начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Изчисляване квадратура на покрив

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изчисляване квадратура на покрив

Мнениеот boss4o » 15 Ное 2009, 20:21

Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!Става въпрос за покрив на къща,които ще се прави след седмица-две,а в момента се завършва зидарията.Тъй,като покривът ще се заплаща отделно на друга 'тарифа'(50лв.на кв/м),майсторът ми твърди,че независимо от наклона на покрива(моят по проект е 25градуса)се смятало така:'Квадратурата на плочата по 1,35 и се намира квадратурата на покрива'.Може и да е прав,но не мога да разбера защо наклонът на покрива,не оказва значение на самата квадратура!Предстои ми и изливане на пояси,та ще имам малко време за да взема под внимание Вашите коментари.Благодаря!
boss4o
Нов потребител

Re: Изчисляване квадратура на покрив

Мнениеот Melly » 15 Ное 2009, 20:29

boss4o написа:Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!Става въпрос за покрив на къща,които ще се прави след седмица-две,а в момента се завършва зидарията.Тъй,като покривът ще се заплаща отделно на друга 'тарифа'(50лв.на кв/м),майсторът ми твърди,че независимо от наклона на покрива(моят по проект е 25градуса)се смятало така:'Квадратурата на плочата по 1,35 и се намира квадратурата на покрива'.Може и да е прав,но не мога да разбера защо наклонът на покрива,не оказва значение на самата квадратура!Предстои ми и изливане на пояси,та ще имам малко време за да взема под внимание Вашите коментари.Благодаря!

Малко сложничко е да ти обясня, Босчо, но си трябват знания за синуси, косинуси, тангенси и котангенси.....

А пък този ъгъл от 25 градуса направо ме утрепа. Геометрията върви на "куц крак" до ЗУТ-а..., май така излиза :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 16 Ное 2009, 10:39

boss4o написа:Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!

Отговора на въпроса ви е скрит в проекта на сградата и в наличието на техническо лице, което да се занимава с разумното влагане на парите ви (не сянката ви) в градежа. Има си точните хора, време и място за отговор на тези технически (не юридически) въпроси :wink:
За строителен инженер да станеш не стига само аритметика :idea:
anserk
Активен потребител

Мнениеот boss4o » 16 Ное 2009, 22:43

anserk написа:
boss4o написа:Въпросът не е от правно естество,но Ви моля за помощ!!!

Отговора на въпроса ви е скрит в проекта на сградата и в наличието на техническо лице, което да се занимава с разумното влагане на парите ви (не сянката ви) в градежа. Има си точните хора, време и място за отговор на тези технически (не юридически) въпроси :wink:
За строителен инженер да станеш не стига само аритметика :idea:

Благодаря на anserk,че не е включил сарказъм в коментара си(и до колкото го 'познавам' от неговите постове,едва ли ще го направи)!Когато човек се е утвърдил като специалист в своята област,понякога забравя,че на пръв поглед елементарни за него въпроси,се оказват доста сложни за лайци като мен!Очаквах да реагирате с насмешка на моят въпрос,но и евентуално да го разрешим.Членувам в 4-ри форума на различни марки автомобили от близо 3 години,но никога не съм усмивал,по какъвто и да е начин,член на който и да е форум,напротив - радвам се,че има на кого и как да помогна.Виждам,че на част от Вас това не е присъщо!Мислех,че този форум има за цел как да се помогне на тези който не знаят,но явно главната му цел е ''да набираме баллъци,за гладните айдуци''(айдукати) :( .
boss4o
Нов потребител

Мнениеот anserk » 16 Ное 2009, 23:18

boss4o написа:понякога забравя,че на пръв поглед елементарни за него въпроси,се оказват доста сложни за лайци като мен!

Нищо лично :D
Покрив на сграда изобщо не е елементарен въпрос. Не всеки може да проектира и прави ПОКРИВ! Именно "професионализма" не ми позволява да ви дам съвет без да знам за какво точно иде реч, защото покрив-това не са керемидите, а конструкцията :idea:
А истината е, че покривна конструкция (дървена, метална и др.п.) се договаря на обем (м3) или кг! При ст.б. покриви е в кв.м. заради кофража. И това се вижда и преценява от специалист, като погледне проекта. Нали става въпрос за пари (независимо от цвета и мириса им) :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот Standbay » 16 Ное 2009, 23:26

boss4o написа:..........майсторът ми твърди,че независимо от наклона на покрива(моят по проект е 25градуса)се смятало така:'Квадратурата на плочата по 1,35 и се намира квадратурата на покрива'.Може и да е прав,но не мога да разбера защо наклонът на покрива,не оказва значение на самата квадратура!.............

Естествено, че наклонът на покрива влияе на общата му площ - елементарно е и по емпиричен път лесно може да се провери - едно макетче от хартия/картон и веднага е видно - по стръмен наклон - по голяма площ на покрива.
Майсторът очевидно се позовава на такава емпирична формула - при такъв наклон и - да приемем, че е обикновен двускатен покрив - площта му е такава в зависимост от площта на плочата.
НО!
Ако покривът е четирискатен, или с усложнена конфигурация - наличие на улами, капандури например, този епмиричен коефициент не ще е приложим.
Покривът на моята къща например е в съотнешение 1,6 спрямо застроената площ.
anserk написа:........
Отговора на въпроса ви е скрит в проекта на сградата .......

Ако имате строителни книжа от тях без наличието на специални знания може да установите площта на покрива, още повече, че в проекта трябва да има и разчет на количеството материали, коите ще се вложат както в покривната конструкция, така и за самото покритие - цигли или друг модерен материал.
Ако пък нямяте строителни книжа, дано не е така - договаряте предварителен размер и след завършването му мерите отделните площи на всеки скат.
Това е!
Успех!

П.П. и в автомобилните форуми не всичко е идеално де
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот heko77 » 16 Ное 2009, 23:31

Здравеите,
Както правилно предполагате площа на покрива е във функция на ъгъла на наклон на покрива към плочата.Ако покрива ви е двускатен, площа на единия скат се намира като разделите площа на половината плоча на косинуса на ъгъла на наклон на покрива ( 25 градуса във вашия случай). т.е.
B/2
S=-------- след това разбира се го умножавате по 2 за да получите цялата площ
cos (a)
на покрива(двата ската). Кадето (B) e площа на плочата в м2.
Пример: Площ на плочата B=10m2
Ъгъл между ската и плочата (а)=30 градуса.
Площа на половината скат е
10/2 5
S=-------- =--------=5,77m2 за единия скат.
cos30 0,866
S.2=5,77.2=11,54м2. за двата ската т.е. целия двускатен покрив.
С уважение: инж.Хекимов
P.S. съжелявам но текстовия редактор размества формулите при изпращането... затова питаите ако не може да разберете нещо.
heko77
Нов потребител

Мнениеот boss4o » 17 Ное 2009, 14:47

На всички отзовали се(с положителни становища),горещо БЛАГОДАРЯ !Радвам се,че Ви има!Ще се опитам да бъда максимално кратък,1-во - защото не искам да Ви натоварвам излишно,2-ро - нямам физическа възможност за това(ангажиран съм изцяло със строежа).Разбира се,че имам съответните строителни книжа,всичко по хронологичен ред:'Виза за проектиране,предварителни договори с експлоатационните дружества(всичко е одобрено от Гл.Архитект по раион),разрешително за строеж,заверена заповедна книга,уведомени са в ДНСК за строежа,сключен е договор с лицензирана фирма за изхвърляне на строителни отпадъци,технически ръководител(строежа е 5-та кат.) и т.н.......Но,не стига,че останах без работа(съкратиха ме),и парите са ми 'кът',ами всички по строежа са пълни мошенници!Като почнеш от архитекта(които ме бави доста дълго с проекта),та спреш на техническият(който ме мамеше с надписани фактури за транспорт и материали,та се и познават с майстора - то,в тази среда как да не се познават!)- да,знам,че имам договори с всички участници в строежа,и ще ми дължат неустойка,но както казва един мои приятел:''Като знам какви адвокати имаме,ме е страх да отида до магазина''.Съжалявам,че от тези коментари,ще настроя някои от Вас срещу мен,но това е жестоката ИСТИНА!!!!!!
boss4o
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация