Здравейте, надявам се да съм максимално точна в обясненията си, за да можете да ме разберете и да ми дадете адекватен отговор. Мерси предварително на всички, които вземат отношение по моят казус.
Изложение:
Лицето Х и У, които са съпрузи имат имот с нива. Те почиват и след смъртта си оставят наследствения имот на двете си деца Z и H/всеки от тях има по половината имот плюс нивата, да допълня за улеснение в изложението,приемаме имота с нивата за едно цяло/.Лицата Z и H са имали сключени бракове по времето на придобиването на горепосочения имот./лицето Z е било женето за лицето В, а лицето H е било омъжено за лицето А/.Z и В имат две деца М и С, а лицата H и А имат едно дете Д. След смъртта на съпрузите В и А, брата и сестрата Z и Н решават да направят следното нещо. Лицето Н преодстъпва дела си на брат си лицето Z ,чрез покупко-продажба,а лицето Z отново с покупко-продажба продава дела си плюс новопридобития дял от сестра си лицето Н, на сина си лицето С.След въпросната покупко-продажба лицето С става пълноправен собственик на целия имот и има издаден нотариален акт на негово име за целия имот. Искам да попитам има ли законно основание за издаването на този нотариален акт? Някоя от страните в казуса може ли да има претенции към сделката? Как стоят нещата при придобиването на имот по наследство по права линия? Ако можете да ми помогнете ще съм ви много, много благодарена.Лека ден......
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Законно ли е издаден Нотариален акт.....?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Законно ли е издаден Нотариален акт.....?
Странно - никой не Ви отговаря.
Според мен актът е издаден правомерно - "С" е собственик на всичко.
Задавайки този въпрос, вие, явно, мислите, че има проблеми по издаването на акта.
Кое Ви кара да мислите така?
------
А между другото - с неправилно съставените изречения, в които няма логически грешки, сте направили така, че, на първо четене, всеки би се объркал относно това, кой на кого е съпруг.
Например:
Признайте, че на първо четене, всеки би помислил, че "В" и "А" са съпрузи помежду си.
Та... за да разбере някой въпроса Ви, той трябва да отдели повече време да го осмисли, отколкото Вие сте отделили време за да го зададете. Което е... неестествено.
Според мен актът е издаден правомерно - "С" е собственик на всичко.
Задавайки този въпрос, вие, явно, мислите, че има проблеми по издаването на акта.
Кое Ви кара да мислите така?
------
А между другото - с неправилно съставените изречения, в които няма логически грешки, сте направили така, че, на първо четене, всеки би се объркал относно това, кой на кого е съпруг.
Например:
След смъртта на съпрузите В и А, брата и сестрата Z и Н решават да направят следното нещо.
Признайте, че на първо четене, всеки би помислил, че "В" и "А" са съпрузи помежду си.
Та... за да разбере някой въпроса Ви, той трябва да отдели повече време да го осмисли, отколкото Вие сте отделили време за да го зададете. Което е... неестествено.
- l____
- Потребител
никакъв проблем не виждам с изброените сделки, както и с последното - придобиване на имотите от С. Ако има нещо друго, което Ви претеснява ....
- blossom1
- Младши потребител
blossom1 написа:...последното придобиване на имотите от С...
Тук можем да сложим едно 'зависи' ... зависи кой е участвал като продавач при тази сделка
- inspectora
- Активен потребител
...зависи кой е участвал като продавач при тази сделка
...лицето Z отново с покупко-продажба продава ..., на сина си лицето С
Я, да видим от какво зависи?!
- l____
- Потребител
Благодаря за отговора l____. Ха, ха то и аз се оплетох като писах въпроса, защото се стараех да няма никаква връзка с реални лица и случки и в крайна сметка се получи това. Притесняваше ме факта, че не знаех дали след като двама души имат брат и единия придобие имот по наследство от родителите си, другият член от семейството придобива право на половината от наследеното. А факта, че се съмнявам в издаването на акта е, че Нотариуса, който е изповядвал тези сделки ни е вършил и други "мечешки ,слуги". Имаме издаден нотариален акт за имот, който е придобит чрез размяна/нива се заменя за гараж/ и забележете, сладура не поискал удостоверение за наследници и издава акта просто ей така и сега се оказва, че има наследници, които могат да си търсят правата по съдебен път. Така, че се уплаших и за тази сделка. Благодаря много от сърце за отговора.
- sssisy
- Младши потребител
Не благодарете,щото не е ясно какво Ви каза l_.
А пък и написаното от Вас :"Притесняваше ме факта, че не знаех дали след като двама души имат брат и единия придобие имот по наследство от родителите си, другият член от семейството придобива право на половината от наследеното. А факта, че се съмнявам в издаването на акта е, че Нотариуса, който е изповядвал тези сделки ни е вършил и други "мечешки ,слуги". Имаме издаден нотариален акт за имот, който е придобит чрез размяна/нива се заменя за гараж/ и забележете, сладура не поискал удостоверение за наследници и издава акта просто ей така и сега се оказва, че има наследници, които могат да си търсят правата по съдебен път.", показва ,че нищо не Ви е ясно.
А пък и написаното от Вас :"Притесняваше ме факта, че не знаех дали след като двама души имат брат и единия придобие имот по наследство от родителите си, другият член от семейството придобива право на половината от наследеното. А факта, че се съмнявам в издаването на акта е, че Нотариуса, който е изповядвал тези сделки ни е вършил и други "мечешки ,слуги". Имаме издаден нотариален акт за имот, който е придобит чрез размяна/нива се заменя за гараж/ и забележете, сладура не поискал удостоверение за наследници и издава акта просто ей така и сега се оказва, че има наследници, които могат да си търсят правата по съдебен път.", показва ,че нищо не Ви е ясно.
- sunrise
- Активен потребител
Притесняваше ме факта, че не знаех дали след като двама души имат брат и единия придобие имот по наследство от родителите си, другият член от семейството придобива право на половината от наследеното.
Охххх!
Разбрах, че много се притеснявате. Но не разбрах от какво?
Според мен, притеснението Ви трябва да е заради факта, че до настоящия момент нито едно читаво изречение не сте съставили. Факт, много притеснителен. За мен. За Вас - незнам. Но си заслужава да се замислите.
Та... от какво точно се притеснявате? И как така успях да Ви успокоя. Само казах, че не намирам в акта за собственост да има нещо нередно. И то, ако сте успели да го обясните.
Щото... почнах да се съмнявам и в това, дали сте успели да обясните добре събитията преди издаването на акта. Особено след като прочетох:
Притесняваше ме факта, че не знаех дали след като двама души имат брат и единия придобие имот по наследство от родителите си, другият член от семейството придобива право на половината от наследеното.
- l____
- Потребител
Нормално е да не задавам въпроса правилно, ако бях юрист нямаше да се налага да искам помощта ви. Значи последен опит да ви обясня какво точно ме притеснява. Айде пак казуса-баба и дядо имат имот, след като почиват те оставят имота в наследство на сина и дъщерята си. В момента на придобилане на имота сина и дъщерята са съответно женен и омъжена. Имат ли съпрузите на сина и дъщерята равни права върху наследения от тях имот? Знам, че всичко придобито по време на брака е собственост и на двамата съпрузи, но не знам дали става въпрос за придобитото по наследство или чрез общите им доходи или и двете. Дано сега ме разберете.
- sssisy
- Младши потребител
И понеже бързах сега погледнах грешката си от предния път не брат , а брак съм имала впредвид.
- sssisy
- Младши потребител
sssisy написа:Айде пак казуса-
баба и дядо имат имот, след като почиват те оставят имота в наследство на сина и дъщерята си. В момента на придобилане на имота сина и дъщерята са съответно женен и омъжена. Имат ли съпрузите на сина и дъщерята равни права върху наследения от тях имот? Знам, че всичко придобито по време на брака е собственост и на двамата съпрузи, но не знам дали става въпрос за придобитото по наследство или чрез общите им доходи или и двете.
Отново ще дам същият отговор: ЗАВИСИ....
1. От едно бъдещо и сигурно събитие - варианти:
1.1. Съпругът/а почива преди брата/сестрата;
1.2. Съпругът/а почива след брата/сестрата;
Или, казано на достъпен за вас език: Зависи кой кого ще предвари по пътя към отвъдното.
За повече подробности посетете адвокат.
П.П. Умишлено не усложнявам отговора с последващите сделки по първоначално представения казус.
-
Melly - Старши потребител
Melly, прочети пак
А по-принцип си права за:
След смъртта на съпрузите В и А, брата и сестрата Z и Н решават да направят следното нещо. Лицето Н преодстъпва дела си на брат си лицето Z ,чрез покупко-продажба,а лицето Z отново с покупко-продажба продава дела си плюс новопридобития дял от сестра си лицето Н, на сина си лицето С
А по-принцип си права за:
Зависи кой кого ще предвари по пътя към отвъдното.
- l____
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|