начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Акт за митническо нарушение

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт за митническо нарушение

Мнениеот marinov.valeri » 14 Юли 2009, 09:01

Помогнете!!!...Работя като капитан на кораб собственост на варненска фирма, която се занимава с бункеровка на кораби по р. Дунав. Кораба, на който работя не е товарен, а е маневрен тласкач, който извършва маневри в пристанище Русе. На 26.02.2009 г. бе направена проверка от мобилна митническа група съвместно с гранична полиция и установиха 8500 литра гориво (газьол) на кораба в работните цистерни (кораба има само работни, не може да превозва товар или да бункерова други кораби), при което не можах да представя необходимите документи за произхода на горивото. Горивото необходимо за работния процес се взема (бункерова) от други два кораба собственост на същата фирма. Цялата документация за това се съхранява в офиса на фирмата. Моята задача е да маневрирам кораба до мястото на бункеровка. Количествата и вида на горивото се следят от механика. Задължение на механика е и да води дневник за тия операции. След направата на протоколите фирмата е направила писмо, с което представя необходимите документи за произход и количества в митницата, но въпреки доказването на наличните количества, се разминава с вида на горивото по фактури. При тая ситуация на 07.07.2009 г. на основание на чл.126 от ЗАДС, вр. чл. 24, ал. 2 от ЗАНН и на основание чл. 128, ал. 2 от същия закон ми е съставен лично на мен акт за установяване на административно нарушение (вх.№ 97 на Регионална митническа дирекция - Русе).
- Какво следва от това? Сумата, която трябва да платя ще е от порядъка на 10 000 лв. Какво ще стане ако фирмата, която всъщност е направила нарушението, откаже да плати акта (наказателното постановление)?
- Какви са последствията лично за мен след като дори и фирмата да плати за това нарушение акта е личен - лично на мен?
- Как да постъпя при определения ежедневен натиск свързан със служебните ми задължения върху мен от страна на фирмата?
- Какво следва, ако фирмата откаже да плати с презумцията, че е само мой проблем това нарушение?
Моля, който може да ми помогне да се ориентирам в обстановката и има възможност да ми даде съвет как да постъпя, да ми пише на e-mail marinov.valeri@gmail.com или да се свържем по телефон +359 885 884 737
marinov.valeri
Нов потребител

Re: Акт за митническо нарушение

Мнениеот zelen » 14 Юли 2009, 11:23

marinov.valeri написа:.. При тая ситуация на 07.07.2009 г. на основание на чл.126 от ЗАДС, вр. чл. 24, ал. 2 от ЗАНН и на основание чл. 128, ал. 2 от същия закон ми е съставен лично на мен акт за установяване на административно нарушение (вх.№ 97 на Регионална митническа дирекция - Русе).
- Какво следва от това? Сумата, която трябва да платя ще е от порядъка на 10 000 лв. Какво ще стане ако фирмата, която всъщност е направила нарушението, откаже да плати акта (наказателното постановление)?
- Какви са последствията лично за мен след като дори и фирмата да плати за това нарушение акта е личен - лично на мен?
- Как да постъпя при определения ежедневен натиск свързан със служебните ми задължения върху мен от страна на фирмата?
- Какво следва, ако фирмата откаже да плати с презумцията, че е само мой проблем това нарушение?
Моля, който може да ми помогне да се ориентирам в обстановката и има възможност да ми даде съвет как да постъпя, да ми пише на e-mail marinov.valeri@gmail.com или да се свържем по телефон +359 885 884 737

Здравейте,
Практиката учи, че едва ли фирмата ви -работодател ще плати глобата вместо вас.
Ако горното се окаже вярно - пред вас е единствената възможност да обжалвате акта и последвалото го наказателно постановление.
Всичко е във вашите ръце - сумата е значителна, за да разчитате на случайности.
zelen
Потребител

Мнениеот marinov.valeri » 15 Юли 2009, 09:42

Благодаря за мнението.
Все пак в кой момент да направя обжалването? Кога ще мога да знам дали ще плати работодателя? Има ли възможност да изтърва някой срок и да изпадна в положение, че нищо да не мога да напрвавя? И ако това стане, как да си търся правата? Все пак не съм съгласен "един да пие, а друг да плаща"!!!!
marinov.valeri
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 15 Юли 2009, 09:52

Трябва Ви адвокат, по митнически дела. Шансът е да построите такава защита, че да съборите самият Акт за установяване на нарушението. Може да се претендира, че ЗМитниците урежда единствено фирмена отговорност - понякога това върши работа, като има доста практика в това отношение. Срокът Ви е 7-дневен от връчване на акта.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот zelen » 15 Юли 2009, 09:55

marinov.valeri написа:Благодаря за мнението.
Все пак в кой момент да направя обжалването? Кога ще мога да знам дали ще плати работодателя? Има ли възможност да изтърва някой срок и да изпадна в положение, че нищо да не мога да напрвавя? И ако това стане, как да си търся правата? Все пак не съм съгласен "един да пие, а друг да плаща"!!!!

Разбира се, че има такава възможност.
Затова не губете време и потърсете консултация от адвокат - не е необходимо и той да е плавал като вас, за да ви съдейства професионално. Достатъчно е да е запознат с административното право и процес.
При евентуалните разговори с работодателя ви е препоръчително да присъства и вашият адвокат!
Не искам да ви притеснявам, но наистина нямате време.
Действайте с разум, а не със сърце!

Късмет!
zelen
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Юли 2009, 09:57

marinov.valeri написа:Благодаря за мнението.

Валери , въз основа на съставения ти АУАН ще бъде издадено наказателно постановление , което ще определи размера на глобата и виновното лице.Не бързай да се притесняваш , тъй като при съставянето на АУАН често актосъставителите правят груби грешки , като вместо на юридическото лице съставят акт на физическо лице , което не е извършило административното нарушение.При издаване на НП , административнонаказаващите органи се пробват да оправят тези грешки , макар че след това си патят за тях , но това е друг въпрос.Възможно е обаче да си останат упорити в заблуждението и да глобят теб.Лично за мен , така както си пресъздал казуса , не си виновен , а отговорността е на фирмата.Ти обаче не трябва да разчиташ на разума в администрацията , а своевременно да си подготвиш защитата.Сам няма да се справиш , казуса не е лесен , така че ти препоръчвам да си ангажираш адвокат , който да те защитава и евентуално да обжалва НП.Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Административно право