Бени, трябва да ти се признае, че малко си се пообразовала. Ама малко.
И си здала що-годе коректен въпрос.
Не ми се четат пак глупостите ти от предишните постинги... но случаят ти бе... кадастър, неотговарящ на документите ти за собственост? Така ли беше?? Май така беше.
Може ли да приемем, че всъщност задаваш два въпроса?
Това ли е първия въпрос:
Трябва да бъде променен регулацинния план на общината, защто някога в далечните години, когато е бил създаван ние не сме го обжалвали тъй като част от имота на баба ми по нотариален акт влиза в него, а това е частна собственост и е недопустимо. Сега съм подала молба до кмета на общината за промяна на регулационния план. Преди това беше направено геодезическо проучване и замерване на имота и беше уточнен въпроса за точния размер на имота на баба ми и този, указан в нотариалния й акт за собственост. Проблемът е че регулационния план на общината зачертава застроени части от нашия имот - мазе и външна тоалетна, което поне според мен е недопустимо за евентуално бъдещо застрояване с въпросните 150 квадрата от общината.
Ако това ти е първия въпрос...
Отговорът е, че е невъзможно да промениш плана за регулация, ако преди това не промениш кадастралния план или кадастралната карта.
Ако баирестия ти град има одобрена кадастрална карта - изменението й е по-лесно, защото има разписан ред за изменението й. Спазвай го! Не е лек редът за изменение на кад.карта, но в него има ясно разписани задължения на длъжностните лица. Намери грамотен и лицензиран геодезист - той ще трябва да изготви документите за изменение на кад.карта, и ще ги внесете в Службата по геодезия, картография и кадастър.
Ако в баирестия ти град е с все още действащ кадастален план - изменението му е дооста трудничко. Изменението отново е по реда на ЗКИР и Наредба 3 (т.е. пак ти трябва лицензиран и грамотен геодезист), но се прави не в СГКК, а в общинската администрация, която освен, че общо взето е неграмотна и некадърна, е и мързелива до неописуема степен. И няма гаранция, че мързелът на общинарите да доведе до това, че да не направят всички законови процедури по изменението на кад. план и... да се стигнеш до ... кривата круша.
И като промениш кад.план или кад.карта - ще можеш да искаш (въз основа на променения кадастър) изменение на План за регулация.
Ако вторият ти въпрос
Другият въпрос за 150 кв. метра обработваема земя - тя също е в регулация и е в режим на частна, а не публична общинска собственост, защото не е изпълнено нейното предназначение за озеленяване повече от 60 години. Съгласно скицата, която ми издадоха от техническата служба по устройство на територията от общината, нейното предназначение е за строителство на гаражи и магазини за търговия. Объркан е режима на тази земя - тя е частна, а не публична общинска собственост и е предлагана на търг от общината няколко пъти, но никой не я е купил.
Естествено знам, че по давност не може да бъде придобита тази земя от баба ми и затова съм подала искане до общинския съвет да я закупя по настоящите пазарни цени.
Проблемът е че към тези 150 кв.м. ми предлагат още 150, които не ме устройват, защото са на баир и до тях минават общинските стълби. Нашият град е на баири. Естествено, че не могат да разделят този парцел на два самостоятелни и незнам какво ще правя в случая. За мен сделката е неизгодна и поради факта, че има голямо количество подпочвени води и не е направена дренажна система за отвеждането им.
е неясен. Опиши го с по-кратки изречения. И внивавай, във всяко изречение да има подлог, сказуемо и обстоятелствени пояснения ( най-вече за време).
И нека изреченията ти са подредени така, както са се случили във времето събитията, за които искаш да ни съобщиш . И избягвай определенията "публична", "частна", "объркана"...
А всъщност - на какво основание твърдиш, че накакви си 150 кв.м. са на баба ти? А ако са на баба ти - защо искаш баба ти да ги придобие пак, но този път по давност??
...
Я, вземи и напиши изреченията кратки. И ясни.