Имаме регистрирано ЕООД през 2002 год.
В момента не е пререгистрирано. ЕСК е и управител. Иска да пререгистрираме, обаче... тук става интересно. ЕСК е загубил /доброволно/ БГ гражданството си и в момента е гражданин на страна членка на ЕС. Няма ЕГН, лична карта или пък паспорт. Притежава само паспорт от новата си страна.
Проблемите започнаха с удостоверението за пререгистрация, защото не може да се легитимира като собственик на фирмата. Какво ще стане в ТР не ми се мисли.
Иначе човека всеки месец си се осигурява като управител и за данъчните съществува... изобщо не знам как стават тия работи.
Сега се чудя от къде да взема документ, с който да удостоверим, че лицето Х не е БГ гражданин, защото се е отказал от гражданството си. Или пък да поискаме документ от новата му страна, в който да пише от кога е гражданин там, та после да го легализираме и преведем.
Както се казва... то ако беше лесно на мен ли щеше да се падне.
- Дата и час: 04 Мар 2025, 06:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казусче
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Казусче
Привет, какво ще кажеш за нотариално заверена декларация за идентичност но не на имена, а на лице!
Според мен попитайте дали от общината по последното местожителство няма да се съгласят да издадат удостоверение за идентичност на лице

Според мен попитайте дали от общината по последното местожителство няма да се съгласят да издадат удостоверение за идентичност на лице

Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
vili_spasova написа:Привет, какво ще кажеш за нотариално заверена декларация за идентичност но не на имена, а на лице!![]()
Вили, това няма как да стане. Този човек не фигурира в ЕСГРАОН. Няма ЕГН и лична карта.
Вече е чужденец с български имена.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
DEKAH написа:vili_spasova написа:Привет, какво ще кажеш за нотариално заверена декларация за идентичност но не на имена, а на лице!![]()
Вили, това няма как да стане. Този човек не фигурира в ЕСГРАОН. Няма ЕГН и лична карта.
Вече е чужденец с български имена.
Значи не съм я минавал тази процедура по доброволен отказ от гражданство , обаче това става по процедура искане до някакъв съвет беше и последния прави предложение до президента и тои издава указ.Ерго документ трябва да съществува или в МП или в Президентската администрация.В тези документация сигурно ще има аргументация , придовбиване на чуждо гражданство-това е едно от основанията за отказ от гражданство-тъй че нещата ще се навържат.
- REVOLUTION
- Активен потребител
А ето виж , удостоверение може да се вземе от МП.
ЗБГ:
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) За промените в гражданството на лицата Министерството на правосъдието издава удостоверение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) След получаване на указа по чл. 36 Министерството на правосъдието уведомява:
1. общините или кметствата, където е постоянният адрес на лицето - за вписване на промените в гражданството в регистрите за гражданското състояние на населението;
2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи - за издаване или изземване на български лични документи.
Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) В Министерството на правосъдието се водят:
1. дневник за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство, за отмяна на натурализация, за възстановяване, за освобождаване и за лишаване от българско гражданство;
2. регистър на лицата, придобили българско гражданство по натурализация;
3. регистър на лицата, загубили българско гражданство;
4. регистър на лицата с възстановено българско гражданство.
Чл. 39. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) По молба на заинтересуваното лице Министерството на правосъдието издава удостоверение за гражданство, в което се посочва дали лицето е или не е български гражданин съгласно регистрите, които се водят в министерството.
(2) Удостоверението по ал. 1 има срок на валидност 1 година от издаването му.
ЗБГ:
Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) За промените в гражданството на лицата Министерството на правосъдието издава удостоверение.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) След получаване на указа по чл. 36 Министерството на правосъдието уведомява:
1. общините или кметствата, където е постоянният адрес на лицето - за вписване на промените в гражданството в регистрите за гражданското състояние на населението;
2. (изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи - за издаване или изземване на български лични документи.
Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) В Министерството на правосъдието се водят:
1. дневник за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство, за отмяна на натурализация, за възстановяване, за освобождаване и за лишаване от българско гражданство;
Чл. 39. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2001 г.) По молба на заинтересуваното лице Министерството на правосъдието издава удостоверение за гражданство, в което се посочва дали лицето е или не е български гражданин съгласно регистрите, които се водят в министерството.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Точно попадение, Революшън!!!
И аз смятам, че логично следва да има документи от самата процедура по отказването. А в ЕСГРАОН - сега няма ЕГН, но преди е имал. Освен това разбира български език - какъв е проблема да му сътворим една декларацийка от сорта:
Долуподписаният /и в качеството на ЕСК, управляващ и представлящ ЕООД/, декларирам, че доброволно съм се отказал от българско гражданство, описваш указа и/или други документи които имаш, и в момента съм гражданин на еди- коя си страна на ЕС. Декларацията да послужи за издаване на УАС по параграф 4 и за пререгистрация на дружеството в ТР...
И го заверяваш нотариално
И аз смятам, че логично следва да има документи от самата процедура по отказването. А в ЕСГРАОН - сега няма ЕГН, но преди е имал. Освен това разбира български език - какъв е проблема да му сътворим една декларацийка от сорта:
Долуподписаният /и в качеството на ЕСК, управляващ и представлящ ЕООД/, декларирам, че доброволно съм се отказал от българско гражданство, описваш указа и/или други документи които имаш, и в момента съм гражданин на еди- коя си страна на ЕС. Декларацията да послужи за издаване на УАС по параграф 4 и за пререгистрация на дружеството в ТР...

И го заверяваш нотариално

Не си въобразявай!
- vili_spasova
- Потребител
REVOLUTION написа:А ето виж , удостоверение може да се вземе от МП.
ЗБГ:
Благодаря. Вече бях се свързал със специалист по гражданско състояние, който обеща да ми съдейства.
Ще докладвам на тайфата как се е развил случая, след като клиента пристигне в БГ и започнем процедурата.
Че там са едни....
-
От Министерството на правосъдието ще потвърдят, че се е отказал.
На мен пък от ГРАО ми искат доказателство, че гражданина Х не се е отказвал от българското си гражданство. Имам един български гражданин, който е роден в Париж, майка му е бълграрка, а баща му в последствие и той придобива бългрско гражданство. Всички в семейтвото му майка му, баща му и децата му са български граждани и си имат ЕГНта. При него проблемът е, че не му е издадено служебно ЕГН през 75-та година и си остава до ден днешен без ЕГН. Има си международен паспорт издаден от посолството в Москва 84г(следкато му изтича предишният), който е изтекъл 98г. И като опитал да си издаде нов паспорт му искат ЕГН
. Цирка е пълен и ни прехвърлят от институция на институция, но ЕГН не щат да му датат и ни пращат на процедура по придобиване на българско гражданство, като за целта трябва да му изнамерим акта за раждане от Париж 1930 г. историята е дълга, некомпетентността на чиновниците безкрайна....
Айде ходи доказвай, че си български гражданин, следкато си си карал 2.5г.военната служба за БНА, всичките ти роднини са бълграски граждани с ЕГН-та, но ти си без ЕГН и ти търсят доказателство, че не си се отказвал от гражданството си и върха на простотията дойде от шевката на експертите на служба ГРАО вкъм МРРБ в София, която каза" Как да му дам ЕГН, вие знаете ли колко престъпници искат българско гражданство....."
На мен пък от ГРАО ми искат доказателство, че гражданина Х не се е отказвал от българското си гражданство. Имам един български гражданин, който е роден в Париж, майка му е бълграрка, а баща му в последствие и той придобива бългрско гражданство. Всички в семейтвото му майка му, баща му и децата му са български граждани и си имат ЕГНта. При него проблемът е, че не му е издадено служебно ЕГН през 75-та година и си остава до ден днешен без ЕГН. Има си международен паспорт издаден от посолството в Москва 84г(следкато му изтича предишният), който е изтекъл 98г. И като опитал да си издаде нов паспорт му искат ЕГН

Айде ходи доказвай, че си български гражданин, следкато си си карал 2.5г.военната служба за БНА, всичките ти роднини са бълграски граждани с ЕГН-та, но ти си без ЕГН и ти търсят доказателство, че не си се отказвал от гражданството си и върха на простотията дойде от шевката на експертите на служба ГРАО вкъм МРРБ в София, която каза" Как да му дам ЕГН, вие знаете ли колко престъпници искат българско гражданство....."
- nksuccess
- Потребител
nksuccess написа:От Министерството на правосъдието ще потвърдят, че се е отказал.
На мен пък от ГРАО ми искат доказателство, че гражданина Х не се е отказвал от българското си гражданство. Имам един български гражданин, който е роден в Париж, майка му е бълграрка, а баща му в последствие и той придобива бългрско гражданство. Всички в семейтвото му майка му, баща му и децата му са български граждани и си имат ЕГНта. При него проблемът е, че не му е издадено служебно ЕГН през 75-та година и си остава до ден днешен без ЕГН. Има си международен паспорт издаден от посолството в Москва 84г(следкато му изтича предишният), който е изтекъл 98г. И като опитал да си издаде нов паспорт му искат ЕГН. Цирка е пълен и ни прехвърлят от институция на институция, но ЕГН не щат да му датат и ни пращат на процедура по придобиване на българско гражданство, като за целта трябва да му изнамерим акта за раждане от Париж 1930 г. историята е дълга, некомпетентността на чиновниците безкрайна....
Този цирк сме го посещавали. Имам един приятел с абсолютно същия проблем. Роден е в БГ, майка му рускиня и тогава в акта за раждане са го писали, че е руски гражданин. След като го разкатаваха10-на години и го връщаха се оказа че няма нито БГ нито Руско гражданство. Той от БГ не е излизал човека. Та... накрая намерил някакъв служител и му платил 10 000 лв рушвет, за да може да си оправи нещата. Поне така ми каза той де. Цялата процедура станала за 2 дни.
Вече си мисля, че нарочно ги мотат, за да искат пари.
-
О, аз преди време писах, че ще ги пльосна по някоя медия... Нищо чудно това да се случи април. Ох, а само пари да посискат....ммм дано да стане.
- nksuccess
- Потребител
Колега, защо Вие не му подадете молба и не му получите УАСП от Окръжен съд, фирмено отделение. Поне във Варненски окръжен съд всеки може да подаде молба за издаване на Удостоверение по §4 ПЗР ЗТР, а в последствие се получава срещу пълномощно в обикновена писмена форма. След това можете с адвокатско пълномощно да пререгистрирате ЕООД-то на човека. Попълвате му в пълномощните и в декларацията по чл. 13 данните му по лична карта, кой ще се усети, че вече няма българско гражданство?
Разбира се, методът, по който сте тръгнали, е правилният и решава проблема кардинално, но ако въпросът е само в пререгистрацията - възползвайте се от статута си на адвокат и ще се получат нещата
Разбира се, методът, по който сте тръгнали, е правилният и решава проблема кардинално, но ако въпросът е само в пререгистрацията - възползвайте се от статута си на адвокат и ще се получат нещата

- A.Pato
- Потребител
но ако въпросът е само в пререгистрацията - възползвайте се от статута си на адвокат и ще се получат нещата
Не мисля, че идеята е добра. Защо Декана да си рискува репутация и адвокатски права ?! Идеята на ЗА адвокатските пълномощни да са без нотариална заверка е точно защото трябва да ни се има доверие и няма да злоупотребим с него.
Декан, не мисля, че ще имаш проблеми с ТР, доказвайки с документи освобождаване от бг гражданство, а все пак ЕГН включва дата на раждане, а за чужденците също се вписва дата на раждане, които ще съвпаднат.
На твое място бих опитала пререгистрация дори и без да вадя Уд-е за освобождаване, все пак пререгистрацията е без такси, а може и да мине само заради идентичността на имена, дата и място на раждане. Ако не мине, тогава се занимавай да вадиш документи. И аз имах казуси, на които много им се чудех дали ще минат, но накрая реших да пробвам по тази схема и взе, че стана. Не го мисли чак толкова.
Какви неща минават в АВ - ТР

Успех!
от nksuccess на 11 Мар 2010 11:06 pm
...
На мен пък от ГРАО ми искат доказателство, че гражданина Х не се е отказвал от българското си гражданство. ...
но ти си без ЕГН и ти търсят доказателство, че не си се отказвал от гражданството си и върха на простотията дойде от шевката на експертите на служба ГРАО вкъм МРРБ в София, която каза" Как да му дам ЕГН, вие знаете ли колко престъпници искат българско гражданство....."
Това вече си е проблем. Аз имах няколко запънати случая, вече съм ги позабравила, но ги оправих точно като ги прокоментирах с ГРАО... с доста мъки. Но явно сега са се стреснали покрай медийната шумутевица за корупция при даването на бг гражданство.
Пък и да доказваш отрицателен факт! Що не си .... гледат работата тези.

Спомням си, че за деца на българи, родени в чужбина, на които другият родител не е бг, имаше различни режими за различните периоди - единият, защото единият от казусите ми беше точно такъв - двама братя, от едни и същи родители с 3 год разлика, но за единия нямаше проблем с бг гражданството, а при другия - не питайте ...
Така, че провери добре режима, който е действал по време на раждането му (тогава възникват правата), но може и по-късно с някой закон да се признава бг гражданство екс леге, ако такова не е към момента на раждането). Ако всичко е ок (действително ако е с бг гражданство, защото имам малко съмнения ), подай писмено искане за издаване на документи - Уд-е за раждане и т.н. Ако откажат, обжалвай, можеш и мълчалив отказ да жалиш по АПК.
Ако при изследването се окаже, че не е с бг гражданство, тогава знаеш какво да правиш, ще се молите да го дадат.
Това, че са му вписали ЕГН в предишен паспорт, може да се окаже, че е било грешка и всъщност сега да са прави като отказват издаване, доста ровене те чака, ама няма друг начин.
Мисля, че френския акт за раждане ти е най-малкия проблем, той така или иначе ще трябва и в двата случая, за да докажеш бг произход.
Към 30 год. е действала ТЪРНОВСКАТА КОНСТИТУЦИЯ
Глава XII
ЗА ГРАЖДАНЕТЕ НА БЪЛГАРСКОТО КНЯЖЕСТВО
54. Вcички poдeни въ Бългapия, кoитo нe cъ пpиeли дpугo пoдaнcтвo, cъщo и oние, кoитo poдeни дpугaдe oтъ poдитeлъе, бългapcки пoддaници, бpoят ce пoддaници нa Бългapcкoтo Княжecтвo.
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ПОДАНСТВО ДВ.бр.3 от 05.01. 1904 г.
Поданство по рождение:
5. Български поданик по рождение се счита:
1. всяко лице, което е родено в България или в странство от българин.
7. Всяко лице, което е родено в България или в странство от родители, единият от които е изгубил българското поданство, може да иска това поданство при всяка възраст, докато е живо, под условията, указани в предидущия член, освен ако, след като се е установило в България и е било повикано да отбие военната си тегоба, по време на своето пълнолетие, се е домогнало до качеството си на чужд поданик.
(предходния член : 6. Всяко лице, което е родено в България, но няма местожителството си в нея по времето на своето пълнолетие, може, до навършването на 22-та си година, да заяви, че ще установи в България своето постоянно местожителство и, ако действително го установи в течението на една година от направеното заявление, има право да иска да му се признае качеството на български поданик с молба, която се зарегистрира в министерството на правосъдието.)
Виж и тези:
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ПОДАНСТВО ДВ. бр. 288 от 20.12.1940 г.
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО ДВ. Бр.70 от 1948 г.
Чл.1. Български гражданин по произхождение е всяко лице, на което родителите са български граждани.
Когато само един от родителите е с българско гражданство, детето е български гражданин, ако е родено в страната или, макар и родено в чужбина – ако нито отечествения закон на родителя чужд гражданин, нито закона по мястото, където е родено го считат за свой гражданин.
Чл.5 Децата до 14 – годишна възраст стават по право български граждани, ако родителите им или преживелият от тях приемат българско гражданство или ако само единият от родителите стори това, в случай че другият е български гражданин.
Децата до същата възраст, родени в чужбина, на които само един от родителите е български гражданин, в случай че нямат българско гражданство, съгласно чл.1 ал.2 стават по право български граждани, ако и двамата родители или само преживелият от тях дадат писмено съгласието си за това или ако детето се установи на постоянно местожителство в България.
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО Д.В. бр.79 от 11.10.1968 г.
и т.н.
А колкото до деца от смесени българо -руски бракове, там имаше нещо много завъртяно, но то идваше от това, че руските родители са правили намремето някакви врътки, за да пътуват децата им без проблем и сега законодателството се е променило и става шах с пешката. А те сега искат бг гражданство, защото децата попорастнаха и имат нужда от него, ама се оказва, че нямат никакво. Не помня вече какво беше точно, мога да проверя, ако някой има нужда.
Успех!
- elora
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|