начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

лоши съседи-делба на дворно място

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

лоши съседи-делба на дворно място

Мнениеот zlato » 10 Фев 2010, 19:43

Здравейте,ситуацията е следната.Живеем в двуетажна къща /ние сме собственици
на втория етаж/.Закупихме имота преди 9 години,но ако някой беше ми казал какви съседи,по-точно съседка имаме никога това нямаше да се случи.Ужасна жена,на която заниманието е седейки цял ден в къщи/не е работила никога/да ни дебне какви ремонти правим и да пуска всевазможни жалби срещу нас,плюс ежедневния тормоз.Това,че сме с различни входове/слава богу/и поделено дворно място,като всеки ползува неговата си половина не е достатъчно,последно крещи че двора е общ,а то не е така.
Въпроса ми е, може ли да се обособи реална част ако:
Върху държавна земя 440кв.м. с остъпено право на строеж е построена двуетажна сграда,заемаща 100кв.м.застроена площ.
С поделителния протокол е разделен и двора на две половини,така че всеки ползва
220кв.м/50кв.м.застроената площ + 170кв.м.дворно място/,като за тях е посочена южна,а за нас северна половина.Впоследствие ние сме закупили от държавата 1/2 от целия парцел/220 кв.м,/и сме собственици,а съседите са все още само с право на ползуване.Т.е. сме съсобственици с държявата,така излиза.Мога ли да обособя нашите 220кв.м.от идеална съсобственост в реална собственост.Предварително благодаря на всеки споделил мнение.
zlato
Младши потребител

Re: лоши съседи-делба на дворно място

Мнениеот zlato » 10 Фев 2010, 20:19

Стълбището-външно водещо към етажа им е разположено/в нашта 1/2 от двора,на времето са се разбирали и са им позволили //безвъзмездно /няколко кв.м. от нашия двор за да си построят стълбището,имали са и други уговорки в наша полза заложени в доовор,но ,сегашните собственици не ги зачитат.мога ли да имам претенции за тези няколко кв.м.които дефакто сме заплатили.Не мога да съборя стълбището защото то е заложено в проекта на къщата.Но все пак сме ощетени...
zlato
Младши потребител

Мнениеот zlato » 11 Фев 2010, 17:10

E въпросът ми изглежда труден...Но ще се опитам да разсъждавам на глас.Ако трябва да отговаря реалният парцел според чл.19 от ЗУТ на 300м. повърхност и 14м лице,то тогава в моя случай не се получава респ.парцелът е неделим.
zlato
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Фев 2010, 17:15

Не, въпросът Ви не е труден, елементарен е и общо взето сте си отговорили сами.
При така изнесената информация, дворът е неделяем, още повече,че имотът не е и на калкан. Какво става с вашата част от жилището Ви, дето влиза в техния имот и обратно? :wink:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zlato » 12 Фев 2010, 13:57

Sunris и аз разсъждавах като вас,но понеже ми поставиха този въпрос с разделянето на имота и то от административни служби,се замислих дали все пак няма изход.....Е има-продаваш и си купуваш друг имот-този път реален парцел.Но все пак ви благодаря за мнението.
zlato
Младши потребител

Мнениеот l____ » 12 Фев 2010, 16:34

Но ще се опитам да разсъждавам на глас.Ако трябва да отговаря реалният парцел според чл.19 от ЗУТ на 300м. повърхност и 14м лице,то тогава в моя случай не се получава респ.парцелът е неделим.

Разсъжденията ти може и да са верни :?

Ама може и да не са. :)

Всеки, който се опита да ти отговори категорично, само с данните, които си дал - не е в час с материята.

С данните които си дал, единствено правилният отговор до тук е: Делбата не може категорично да се изключи. Възможно е, УПИ да е поделяем.

Опитът ми подсказва, че мнооого вероятно е, УПИ да не е поделяем. Но вече казах - възможно е и да е поделяем.
l____
Потребител

Мнениеот zlato » 12 Фев 2010, 20:59

Какво става с вашата част от жилището Ви, дето влиза в техния имот и обратно? :wink :Sunrise ме е разбрал правилно.Как да разделя парцела реално,ако нашата идеална половина е 170кв.м незастроена площ и 50 кв.м застроена площ,сиреч половината от къщата,другата половина от нея остава в идеалната част на съседа/също 170кв.м незастроена и 50кв.м.застроена площ/.Къщата е двуетажна,по средата на парцела.
Много ми се иска да се хвана за сламката,която ми подавате I ____,но :cry:
zlato
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Фев 2010, 10:54

Има там едни текстове - вижте чл.19 ал.1 т.5,ал.4 , а в случай че имотът попада в квартал засредно или високо застрояване и пр. или имот за нежилищно застрояванеза вижте и ал.5 и ал.6 ЗУТ
NB! делбата на двора (ако по закон е възможна) не засяга делбата на общата сграда, независимо че бъдещата ригулационна граница може да я сече. Следва да се приеме, че територията която попада под общата сграда се ползва и от двамата собственици независимо от секущата определяща изключителната граница. Това мое становище обаче, би противоречало на чл.21 ал.2 ЗУТ, само в случай че въпросната сграда е запазващ се елемент на плана за застрояване.
Ах колко хубав си беше чл.21 от ЗТСУ, където се казваше че ЗРП е единна градоустройствена форма!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот l____ » 17 Фев 2010, 12:49

Много ми се иска да се хвана за сламката,която ми подавате I ____,но

Ами хвани се за сламката.
Какво мога още да направя за теб? С данните които имам - нищо, нали?! Дай, ако искаш, да видя документи за собственост... скици...
l____
Потребител

Мнениеот zlato » 19 Фев 2010, 15:16

снимка
цитирам Поделителния протокол:"ДВОРНОТО МЯСТО се разделя на две равни части от по 170кв.м./остатъка от застроеното място/.Южната половина е собственост на.
С.Д.П.,а севрната половина на М.и Р."
М.и Р сме ние.
Нотар.акт. цитирам: .....продават следния собствен недвижим имот,а именно:
1/2/една втора/идеална част от дворно място,цялото от 440кв.м./четиристотин и четиридесет кв.м./находящо се......,представляващо парцел XII - 10 КВ.989 пети подрайон на град....при граници парцели пл.N XIII-9,XIV-8,II-5 и XI-11,заедно с апартамент на втория етаж.......
Има и една заповед на Областен управител за закупуване на държавна земя/тъй като парцелът от 440кв.м.целия,беше държавна земя с отстъпено право на строеж.
там пише:"Да се отпише 1/2 ид.част от п.XII-10 w kw.989.......при граници п. XIII-9,
II-5 и XI-11.....собственост по договор на М.Р.Имотът включва: 1/2 ид.ч. от ДВОРНО МЯСТО /ЗЕМЯ/ЦЯЛОТО С ПЛОЩ 440 КВ.М.
I____ надявам се да съм била по-обстойна.Благодаря.
zlato
Младши потребител

Мнениеот anserk » 19 Фев 2010, 16:19

zlato написа:Поделителния протокол:"ДВОРНОТО МЯСТО се разделя на две равни части

Този протокол от кой е съставен и между кои? Дай още информация!
Газоснабдяването за тази сграда ли се отнасяше?
anserk
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 19 Фев 2010, 17:12

zlato написа:E въпросът ми изглежда труден...Но ще се опитам да разсъждавам на глас.Ако трябва да отговаря реалният парцел според чл.19 от ЗУТ на 300м. повърхност и 14м лице,то тогава в моя случай не се получава респ.парцелът е неделим.

Въпросните мерки (300кв.м. площ и 14 линейни метра лице) могат да бъдат намалени с до 1/5 в зависимост от няколко фактора. Прочетете ЗУТ наново :)
Само дето дори и да намалим тези 300кв.м. с 1/5 - пак не може да се обособи
отделно УПИ (по ЗУТ де).
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот zlato » 19 Фев 2010, 19:40

Anserk,да газоснабдяването е за същия имот.Нямам нерви да се боря с тези съседи,така че се отказах от газта.
Къщата е строена 1960г,оттогава е и поделителния протокол с който се разделят етажите,мазите и дворното място след построяването й, между двамата собственика,строили къщата.т.е. между С.Д.П./1-ви етаж/ и М.и Р./втори етаж.В момента съсобствениците обитаващи 1-ви етаж са наследниците на С.Д.П,а 2-рия етаж сме ние-закупили имота от М.и Р.
zlato
Младши потребител

Мнениеот anserk » 19 Фев 2010, 21:03

zlato написа:Къщата е строена 1960г,оттогава е и поделителния протокол с който се разделят етажите,мазите и дворното място след построяването й, между двамата собственика,строили къщата.т.е. между С.Д.П./1-ви етаж/ и М.и Р./втори етаж.В момента съсобствениците обитаващи 1-ви етаж са наследниците на С.Д.П,а 2-рия етаж сме ние-закупили имота от М.и Р.

Дотук поне това, което разбрах: къщата е на 2 етажа (3-ти етаж от скицата таваните или мазетата са - няма значение :D ); отстъпено право на строеж от държавата; УПИ в центъра на Варна от 440 м2 - неподеляемо нито доброволно, нито съдебно; двама съсобственици на УПИ-то по 1/2 - вие и обл.управител/ако е с АДС); и накрая един ......поделителен протокол за разпределение на ползването на имота от съсобствениците на сградата (а не на имота), които обаче не са между живите (някои от ползвателите) :roll:
Има един закон още от 1951 г.- ЗС, та в него пише:
Чл. 59. Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя[u] ,ако то не е учредено за по-кратък срок.
Чл. 62. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., бр. 33 от 1996 г.) Относно правото на ползуване върху държавен или общински имот се прилагат разпоредбите на този раздел, освен ако в закон или в акт за учредяване на това право е предвидено друго.
Чл. 64. Собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.

Та идеята ми е: взимате документите и отивате при адвокат, та да види това учредено право на ползване и ..... кой какво има право да ползва и в коя част на имота :D
Последна промяна anserk на 19 Фев 2010, 23:05, променена общо 1 път
anserk
Активен потребител

Мнениеот zlato » 19 Фев 2010, 23:02

EEEEх Ансерк,защо не сте от Варна......Непременно ще се консултирам с адвокат,само да намеря някой дето наистина е вещ в тази материя,че напоследък попадам все на неподходящите.
Това дето в скицата е отбелязано като 3ти етаж и в общината техническата се чуди,защото сградата е двуетажна с мази наполовина в земята и таван с надзид 0,50.ПУП-а е за 3-етажни сгради,ама 3-етаж не е осъществен.
Все пак Ви Благодаря.Здраве и успехи!
zlato
Младши потребител

Мнениеот anserk » 19 Фев 2010, 23:12

Ех....тази Варна :D :D :D Най-хубавия град в BG :idea:
Не всичко е за форум, а от към адвокати наистина сте кът... :D
Но юристите във форума може да ви насочат и в друга посока.
Успех :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот zlato » 19 Фев 2010, 23:56

PP. Форумът е чудесен,за което благодаря на създателите му,както и на участниците в него.Желая им ЗДРАВЕ и успехи!!! :D
zlato
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба