Здравейте,
казусът ми се изразява в следното:
аз и още 1 човек сме съсобсвеници, всеки по 1/2 ид.ч. от дворно място 440кв.м. дворно място. Аз имам и къща, около 100кв.м. площ, която се намира в центъра на парцела.
Разбрах, че няма възможност да се извърши делба на 2 реални части на парцела (а и другият съсобственик не би се съгласил, дори и да можеше), а съсобственикът не полага никакви грижи за имота (мога да привлека свидетели) откакто го е придобил (2002), освен поставянето на ограда вътре в имота, която го разделя условно на 'негова' и 'моя' част. Има ли възможност да търся съдействие от Общината за отнемане на неговата част в полза на Общината на базата на това, че той не полага никакви грижи за имота и ако има, то какъв е срокът, който трябва да изтече от покупката му на имота?
П.С.
Искам да спомена, че имотът е наследствен и съсобственикът има построен гараж още през 60-те години, за който има нотариален акт. Малко преди национализацията имота е разделен да 2 ид.ч. За половината ид.ч. е получен апартамент от съсобственика, а другата е национализирана и получих обезщетение. След реституцията аз си върнах 1/2 ид.ч. от имота, като възстанових паричното обезщетение на Държавата. Съсобственикът също се опита да си върне неговата половина, но отказа да върне получения апартамент и в крайна сметка получи отказ. Аз останах съсобственик с Общината.
Малко по-късно (2002г.) Общината МУ ПРОДАВА ИМОТА (1/2ид.ч) на базата на това, че гаражът му бил построен на Общинкска земя(а това не е така, тъй като той има нотариален акт за него и е построен преди национализацията) без изобщо да получа уведомление от Общината, а по закон трябва 1во мен да ме попитат дали искам да купя остатъка от имота преди да го продаде на друг!!!
Проблемът е, че съсобственикът е страшно некооперативен и 'живее' само, за да ми създава проблеми. Не мога да си надстроя къщата без негов подпис...той никога не би се съгласил!
Има ли начин да съдя Общината и да отнемат неправдоподобно придобитата 1/2 ид.ч от съсобственика и има ли изобщо смисъл да започвам дело срещу Общината?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 17:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Идеална съсобственост
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Идеална съсобственост
Имам въпрос,къщата на ваше име ли е?Гаража не е жилище,той е останал с апартамент и вас ви касае това ,че дори и общината нямаше да ви позволи да надстроявате ,докато не разделите имота доброволно или чрез съдебна делба.
Отговорете,помислете и в никакъв случай не стройте нищо,докато не минете през съдебна делба,особено ако жилището/къща е на ваше име.
Отговорете,помислете и в никакъв случай не стройте нищо,докато не минете през съдебна делба,особено ако жилището/къща е на ваше име.
-
namakak - Потребител
Къщата е моя, гаражът - негов с нотариален акт.
Аз не съм си и мислел да почвам да строя без да е уредено всичко. Така или иначе дори и да беше целият имот мой, пак трябва разрешение от оОбщината, но в този случай не мога изобщо да стигна до там.
При съдебна делба могат да изнесат и къщата и имота на публична продан, което не ме устройва.
За това искам да разбера дали може да се съди Общината(дали има смисъл по-точно) или пък да се отнеме неговата част поради факта, че от 8 години не е стъпвал в имота и аз поддържам целия парцел,т.е. безстопанственост от негова страна(мога да привлека и свидетели в моя полза).
Аз не съм си и мислел да почвам да строя без да е уредено всичко. Така или иначе дори и да беше целият имот мой, пак трябва разрешение от оОбщината, но в този случай не мога изобщо да стигна до там.
При съдебна делба могат да изнесат и къщата и имота на публична продан, което не ме устройва.
За това искам да разбера дали може да се съди Общината(дали има смисъл по-точно) или пък да се отнеме неговата част поради факта, че от 8 години не е стъпвал в имота и аз поддържам целия парцел,т.е. безстопанственост от негова страна(мога да привлека и свидетели в моя полза).
- lekna
- Нов потребител
lekna написа:Къщата е моя, гаражът - негов с нотариален акт.
.......... поради факта, че от 8 години не е стъпвал в имота и аз поддържам целия парцел,т.е. безстопанственост от негова страна(мога да привлека и свидетели в моя полза).
Ако и в следващите 2 години вие владеете целия имот необезспокоявно, явно с намерение да своите и неговата част, тогава се снабдете с нотариален акт по обстоятелствена проверка. Не пристъпвайте към тази стъпка сам, без адвокат!
-
Melly - Старши потребител
Благодаря много за съвета !
Мисля, че в следващите 2 години няма и да се сети да положи някакви елементарни грижи за имота като собственик на 1/2ид.ч. от мястото!
Не знам точно каква е процедурата по 'обстоятелсвена проверка' и как точно става издаването на нов нотариален акт при доказана безстопансвеност от друфия съсобственик.
Мисля, че в следващите 2 години няма и да се сети да положи някакви елементарни грижи за имота като собственик на 1/2ид.ч. от мястото!
Не знам точно каква е процедурата по 'обстоятелсвена проверка' и как точно става издаването на нов нотариален акт при доказана безстопансвеност от друфия съсобственик.
- lekna
- Нов потребител
lekna написа:Благодаря много за съвета !
Не ви трябва и да знаете, както например аз не зная как се конструират совалките. Но, ако някой ден реша да се повозя на тях, ще си купя билет.
-
Melly - Старши потребител
Аз със сигурност ще си купувам билет ... Исках да разбера дали има изобщо смисъл да си плащам за цяла екскурзия
- lekna
- Нов потребител
lekna, имота е благо, но и тегоба (в смисъл на грижи). Благото и тегобата винаги са равнопоставени, макар че всички имаме нагласите че съотношението е поне 60/40 в полза но притежателя.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|