Здравейте,ситуацията е следната.Живеем в двуетажна къща /ние сме собственици
на втория етаж/.Закупихме имота преди 9 години,но ако някой беше ми казал какви съседи,по-точно съседка имаме никога това нямаше да се случи.Ужасна жена,на която заниманието е седейки цял ден в къщи/не е работила никога/да ни дебне какви ремонти правим и да пуска всевазможни жалби срещу нас,плюс ежедневния тормоз.Това,че сме с различни входове/слава богу/и поделено дворно място,като всеки ползува неговата си половина не е достатъчно,последно крещи че двора е общ,а то не е така.
Въпроса ми е, може ли да се обособи реална част ако:
Върху държавна земя 440кв.м. с остъпено право на строеж е построена двуетажна сграда,заемаща 100кв.м.застроена площ.
С поделителния протокол е разделен и двора на две половини,така че всеки ползва
220кв.м/50кв.м.застроената площ + 170кв.м.дворно място/,като за тях е посочена южна,а за нас северна половина.Впоследствие ние сме закупили от държавата 1/2 от целия парцел/220 кв.м,/и сме собственици,а съседите са все още само с право на ползуване.Т.е. сме съсобственици с държявата,така излиза.Мога ли да обособя нашите 220кв.м.от идеална съсобственост в реална собственост.Предварително благодаря на всеки споделил мнение.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
лоши съседи-делба на дворно място
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Re: лоши съседи-делба на дворно място
Стълбището-външно водещо към етажа им е разположено/в нашта 1/2 от двора,на времето са се разбирали и са им позволили //безвъзмездно /няколко кв.м. от нашия двор за да си построят стълбището,имали са и други уговорки в наша полза заложени в доовор,но ,сегашните собственици не ги зачитат.мога ли да имам претенции за тези няколко кв.м.които дефакто сме заплатили.Не мога да съборя стълбището защото то е заложено в проекта на къщата.Но все пак сме ощетени...
- zlato
- Младши потребител
E въпросът ми изглежда труден...Но ще се опитам да разсъждавам на глас.Ако трябва да отговаря реалният парцел според чл.19 от ЗУТ на 300м. повърхност и 14м лице,то тогава в моя случай не се получава респ.парцелът е неделим.
- zlato
- Младши потребител
Не, въпросът Ви не е труден, елементарен е и общо взето сте си отговорили сами.
При така изнесената информация, дворът е неделяем, още повече,че имотът не е и на калкан. Какво става с вашата част от жилището Ви, дето влиза в техния имот и обратно?
При така изнесената информация, дворът е неделяем, още повече,че имотът не е и на калкан. Какво става с вашата част от жилището Ви, дето влиза в техния имот и обратно?
- sunrise
- Активен потребител
Sunris и аз разсъждавах като вас,но понеже ми поставиха този въпрос с разделянето на имота и то от административни служби,се замислих дали все пак няма изход.....Е има-продаваш и си купуваш друг имот-този път реален парцел.Но все пак ви благодаря за мнението.
- zlato
- Младши потребител
Но ще се опитам да разсъждавам на глас.Ако трябва да отговаря реалният парцел според чл.19 от ЗУТ на 300м. повърхност и 14м лице,то тогава в моя случай не се получава респ.парцелът е неделим.
Разсъжденията ти може и да са верни
Ама може и да не са.
Всеки, който се опита да ти отговори категорично, само с данните, които си дал - не е в час с материята.
С данните които си дал, единствено правилният отговор до тук е: Делбата не може категорично да се изключи. Възможно е, УПИ да е поделяем.
Опитът ми подсказва, че мнооого вероятно е, УПИ да не е поделяем. Но вече казах - възможно е и да е поделяем.
- l____
- Потребител
Какво става с вашата част от жилището Ви, дето влиза в техния имот и обратно? :wink :Sunrise ме е разбрал правилно.Как да разделя парцела реално,ако нашата идеална половина е 170кв.м незастроена площ и 50 кв.м застроена площ,сиреч половината от къщата,другата половина от нея остава в идеалната част на съседа/също 170кв.м незастроена и 50кв.м.застроена площ/.Къщата е двуетажна,по средата на парцела.
Много ми се иска да се хвана за сламката,която ми подавате I ____,но
- zlato
- Младши потребител
Има там едни текстове - вижте чл.19 ал.1 т.5,ал.4 , а в случай че имотът попада в квартал засредно или високо застрояване и пр. или имот за нежилищно застрояванеза вижте и ал.5 и ал.6 ЗУТ
NB! делбата на двора (ако по закон е възможна) не засяга делбата на общата сграда, независимо че бъдещата ригулационна граница може да я сече. Следва да се приеме, че територията която попада под общата сграда се ползва и от двамата собственици независимо от секущата определяща изключителната граница. Това мое становище обаче, би противоречало на чл.21 ал.2 ЗУТ, само в случай че въпросната сграда е запазващ се елемент на плана за застрояване.
Ах колко хубав си беше чл.21 от ЗТСУ, където се казваше че ЗРП е единна градоустройствена форма!
NB! делбата на двора (ако по закон е възможна) не засяга делбата на общата сграда, независимо че бъдещата ригулационна граница може да я сече. Следва да се приеме, че територията която попада под общата сграда се ползва и от двамата собственици независимо от секущата определяща изключителната граница. Това мое становище обаче, би противоречало на чл.21 ал.2 ЗУТ, само в случай че въпросната сграда е запазващ се елемент на плана за застрояване.
Ах колко хубав си беше чл.21 от ЗТСУ, където се казваше че ЗРП е единна градоустройствена форма!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ами хвани се за сламката.
Какво мога още да направя за теб? С данните които имам - нищо, нали?! Дай, ако искаш, да видя документи за собственост... скици...
- l____
- Потребител
снимка
цитирам Поделителния протокол:"ДВОРНОТО МЯСТО се разделя на две равни части от по 170кв.м./остатъка от застроеното място/.Южната половина е собственост на.
С.Д.П.,а севрната половина на М.и Р."
М.и Р сме ние.
Нотар.акт. цитирам: .....продават следния собствен недвижим имот,а именно:
1/2/една втора/идеална част от дворно място,цялото от 440кв.м./четиристотин и четиридесет кв.м./находящо се......,представляващо парцел XII - 10 КВ.989 пети подрайон на град....при граници парцели пл.N XIII-9,XIV-8,II-5 и XI-11,заедно с апартамент на втория етаж.......
Има и една заповед на Областен управител за закупуване на държавна земя/тъй като парцелът от 440кв.м.целия,беше държавна земя с отстъпено право на строеж.
там пише:"Да се отпише 1/2 ид.част от п.XII-10 w kw.989.......при граници п. XIII-9,
II-5 и XI-11.....собственост по договор на М.Р.Имотът включва: 1/2 ид.ч. от ДВОРНО МЯСТО /ЗЕМЯ/ЦЯЛОТО С ПЛОЩ 440 КВ.М.
I____ надявам се да съм била по-обстойна.Благодаря.
цитирам Поделителния протокол:"ДВОРНОТО МЯСТО се разделя на две равни части от по 170кв.м./остатъка от застроеното място/.Южната половина е собственост на.
С.Д.П.,а севрната половина на М.и Р."
М.и Р сме ние.
Нотар.акт. цитирам: .....продават следния собствен недвижим имот,а именно:
1/2/една втора/идеална част от дворно място,цялото от 440кв.м./четиристотин и четиридесет кв.м./находящо се......,представляващо парцел XII - 10 КВ.989 пети подрайон на град....при граници парцели пл.N XIII-9,XIV-8,II-5 и XI-11,заедно с апартамент на втория етаж.......
Има и една заповед на Областен управител за закупуване на държавна земя/тъй като парцелът от 440кв.м.целия,беше държавна земя с отстъпено право на строеж.
там пише:"Да се отпише 1/2 ид.част от п.XII-10 w kw.989.......при граници п. XIII-9,
II-5 и XI-11.....собственост по договор на М.Р.Имотът включва: 1/2 ид.ч. от ДВОРНО МЯСТО /ЗЕМЯ/ЦЯЛОТО С ПЛОЩ 440 КВ.М.
I____ надявам се да съм била по-обстойна.Благодаря.
- zlato
- Младши потребител
zlato написа:Поделителния протокол:"ДВОРНОТО МЯСТО се разделя на две равни части
Този протокол от кой е съставен и между кои? Дай още информация!
Газоснабдяването за тази сграда ли се отнасяше?
- anserk
- Активен потребител
zlato написа:E въпросът ми изглежда труден...Но ще се опитам да разсъждавам на глас.Ако трябва да отговаря реалният парцел според чл.19 от ЗУТ на 300м. повърхност и 14м лице,то тогава в моя случай не се получава респ.парцелът е неделим.
Въпросните мерки (300кв.м. площ и 14 линейни метра лице) могат да бъдат намалени с до 1/5 в зависимост от няколко фактора. Прочетете ЗУТ наново
Само дето дори и да намалим тези 300кв.м. с 1/5 - пак не може да се обособи
отделно УПИ (по ЗУТ де).
-
teogeo - Активен потребител
Anserk,да газоснабдяването е за същия имот.Нямам нерви да се боря с тези съседи,така че се отказах от газта.
Къщата е строена 1960г,оттогава е и поделителния протокол с който се разделят етажите,мазите и дворното място след построяването й, между двамата собственика,строили къщата.т.е. между С.Д.П./1-ви етаж/ и М.и Р./втори етаж.В момента съсобствениците обитаващи 1-ви етаж са наследниците на С.Д.П,а 2-рия етаж сме ние-закупили имота от М.и Р.
Къщата е строена 1960г,оттогава е и поделителния протокол с който се разделят етажите,мазите и дворното място след построяването й, между двамата собственика,строили къщата.т.е. между С.Д.П./1-ви етаж/ и М.и Р./втори етаж.В момента съсобствениците обитаващи 1-ви етаж са наследниците на С.Д.П,а 2-рия етаж сме ние-закупили имота от М.и Р.
- zlato
- Младши потребител
zlato написа:Къщата е строена 1960г,оттогава е и поделителния протокол с който се разделят етажите,мазите и дворното място след построяването й, между двамата собственика,строили къщата.т.е. между С.Д.П./1-ви етаж/ и М.и Р./втори етаж.В момента съсобствениците обитаващи 1-ви етаж са наследниците на С.Д.П,а 2-рия етаж сме ние-закупили имота от М.и Р.
Дотук поне това, което разбрах: къщата е на 2 етажа (3-ти етаж от скицата таваните или мазетата са - няма значение ); отстъпено право на строеж от държавата; УПИ в центъра на Варна от 440 м2 - неподеляемо нито доброволно, нито съдебно; двама съсобственици на УПИ-то по 1/2 - вие и обл.управител/ако е с АДС); и накрая един ......поделителен протокол за разпределение на ползването на имота от съсобствениците на сградата (а не на имота), които обаче не са между живите (някои от ползвателите)
Има един закон още от 1951 г.- ЗС, та в него пише:
Чл. 59. Правото на ползуване се погасява със смъртта на ползувателя[u] ,ако то не е учредено за по-кратък срок.
Чл. 62. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., бр. 33 от 1996 г.) Относно правото на ползуване върху държавен или общински имот се прилагат разпоредбите на този раздел, освен ако в закон или в акт за учредяване на това право е предвидено друго.
Чл. 64. Собственикът на постройката може да се ползува от земята само доколкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго.
Та идеята ми е: взимате документите и отивате при адвокат, та да види това учредено право на ползване и ..... кой какво има право да ползва и в коя част на имота
Последна промяна anserk на 19 Фев 2010, 23:05, променена общо 1 път
- anserk
- Активен потребител
EEEEх Ансерк,защо не сте от Варна......Непременно ще се консултирам с адвокат,само да намеря някой дето наистина е вещ в тази материя,че напоследък попадам все на неподходящите.
Това дето в скицата е отбелязано като 3ти етаж и в общината техническата се чуди,защото сградата е двуетажна с мази наполовина в земята и таван с надзид 0,50.ПУП-а е за 3-етажни сгради,ама 3-етаж не е осъществен.
Все пак Ви Благодаря.Здраве и успехи!
Това дето в скицата е отбелязано като 3ти етаж и в общината техническата се чуди,защото сградата е двуетажна с мази наполовина в земята и таван с надзид 0,50.ПУП-а е за 3-етажни сгради,ама 3-етаж не е осъществен.
Все пак Ви Благодаря.Здраве и успехи!
- zlato
- Младши потребител
Ех....тази Варна Най-хубавия град в BG
Не всичко е за форум, а от към адвокати наистина сте кът...
Но юристите във форума може да ви насочат и в друга посока.
Успех
Не всичко е за форум, а от към адвокати наистина сте кът...
Но юристите във форума може да ви насочат и в друга посока.
Успех
- anserk
- Активен потребител
PP. Форумът е чудесен,за което благодаря на създателите му,както и на участниците в него.Желая им ЗДРАВЕ и успехи!!!
- zlato
- Младши потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|