Имам следния проблем:
Наследствен имот на майка ми е съсобствен по удостоверението за наследници с трима души, които са съответно наследници на нейния вуйчо.
Ето кой какъв е и за какво се бори:
Замфир Иванов Алексов е прадядо ми, баща е на баба ми Роза Замфирова и има син Иван Замфиров.
През 1968г прави дарение на 1/3 от процесния собствен имот целия от 667 кв.м. на дъщеря му и зет му Стефан Костов Илиев.
С това след смъртта му през 1975г. баба ми Роза Замфирова и нейния брат Иван Замфиров остават като наследници на другите 1/3 + 1/3, които фактически би трябвало да формират според мен нов процесен имот
667кв.м - 222,33кв.м (дарение) = 222,33кв.м Роза + 222,33кв.м Иван = 444,66кв.м
След смъртта на баба ми Роза през 2006г и на дядо ми Стефан през 2008г. - майка ми трябва да е наследница на тази 1/2 от 444,66кв.м и с придобито право на собственост като единствена наследница по отношение на "дарената" част през 1968г.
Сега въпросът е:
В новия процесен имот е видно, че тя ще го дели с трима наследници - децата на Иван Замфиров (Венера, Младен и Бисер). Всеки от които по мой сметки се получава да претендира за 222,33кв.м /3, или по 74,11кв.м. на човек срещу 222.33кв.м. + 222.33кв.м (дарение) на майка ми.
От 1950г насам всички налози, данъци, консумативи и пр. са заплащани - видно и от сканираните безброй квитанции от баба ми Роза (сестрата на Иван Замфиров), тъй като той разведен, пропил се и безработен цял живот никога не е бил в състояние да заплати каквото и да било.
Доказуемо поне според мен е и че неговите наследници (деца) никога не са посещавали този дом, тъй като са били отделени с майка си още след развода.
Имаме поне 3-5 съседа, които ще потвърдят всичко това.
Идеята е - може ли да се придобие по давност. От неговата смърт (на Иван) са изминали 5г през април тази година. За него се е грижила и го е погребала - майка ми. Никой от семейството дори на погребение не е ходил, нито са имали до сега някакви претенции.
Какви са възможностите за придобиване по давност, или шансовете на наша страна при евентуален съдебен процес.
Поздрави,
Стефан
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Придобиване по давност
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Придобиване по давност
За да се придобие по давност един недвижим имот, трябва да са налице кумулативно 2 предпоставки- осъществяване на фактическа власт върху имот в продължение на 10 години! (в случая никой от Вашите роднини не е добросъвестене владелец) и да СВОИ имота- т.е. в конкретния случай да е показал на наследниците на Иван Замфиров, че стопанисва имота в неговата цялост като свой.
- devilchos
- Потребител
devilchos написа:За да се придобие по давност един недвижим имот, трябва да са налице кумулативно 2 предпоставки- осъществяване на фактическа власт върху имот в продължение на 10 години! (в случая никой от Вашите роднини не е добросъвестене владелец) и да СВОИ имота- т.е. в конкретния случай да е показал на наследниците на Иван Замфиров, че стопанисва имота в неговата цялост като свой.
Няма ли вариант да се извади Констативен нотариален акт, който след проверка и справка със съседите например да установи фактическото положение?
- kalafatov
- Нов потребител
тази "далавера" с КНА става след като са изпълнение условията от предходиния ми пост
- devilchos
- Потребител
devilchos написа:тази "далавера" с КНА става след като са изпълнение условията от предходиния ми пост
Намерението да "свои" имота- в писмен вид ли трябва да е или просто трябва по категоричен път да е достигнало до съсобствениците? Кое би послужило?
- kalafatov
- Нов потребител
трябва по категоричен начин да е стигнало до съсобствениците-не трябва да остане място за съмнение, че Х управлява имота от свое име и за своя сметка в неговата цялост
- devilchos
- Потребител
Ако има доказуемост устното възприятие, то мисля че няма да има проблем тъй като те са наясно че тя се разпорежда с имота и са в час с това, че всичко тя е и покрива сега. В момента за предеклариране на нейните наследствени надарени части по ЗМДТ трябва да се платят предварително всички данъци, а това означава че плащайки и неговите, ние просто внасяме по неговата партида задължението на неговите насленици. Има ли смисъл от такова действие и по какъв начин може да се докаже че те са наясно че тя го владее като свой собствен такъв?
- kalafatov
- Нов потребител
Може ли и аз подобен въпрос да задам - когато го владее и свои повече от 10 години , но на основание нотариален акт за целия имот на жилище построено от ЖСК като титуляр , тече ли придобивна давност , ако в последствие се открият доказателства , че този нотариален акт е нищожен ? Тоест при установяването от съда , че този имот не е негова собственост , а на наследниците , може ли той да възрази с придобивна давност ? Знам че може , но въпросът ми е доколко ще се приеме от съда , че е текла придобивна давност до момента , при положение че владението е осъществено на базата на нотариален акт и никой от наследниците не е и предполагал , че този нотариален акт е нищожен , с невярно съдържание относно титула на собственост и оттам имота е наследствен , това което тепърва трябва да се установи от съда ?
- kirile
- Потребител
kirile написа:Имам си адвокат...
kirile, kirile - нямаш никакво търпение, " бе, мен " ( цитат от един умник в едно масово шоу )
Където и да отида, ти пак изскачаш с твоите питанки
01.09. не е далече - споко!
- zelen
- Потребител
Съжалявам , ама много са ми питанките и един адвокат не ми насмогва , като съм се захванал от две години с хиляди проблеми от всякакъв характер. Един адвокат не може да бъде компетентен по всичките ми разнородни казуси , носим много дини под една мишница и ни трябва малко странична помощ и консултация. Пък нали и форума е с тази цел - за доброволна взаимопомощ ?
- kirile
- Потребител
kirile написа:Съжалявам , ама много са ми питанките и един адвокат не ми насмогва , като съм се захванал от две години с хиляди проблеми от всякакъв характер. Един адвокат не може да бъде компетентен по всичките ми разнородни казуси , носим много дини под една мишница и ни трябва малко странична помощ и консултация. Пък нали и форума е с тази цел - за доброволна взаимопомощ ?
Имаш нужа от помощ, така си е.
Съвет, и то безплатен: ангажирай Адвокатско дружество и се раздели с твоя адвокат.
-
Melly - Старши потребител
kalafatov, като гледам как сте "разделили" имота, смятам, че въобще не Ви трябва адвокат. Само ще хвърляте пари на вятъра!
Всъщност Вие сте си "изяснил" всичко по въпроса, така че можете самостоятелно да се насладите на плодовете на самообучението си.
Успех!
Всъщност Вие сте си "изяснил" всичко по въпроса, така че можете самостоятелно да се насладите на плодовете на самообучението си.
Успех!
- ch3oh
- Активен потребител
kirile написа:... Пък нали и форума е с тази цел - за доброволна взаимопомощ ?
Доброволната взаимопомощ не включва безплатни правни съвети, безплатен маркетинг и пр. безплатни опции, които имат паричен еквивалент,kirile!
Така отговарям и на другия ти подобен пост в другата ти важна тема - адм. право, където мислех да не ти пиша, защото не показваш пазарно разбиране.
Но сега показваш добронамерено неразбиране и трябва да ти се помага да започнеш да разбираш.
Форумът е за доброволна взаимопомощ между правнонеразбиращи, не очаквай знаещ адвокат да ти даде отговор тук - както сам пишеш - безплатен обяд няма.
Е, започни да го прилагаш това знаене,
kirile!
Ти наистина ме развесели - точно това ми беше нужно!
- zelen
- Потребител
ZELEN удоволствието е мое ! Радвам се , че успях да те развеселя и то абсолютно безплатно , защото нали се сещаш , че и безплатни веселби по принцип няма !
- kirile
- Потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|