начало

Прокуратурата иска имунитетите на Кирил Петков и Божидар Божанов Прокуратурата иска имунитетите на Кирил Петков и Божидар Божанов

Дружествен договор при пререгистрацията

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дружествен договор при пререгистрацията

Мнениеот e.kalcheva » 29 Авг 2009, 02:12

Здравейте, колеги!
Сън не ми дават някои въпроси и моля за разяснения:
1.Предстои ми да извърша едновременна пререгистрация на ООД и обявяване на промени - /става ЕООД и се променя адреса на управление/. Това означава ли, че за пререгистрацията трябва да представя първоначалния дружествен договор /с двамата съдружници и стария адрес на управление/, а за обявяване на промените - учредителния акт на ЕООД-то?
2.Имате ли представа дали от АП правят справка по фирменото дело в съда, както пише на сайта им. Интересувам се, защото клиентите ми са загубили дружествения договор, а от СГС не ми дадоха да го снимам без молба, но съдията бил в отпуск и щяло да отнеме време. Чудех се дали ако го претворя в общи линии ще ме разкрият :)
3. Използвате ли изрично адвокатско пълномощно, което не е от кочана и е без нотариална заверка на подписа? На сайта на АП съм виждала сканирано такова.
4. Намирате ли възможност пререгистрирана фирма да купи имот и след това да се регистрира по ДДС и да си върне ДДС-то?
Предварително благодаря за отзивчивостта!
e.kalcheva
Младши потребител

Re: Дружествен договор при пререгистрацията

Мнениеот DEKAH » 29 Авг 2009, 13:22

e.kalcheva написа:Здравейте, колеги!
1.Предстои ми да извърша едновременна пререгистрация на ООД и обявяване на промени - /става ЕООД и се променя адреса на управление/. Това означава ли, че за пререгистрацията трябва да представя първоначалния дружествен договор /с двамата съдружници и стария адрес на управление/, а за обявяване на промените - учредителния акт на ЕООД-то?
2.Имате ли представа дали от АП правят справка по фирменото дело в съда, както пише на сайта им. Интересувам се, защото клиентите ми са загубили дружествения договор, а от СГС не ми дадоха да го снимам без молба, но съдията бил в отпуск и щяло да отнеме време. Чудех се дали ако го претворя в общи линии ще ме разкрият :)
3. Използвате ли изрично адвокатско пълномощно, което не е от кочана и е без нотариална заверка на подписа? На сайта на АП съм виждала сканирано такова.
4. Намирате ли възможност пререгистрирана фирма да купи имот и след това да се регистрира по ДДС и да си върне ДДС-то?
Предварително благодаря за отзивчивостта!

Колега Калчева не се вкарвайте във филми.

1. Трябва да се представи актуален др. договор. След успешна пререгистрация ще може да се правят промени.
2. Да, сравняват го.
3. Използваме, но тогава не сме заявители, а преносители и заверяваме заявленията нотариално.
4. Закупуването на недвижим имот няма НИЩО общо с пререгистрацията. Ако ще купува имот и идеята е да се върне ДДС, то логично е фирмата да е регистрирана по ДДС ПРЕДИ да купи сградата.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот lexter » 29 Авг 2009, 16:50

А4+Г1 пререгистрация и едновременно с това подавате и А4 промени (изрично казвате на служителя, който ви обработва документите, че тези двете трябва да вървят заедно), но си следете там за това кой заявява, кой дава съгласия, кой прави волеизявленията във всеки конкретен случай, за да не ви постановят отказ.
Успех
lexter
Потребител

Мнениеот e.kalcheva » 29 Авг 2009, 21:40

Много благодаря, и аз самата осъзнавам, че трябва да постъпя така, както ме съветвате, макар леко да се изкушавах :D
e.kalcheva
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 01 Сеп 2009, 15:58

Само да допълня, че е възможно фирма да купи имот, да се регистрира по ЗДДС след това и тогава да си върне ДДС-то на имота.
Разбира се има и условия за това.
SashkoS
Потребител

Мнениеот vega » 01 Сеп 2009, 16:28

Само една корекция на колегата "декан".
Ако адвокатското пълномощно е изрично и е спазена формата на пълномощното от кочана, не е необходимо да се заверява от нотариус. Тогава адвоката е в качеството си на "заявител" и действа като такъв. Т.е вписва се в заявлението като "заявител".
Колкото до "актуалния" дружествен договор - не е необходимо да представяте копие на предишния, т.е на подадения в съда. През това време може да сте правили изменения, които не са подлежали на вписване. Необходимо е да се придържате към стария дружествен договор относно обстоятелствата подлежащи на вписване, както и относно разпределението на дружествените дялове, номиналната стойност на един дял, броя на дяловете и т.н.
vega
Потребител

Мнениеот diklieva » 01 Сеп 2009, 17:20

Имайте предвид и §4, ал.8 от ПЗР на ЗТР:

......
(8) Едновременно със заявлението за пререгистрация може да бъде подадено и заявление за вписване на ново обстоятелство, заличаване и обявяване, освен в случаите на преобразуване на търговско дружество, съответно преустройство на кооперация, както и прехвърляне на търговско предприятие. За вписването на обстоятелство или за обявяването на акт се дължи съответната държавна такса.

и съответното заявлението е В2-1, за промяната в правната форма на дружеството от ООД в ЕООД.
diklieva
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 01 Сеп 2009, 21:36

vega написа:Само една корекция на колегата "декан".
Ако адвокатското пълномощно е изрично и е спазена формата на пълномощното от кочана, не е необходимо да се заверява от нотариус. Тогава адвоката е в качеството си на "заявител" и действа като такъв. Т.е вписва се в заявлението като "заявител".

Мдам... ама има откази, защото пълномощното е написано на хвърчащ лист. Аз само да си кажа....

diklieva написа:Имайте предвид и §4, ал.8 от ПЗР на ЗТР:

......
(8) Едновременно със заявлението за пререгистрация може да бъде подадено и заявление за вписване на ново обстоятелство, заличаване и обявяване, освен в случаите на преобразуване на търговско дружество, съответно преустройство на кооперация, както и прехвърляне на търговско предприятие. За вписването на обстоятелство или за обявяването на акт се дължи съответната държавна такса.

и съответното заявлението е В2-1, за промяната в правната форма на дружеството от ООД в ЕООД.

Ъ... от кога преминаване на ООД в ЕООД и обратното е промяна на правната форма? Има доста подробна практика на ВКС по този въпрос. Съветвам Ви да се запознаете, че така малко... пращате хората "в тиквите".
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ocean » 02 Сеп 2009, 00:24

e.kalcheva написа:Здравейте, колеги!

Това го правих съвсем наскоро.
Подадох А4 с удостоверение за актуално състояние и Г1 с настоящия (актуален) дружествен договор.
Едновременно с тях-А4, с което се заявява вписване на промени-заличаване на съдружник, управител, продължаване на дейността като ЕООД, и Г1 с новия учр. акт на ЕООД-то.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Назад към Търговско право