начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Проблем със моя собственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем със моя собственост

Мнениеот usser » 10 Юли 2009, 22:39

Здравейте,имам един проблем и искам първо тук до го дискутираме преди да предприема каквото и да е.Значи става въпрос за следното , аз съм собственик на имот и втори етаж от къща прилежаща към имота.А първи етаж се води на леля ми (сестра на баща ми)която става собственичка след смърта на майка и (баба ми) чрез дарение.След смърта на баба ми от преди 6 месеца,аз говорих с леля ми да ми продаде етажа , тъй като тя не се намира в града и не мисля , че ще се върне някога,а и съм правил ремонт на първия етаж (прекарах парно,смених дограмата и др.) докато беше жива баба ми,но тя ми отказа категорично да си продава етажа на мен.Къщата е стара и е градоред,няма никаква пазарна стойност (е почти никаква).След това разбрах , че си търси наематели.Пак говорих с нея като и предложих двойно повече за целият етаж само и само да не пуска други хора в къщата и да си го ползва за нея.И на това не се съгласи.Вече две от стаите са наети от наематели (без договори за наем) и това вече много ме дразни.До тук с обяснението , а сега и въпросите.
Какво право има тя , след като аз съм 100% собственик на земята (Договор за покупко-продажба между мен и баба ми) върху която е построена къщата.По-голямата част от въпросната къща е построена със средства на баща ми и майка ми,а по-малко със средства на дядо ми и баба ми.
Как да я накарам да ми продаде етажа?Ако искам да я съборя и да си построя друга на мойто си място?Колко пространство трябва да и отделя от двора за да си влиза в етажа?

Ще се радвам ако ми дадете малко отговори и съвети.Благодаря Ви!
usser
Нов потребител

Re: Проблем със моя собственост

Мнениеот system » 10 Юли 2009, 23:24

Леля Ви е собственик на първия етаж и независимо, че земята (според Вашето твърдение)е ишзцяло Ваша собственост, има право да ползва земята, доколкото е необходимо да ползва своя първи етаж от сградата. Тя има право и да даде под наем този първи етаж или отделни помещения от него, без да Ви пита и без да се съобразява с Вас. Наемателите също ще имат право да преминават през дворното място, независимо че е Ваша собственост (според Вас). Не е необходимо да име писмен договор с наемателите - договорът за наем е неформален (спада към т. нар. "консенсуални договори") и простото съгласие между нея е наемателите е достатъчно, за да се приеме, че има сключен договор.
Само да Ви предупредя, че ако препятствате достъпа както на леля си така и на наемателите, последиците са за Вас и никак не са добри.
system
Активен потребител

Мнениеот system » 10 Юли 2009, 23:29

Как да я накарам да ми продаде етажа?Ако искам да я съборя и да си построя друга на мойто си място?Колко пространство трябва да и отделя от двора за да си влиза в етажа?

Не прочетох внимателно последните Ви два въпроса, затова добавям: няма начин да я "накарате" да Ви продаде етажа. Поне няма законен начин.
Ако съборите сградата, нейната собственост върху първия етаж се трансформира в право на строеж върху Вашея имот.
Що се отнася до пространството - не знам. Тя има право да ползва поземления ви имот доколкото това е необходимо да ползва първия си етаж. Конкретните "предели" на ползването зависят от характеристиките на имота.
system
Активен потребител

Мнениеот usser » 10 Юли 2009, 23:45

Ако съборите сградата, нейната собственост върху първия етаж се трансформира в право на строеж върху Вашея имот.
Имах и друг въпрос към нея, да построиме нова къща ,но тя отказа категорично , тъй като нямала пари.
Ми ако падне къщата от някое заметресение или друго ,означава ли ,че ще трябва да чакам докато тя намери пари за строеж за да си построя дом за семейството ми?
usser
Нов потребител

Мнениеот namakak » 10 Юли 2009, 23:51

И как етажната собственост би позволила разрушаване на сградата?
Втори етаж може да се укрепи с подпори излети или плоча и нови тухли,над гредореда,пък първия да си виси в разруха.Всеки има право да прави подобрения в собствения си дом,особено ако ще мре и е застрашен от срутване.
Незнам защо собственика не си построи нов дом в имота и не си даде под наем втори етаж,ми се е заял с женицата?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот usser » 10 Юли 2009, 23:56

namakak написа:Втори етаж може да се укрепи с подпори излети или плоча и нови тухли,над гредореда,пък първия да си виси в разруха.Всеки има право да прави подобрения в собствения си дом,особено ако ще мре и е застрашен от срутване.
Незнам защо собственика не си построи нов дом в имота и не си даде под наем втори етаж,ми се е заял с женицата?

Как да се укрепи като подпорите тябва да ги поставя на първият етаж.
И не съм се заял аз, а тя с мен.
usser
Нов потребител

Мнениеот namakak » 11 Юли 2009, 00:23

Излят кофраж,но носещи колони,може и акт да ви съставят/тук не ми е ясно/,но втори етаж няма да падне със същия строеж по скица.Изливаш бетон върху първи етаж,а първи ако иска да си пада,тя да си му мисли.Поне няма да й капе над наемателите след ремонта по ъглите.
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Съсобственост и делба