начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Мнениеот pvas » 09 Юли 2009, 11:48

Предмет на съдебна делба е имот, съсобственоста при който е възникнала на няколко основания. Имотът е закупен от двама съпрузи и сестрата на 1 от съпрузите. Съпрузите имат 1/2 ид.ч. и сестрата има 1/2 ид.ч. След време 1 от съпрузите почива и остава за наследници малолетно дете (родено от брака) и съпруга. Сестрата подава иск за съдебна делба, понеже не се разбира с преживялата съпруга. Не иска да й наплащат дял, не й пука, че майката и детето нямат жилище къде да живеят. В момента делбата за имота е допусната. Как мислите възможно ли е да се приложи чл.349, ал.1 от ГПК, или ще се изнесе имота на публична продан.

За справка: Чл. 349. (1) Ако неподеляемият имот е жилище, което е било съпружеска имуществена общност, прекратена със смъртта на единия съпруг или с развод, и преживелият или бившият съпруг, на когото е предоставено упражняването на родителските права по отношение на децата от брака, няма собствено жилище, съдът по негово искане може да го постави в дял, като уравнява дяловете на останалите съделители с други имоти или с пари.
pvas
Младши потребител

Re: чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Мнениеот portokal » 09 Юли 2009, 12:49

Докато се появи някой по-умен, да се пробвам - твърдо не според мен. Тук не цялото жилище е било СИО.
Със сигурност ще има и много практика, но не ми се търси.
Ако сестрата беше поискала делба приживе на брат си, и се опъне, че не иска да и "наплащат дял", нали съпрузите пак нямаше да може да запазят имота.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Re: чл.349, ал.1 от ГПК - възлагане на НИ

Мнениеот REVOLUTION » 09 Юли 2009, 13:08

portokal написа:Докато се появи някой по-умен, да се пробвам - твърдо не според мен. Тук не цялото жилище е било СИО.
Със сигурност ще има и много практика, но не ми се търси.
Ако сестрата беше поискала делба приживе на брат си, и се опъне, че не иска да и "наплащат дял", нали съпрузите пак нямаше да може да запазят имота.

+1

:D
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба