си. И не сама, а със закона зад себе си и редом колеги като теб.
Що се касае до темата - не знам какъв е конкретния повод за реакцията на hidden. Сигурно има своето основание/аз лично с ВАС няма никаква работа :wink: /.
Все пак ми се ще да отбележа, че съдилищата въздават житейска справедливост и жадуваното от неюристите /а понякога и от нас/ възмездие. Те са призвани да работят ЗАКОНОСЪОБРАЗНО, а това означава поняко и "лошите" да спечелят. Това е цената на правовата държава.
Желая ти успех!

Има и добросъвестни юристи, но повечето са чиновници.
Мен ме прецака адвокат, а трябваше да каже, че не му е по силиците, но изтървали се клиент. Та сега си оправям работите сам. Как да търся помощ от адвокат, като първо го проучвам, и чак тогава му възлагам работа т.е. аз му поставям заданието и с него обсъждаме детайлите.
Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите/чл.58 от Конституцията/
todorb2000
Потребител

Мнениеот mariavitanova » 29 Апр 2010, 17:43

Има корупция, ама върви го докажи. Крият се мишоците и се пазят един друг.
mariavitanova
Младши потребител

Мнениеот blind_guardian » 24 Юли 2010, 15:42

1. Разбира се, че има. Точно 5 % са корумпираните магистрати. Браво на Цветанов!!! Сега остана да каже кои са и да бъдат вкарани в затвора... :twisted:
Само да уточним и че престъплението на Сантиров, което се сочи като емблематично, не е извършено от него по служба - в качеството му на съдия, т. е. не се касае за корупционна съдебна практика.
2. По-интересен е въпросът има ли корупция в МВР и колко процената е тя?!?!
Лично аз не съм попадал на корумпиран магистрат, но корумпирани /подкупни/ катаджии съм виждал десетки. Знам и за много случаи на натиск, оказван върху конкуренти в бизнеса, чрез органите на полицията /икономическа/ - по съответна поръчка. Знам и за множество поръчкови разследвания и дела на личностна основа. Знам и за много потулени дознания... Виждал съм и грубо и унизително отношение на полицаи към обикновени граждани... Разбра се наскоро и че 20 години са събирани незаконно суми по митниците, които са разпределяни по йерархията, включително и в самото МВР...
Та според мен отговорът на втория въпрос е някъде около и над 30 %. :twisted:
Ха сега да видим защо няма един мъж във ВСС, който да го рече това публично... /за жените ясна работата/ и дали всъщност там и по високите постове в системата не са въпросните проценти, че така гузно си траят?!?!
Уронването на престижа на съдебната система и на юридическата общност като цяло - по такъв безпринципен и арогантен начин, е грубо посегателство против демокрацията и правовия ред в страната... Но все си мисля, че като дойдат следващите "спасители", днешните герои ще станат "клиенти" на тяхното отроче - специализирания съд, и че протежетата им в него няма да се посвенят да се отрекат от благодетелите си подобаващо... :twisted:
blind_guardian
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 24 Юли 2010, 18:35

Правилата създават корупцията, не са прозрачни съвещанията на съдиите.
Нека съвещанието се протоколира и да се пази от председателя на съда до обявяването на влизането в законна сила на присъдата/решението/, като след това да е достъпно за контрол и четене.

Да видим как тогава някои съдии ще си обясняват решенията, и ще внимават дали да се "корумпират" :D

Къде се пази сега тайната на съвещанието? Никъде...

Да се премахне института на необжаелмост от последна инстанция, защото така се слага истината в "парник".
todorb2000
Потребител

Мнениеот denni_law » 24 Юли 2010, 20:13

todorb2000 написа:Правилата създават корупцията, не са прозрачни съвещанията на съдиите.
Нека съвещанието се протоколира и да се пази от председателя на съда до обявяването на влизането в законна сила на присъдата/решението/, като след това да е достъпно за контрол и четене.

На мен ми е много интерсно как да се протоколира съвещанието на съдебен състав, който правораздава от един съдия?
И ми се ще всички, които говорят за корупция в съдебната система да кажат на кой съдия по именно са дали, защото прикски от сорта - 5 % са корумпирани са "зрелища" във врме на кризата и замазване очита на народа.
denni_law
Младши потребител

Мнениеот blind_guardian » 24 Юли 2010, 20:47

todorb2000 написа:Да се премахне института на необжаелмост от последна инстанция, защото така се слага истината в "парник".

Ей това ако стане... :D
Някои колеги цял живот на едно дело ще карат... :twisted:
И сега сериозно - който не е доволен от решението на последната инстанция и счита, че са нарушени човешките му права, може да се обърне към Съда в Страсбург. Има си и предвидени способи за отмяна на влезли в сила съдебни актове, разбира се - при наличието на съответните предпоставки за това. :!:
blind_guardian
Потребител

Мнениеот pravotoenedostuzno » 24 Юли 2010, 23:54

sisi19 написа:Има. Но тя е скрита и никога показна.
Нея можеш само да я усетиш и почувстваш, но никога не можеш да я докоснеш. Минава през лицето ти като вятър, който зачервява бузите ти и носи миризмата на изгорял хляб.
Тя не тръгва от съдиите, а тръгва от чиновниците. Там от където информацията може да се вземе, там от където зависи дали делото ще се внесе в съда или не, там от къдео зависи каква експертиза ще ти наложат, там от където зависи.......
От всичко това 'там" ........
И тогава ТЯ КОРУПЦИЯТА бавно се покачва по стълбицата, стъпка по стъпка. Започва да се размножава и пуска пипалата на октопод. И в един момен разбираш че няма справедливост. Надеждата и вярата в това се губи в теб. Безпомощен да я намериш, остваш там - на сред океана, обграден с хишни риби.Нейде някъде в здрача ти съзираш светлина и това което ти остава е да намериш справедливостта САМА.
НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ - АКО БЯХА В ЗАТВОРА, СЕГА НЯМАШЕ ДА ЛЕЖАТ МЪРТВИ.

Савсем хубаво казано госпожо sisi19,
рибата смърди от главата, но се чисти от опашката. Често пъти опашката е потготвила решението на съда така както желаят хора печеливши от такова решение. Само малък пример: В едно свое решение ВАС върши отмяна на наложена али обжалвана ПАМ на Дирекција на полицијата. Основанијата и аргументите спрямо састава на ВАС в това дело, както и нереагирането на наблюдаваштия прокурор, бяха достатачно голями да биха това решение на ВАС преварнали в регламентирана отмяна на всички такива ПАМ. Но веригата от малки "халки" в свойството на ЧСИ, служители в МВР и Дирекцијата на полицијата, погранична полиција и митничари преюдицира други решенија на ВАС па чак и АС в неотменяване на обжалваната ПАМ-забрана за напускане на страната по чл.76 от ЗБЛД. Мотивът е ясен и недвосмислен, с малко повече пари които плащаш по тази верига, излизаш през границата въпреки наложената ПАМ.
А подобни примери има много, понеже моето неграмотно по отношение на правораздаването в РБ мнение е че съдиите и присъстващите прокурори, произнасят решения по напред написани присъди ,докато връските и парите са по долните етажи организирани.
Пак неграмотно казано от моя страна е следната констатация: Там където се састезават двама и резултата може да бъде само 1 или 2,тоест няма Х, а това састезание е невизуелно,какъв резултат очаквате. Сами преценете. Там кадето са парите....... ,какво прават два адвоката.....
pravotoenedostuzno
Младши потребител

Мнениеот sastezatel » 25 Юли 2010, 10:36

Корупция естествено има и това всички го знаят. Разбира се и в останалите "власти" я има. Може би ключето е точно в думата "власт" - това води до самозабрава и изкривяване на изначално заложената философия - независимо за законодателна, изпълнетилна или съдебна власт става дума а както се оказва и отвреме на време и за т.нар. 4-та власт. (За нея е по-рядко, понеже тя самата трябва да го оповести и това не-винаги става, което не значи и че е толкова рядко).
Важният момент за съдиите и прокурорите е по-скоро в оформянето на "каста", която се счеита за недосегаема, безгрешна и ненаказуема. Юристите отдавна не са "гилдия".
Не ми се упражнява словесно, защото неминуемо стигам до въпроси на които трябва да си отговоря а след отговорите ще се че съм загубил 6 години от живота си в обучение ии още няколко в преследване на илюзорна мечта и ...
sastezatel
Младши потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Юли 2010, 18:51

denni_law написа:
todorb2000 написа:Правилата създават корупцията, не са прозрачни съвещанията на съдиите.

На мен ми е много интерсно как да се протоколира съвещанието на съдебен състав, който правораздава от един съдия?
И ми се ще всички, които говорят за корупция в съдебната система да кажат на кой съдия по именно са дали, защото прикски от сорта - 5 % са корумпирани са "зрелища" във врме на кризата и замазване очита на народа.

Има начини как да се протоколира съвещание на тричленен състав, а когато е от един съдия пред колегията или други формули за прозрачност. Всички съдии са положили клетва и са длъжни да пазят тайната на съвещанието. А когато влезе решението/присъдата/ в сила, то съвещанието може да се прочете, иначе няма прозрачност.
todorb2000
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 25 Юли 2010, 18:56

blind_guardian написа:
todorb2000 написа:Да се премахне института на необжаелмост от последна инстанция, защото така се слага истината в "парник".

Ей това ако стане... :D
Някои колеги цял живот на едно дело ще карат... :twisted:
И сега сериозно - който не е доволен от решението на последната инстанция и счита, че са нарушени човешките му права, може да се обърне към Съда в Страсбург. Има си и предвидени способи за отмяна на влезли в сила съдебни актове, разбира се - при наличието на съответните предпоставки за това. :!:

Знаем ги тези способи, но не там е проблема. Решенията не са ясно обосновани, като са пълни с бели петна, вижте съдебната практика по административните дела.
Като чета страницата на Върховния административен съд, се виждат много интерестни нещица :D
todorb2000
Потребител

Мнениеот blind_guardian » 30 Юли 2010, 10:55

Мдам, прав си Тошко... Тези способи не могат да задоволят жадните за справедливост /според собствените им представи/ български граждани... Затова предлагам всички съдебни актове, постановени от съответната последна инстанция да могат да се обжалват пред Б. Б., а когато е в отпуск - пред Цв. Цв. Дано някой законодател да прочете моето предложение и дай Боже на есенната парламентарна сесия то да намери своето подобаващо се място в ГПК, НПК, ЗАНН, АПК, ДОПК и т. н., последният да затвори вратата... :twisted:
blind_guardian
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 30 Юли 2010, 15:43

blind_guardian написа:Мдам, прав си Тошко... Тези способи не могат да задоволят жадните за справедливост /според собствените им представи/ български граждани... Затова предлагам всички съдебни актове, постановени от съответната последна инстанция да могат да се обжалват пред Б. Б., а когато е в отпуск - пред Цв. Цв. Дано някой законодател да прочете моето предложение и дай Боже на есенната парламентарна сесия то да намери своето подобаващо се място в ГПК, НПК, ЗАНН, АПК, ДОПК и т. н., последният да затвори вратата... :twisted:

Както казва съдия Лазар Груев религията на съдията е справедливостта, а библията-законът.
Това добре до тук.
Но аз съм по практичен. Чета съдебните актове и си правя изводи, като суверен и виждам, че на много съдии им липсва и религията и библията.
Тук сме на дискусия и виждам, че съдебната система няма качество на изходния сигнал-няма справедливост.
Затова е виновен Висшия съдебен съвет, няма критерии за справедливост.
Правя уговорка, че има много досбросъвестни съдии, но те са 5% от всички.
А пък да не говорим за институцията на прокурора- въздух под налягане.
todorb2000
Потребител

Мнениеот 1968 » 30 Юли 2010, 16:47

Ти като гледаш операция по телевизията, сигурно пак оспорваш метода и техниката на оперираре на хирурга :D Що се касае до корупцията, нея винаги я е имало навсякъсе и винаги ще я има, докато има човешко племе на планетата. :D
1968
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 30 Юли 2010, 18:03

1968 написа:Ти като гледаш операция по телевизията, сигурно пак оспорваш метода и техниката на оперираре на хирурга :D Що се касае до корупцията, нея винаги я е имало навсякъсе и винаги ще я има, докато има човешко племе на планетата. :D

Липсва надзора върху актовете на съдиите. Няма регулация, която да кара съдията или прокурора, да спазват закона в името на справедливостта, за която говори Лазар Груев.

Oспорването може пак да го има, защото ако има манипулация в мотивите на съдията.

Но да попитам? Има ли осъден съдия за незаконосъобразно решение.
Искам да кажа, че няма разделение на властите и в това е проблема.
Може и да се повторя, но ще цитирам едно нормативно бездействие:
Основни принципи в дейността на омбудсмана. Правомощия

Чл. 8. В своята дейност омбудсманът се ръководи от следните основни принципи:

1. безпристрастност и независимост;

2. утвърждаване на правовата държава и справедливостта;

3. преценка по вътрешно убеждение спазени ли са изискванията за добро управление.

Чл. 9. (1) Омбудсманът:

1. разглежда жалби и сигнали срещу държавните и общинските органи и техните администрации и срещу лица, на които е възложено осъществяването на публична функция или предоставянето на обществени услуги, когато при извършваните от тях административни действия се накърняват права и свободи или не се създават необходимите условия за зачитането им;

2. прави проверки по постъпили жалби и сигнали;

3. предприема действия по своя инициатива, когато констатира, че неговата намеса е необходима с оглед зачитането на правата и свободите;

4. прави предложения и препоръки до лицата по т. 1 за зачитане на правата и свободите, за отстраняване на последиците от накърняването на определени права и свободи, както и за отстраняване на причините, довели до това;

5. предлага на органите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията да сезират Конституционния съд, ако прецени, че се налага тълкуване на Конституцията или обявяване на противоконституционност на закон;

6. посредничи между лицата по т. 1 и засегнатите лица за преодоляване на допуснатите нарушения и примирява позициите им;

7. изисква информация от лицата по т. 1 във връзка с разглежданите случаи;

8. проверява, включително на място, дейността на лицата по т. 1 и присъства при обсъждане и вземане на решения;

9. публично изразява мнение по зачитането на правата и свободите и може да поиска да бъде изслушан от Народното събрание;

10. уведомява прокуратурата за резултатите от своите проверки, когато има данни за извършено престъпление;

11. подготвя и внася годишен доклад в Народното събрание;

12. информира Народното събрание за отделни случаи на накърняване и незачитане на права и свободи и подготвя доклади по тях;

13. издава бюлетин;

14. извършва и други действия във връзка със зачитането на правата и свободите.

(2) Правомощията на омбудсмана не се отнасят до:

1. Народното събрание, президента, Конституционния съд, Висшия съдебен съвет и Сметната палата;

2. осъществяването на съдебната власт от съда, прокуратурата и следствието;

3. отношенията, свързани с националната сигурност и външната политика.

(3) Омбудсманът не може да води дела от името на лицата, които са се обърнали към него, и не може да ги представлява пред съд и пред лицата по ал. 1, т. 1.
todorb2000
Потребител

Мнениеот sisi19 » 04 Авг 2010, 16:30

Я сега адвокатите да отговорият.
Ако имате клиен, виждаде че е прав, платил си е хонорара който сте искали, но ответника е по богат, защитника му е важ колега. Отивате на тези ваши партита и си говорите. Предлагат ви се пари повече от това което вашият клиент ви е платил за защитата си.
Е , ще откайете или приемете офертата?
И ако приемете, как ще докажете че ето тук има корупция??
sisi19
Потребител

Мнениеот todorb2000 » 04 Авг 2010, 16:44

sisi19 написа:Я сега адвокатите да отговорият.
Ако имате клиен, виждаде че е прав, платил си е хонорара който сте искали, но ответника е по богат, защитника му е важ колега. Отивате на тези ваши партита и си говорите. Предлагат ви се пари повече от това което вашият клиент ви е платил за защитата си.
Е , ще откайете или приемете офертата?
И ако приемете, как ще докажете че ето тук има корупция??

Така е!
За адвокатите разбирам, но решенията/присъдите/ на съдиите са публични и чувството за чест у съдията, трябва да е най-високо.
А що се отнася до плащането, то не е публично и колкото да е платено, аргументите са над всичко.
Така, че аргументите, и пак аргументите, останалото е тафталогия.
А има една максима, че това, което на става с пари, става с много пари.
Ако не става един съдия, избира се друг и т.н. стига да не се стигне до ножа.
Съдебната и административната системи са скачени съдове. Правилата пораждат корупция, а правилата ги съьдават политиците. Това е.
todorb2000
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт