начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Франция възмутена от скандално решение на български съд

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Франция възмутена от скандално решение на български съд

Мнениеот nezret » 06 Фев 2009, 15:45

:D Много добре знаете че това е работа на Инспектората. Дори необжалвано решение, един опитен юрист винаги може да намери пороци, ако наистина страда от такова.
Качеството и прецизността на взетото съдебно решение се преценява съобразно събраните и приети доказателства и направените правни изводи.
Ако отмяната е въз основа на новопредставени доказателства, не следва да се налага наказателни точки. Но това не важи , ако съдът е отвърлил обосновано докаателствено искане, без мотиви или с бланкектния моти неотносими към предмета на делото, а въззивната инстация е допуснала тези искания и въз основа на тях се отмени решението. Тогава има 4 - 2 за проц нарушение и 2 за необоснованост.
Затова че еветуална присъда се изменя също. Имаме неправилно прилагане на 54 НК, не е направен баланса между отегчаващи и смегчаващи отговорността обстоятелства и наложеното наказание несъответства на извършеното деяние и на степентта на обществена опасност.
Дискрецията при определяне на размера на наказанието следва да бъде сведена до минимум, а най доброто е да бъде премахната.
ВКС упражнява общ надзор за еднакво и точно прилагане на законите н Република България. Всяко решение на съд, отменено от ВКС, при всички положение следва да носи наказателни точки за състава.
Докладите на инспектората следва да бъдат публични(все пак правосъдието се дава в името на народа :wink: ), да бъдат предоставени не само във ВСС , МП, парламентарните комисии, но и на медиите и на гражданското общество. Ако искаме да говорим за демократичност и правова държава.
Крайно време е безотговорността и прехвърлърлянето на топката да престане, и всеки да си върши работата, а който не я върши, ОТК-то го отсвирва от системата, по точни и обективни критерии за атестат на качеството на извършената работа. Държавната машина (власт), за да бъде машина е единна и неделима, просто правосъдието е една от важните нейни функции.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот system » 06 Фев 2009, 16:07

Eстествено, че един опитен юрист винаги може да намери пороци на едно решение - обжалвано или не. Ако няма такива, може да си ги измисли, че и да ги обоснове. Особено ако му се поръча ...
"Дискрецията при определяне на наказанието да бъде сведена до минимум, а най-доброто е да бъде премахната". Значи преценката на степента на обществена опасност на деянието и дееца, подбудите, смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства - тези работи просто да ги няма. Не се сърдете, но това е меко казано твърде странна идея. Да вземем тогава да раздадем на всички съдии по един печат за всяко престъпление, че направо да си го слагат на присъдата: за убийство по чл. 115 - 20 години; за убийство по чл. 116 - доживотен затвор; за кражба - 10 години, и т. н.
Значи всяко решение, отменено от ВКС носи наказателни точки. Прелест ! А ако решението е по въпрос от категорията "решавани противоречиво от съдилищата " по смисъла на чл. 280 ал. 1 т. 2 от ГПК ? Значи ако ВКС заеме едно от двете становища, "втората" група съдилища трябва да го отнесат с наказателни точки.
Не става така, колеги ! Контрол - да. Отговорност за нарушение, неизпълнение на служ. задължения - да. Но да "бъркаме" по съществото на делата ... Че нали всяка недоволна страна тогава ще тръгне да пуска жалби срещу съда, който не е решил делото в нейна полза.
А ВКС и ВАС кой ще контролира ? По същество те извършват същата дейност, както и съдилищата под тях. Искате отговорност за съдии, чиито решения са отменени от ВКС или ВАС. А ако точно ТЕ са сгрешили ?
system
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Фев 2009, 16:36

nezret:
Докладите на инспектората следва да бъдат публични... да бъдат предоставени не само във ВСС , МП, парламентарните комисии, но и на медиите и на гражданското общество. Ако искаме да говорим за демократичност и правова държава.

Но тези доклади на теория и сега СА публични. Ако някой се прави на секретчик, то това не е проблем на системата, а на секретчика и на мълчащото гражданско общество. Иначе и аз мисля, че правовата държава е пряко свързана с гражданското общество. Едното без другото е като дърво без корен...
system:
Eстествено, че един опитен юрист винаги може да намери пороци на едно решение - обжалвано или не. Ако няма такива, може да си ги измисли, че и да ги обоснове. Особено ако му се поръча ...

Не поставяте ли, почитаеми system, на твърде висок пиедестал менталните способности на юристите? Да бъдат измисляни мотиви и пороци е свойствено на тоталитарната държава, не на правовата. Измислените мотиви могат да виреят само в система, в която липсва пълен контрол. Дори и в нашата и сега това не е чак толкова безопасно занимание... Дори и само заради Страсбург!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот system » 06 Фев 2009, 16:53

Щом го пиша, значи съм го виждал.
Виждал съм как се изсмукват от пръстите несъществуващи процесуални нарушения, за да се върне дело. Виждал съм как по оплакване на "изгубила" делото страна вдигат на балон съдията за несъществуващи родствени, приятелски сексуални и всякакъв друг род връзки. И съдията се скъсва да пише обяснения и да доказва в буквалния смисъл, че "няма сестра".
Преди около девет години започна разследване срещу колега юрист за престъпление. Беше възложено на мен. Делото се приключи от друг следовател, после се заби в девета глуха ... това не е интересно. Интересното беше, че всички, които се "докоснахме" до това дело, в продължение на години трябваше да даваме обяснения по жалби на този господин пред какви ли не държавни органи, трябваше ние самите да се явяваме на съд, защото той започна да ни съди за "неимуществени вреди". И независимо, че изгуби делата преди вече пет години, продължава с писанията, а ние от време на време трябва да пускаме поредните си обяснения ... Добре че има компютри, та вече само променяме датите.
Имаше обаче хора, които не се отърваха толкова леко. Колега помощник следовател преди 12 години беше обвинен в подкуп и задържан почти за 2 месеца. Малко след освобождаването си получи инфаркт и почина. После това обвинение се оказа една постановка, само че колегата беше вече се явил при главния съдия ...
system
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Фев 2009, 17:18

Сега разбирам system защо преди време си позволихте тук във форума да ме набедите за луд (и аз нямам сестра!), защото имам навика да защитавам правата си в съда и дори призовахте Калахан да ми поставел диагнозата... Трябваше са се досетя, че имате сериозен мотив за такова поведение...
Колкото до измислените мотиви и пороци - не споря! И аз съм ги виждал, разбира се... все едно дали в съдийска или адвокатска работа. Но нима някой би се наел да твърди, че България се е разделила с тоталитаризма? Аз не бих...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот system » 06 Фев 2009, 17:26

Поднасям Ви извиненията си. Може би професионалната деформация ни пречи да разграничим тези, които се борят за своите лични, имотни, граждански и т. н. права, от тези, които безогледно, с повод и без повод се оплакват пред всички, от всички и от всичко. Във всеки случай, винаги гледаме с подозрение хора, които са "завели" повече от пет дела за по-малко от година. Още веднъж моля за извинение.
Ох, далеч съм от мисълта да твърдя, че съдебната система е пълна с хвъркащи ангелчета. И аз се дразня, когато гледам и приключвам дела, образувани преди 10-12 години. Няма да се оправдавам вече със законодателни, процесуални, технически и всякакъв род причини. Може би наистина нашият телевизор да е ако не развален, то малко зле настроен.
system
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 06 Фев 2009, 17:29

Приемам извинението с радост!
И аз не съм идеален... но не са много тези, които имат смелостта да си го причнаят... :)
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Фев 2009, 21:54

Ако се продължава тази тенденция, за натиск над съдебната система, нещата ще се влошат до безкрайност.
Например бях свидетел как без никакво основание са карали колежка (в смисъл деловодителка) в съда да пише обяснения защо е забавила дело, по което аз не съм шукнал нито веднъж, че се бави. Не само това, ами по делото няма ответник (искане по чл.250), частната жалба е без страна - ответник, на никой не му пука колко ще се бави делото.
По принцип бавенето на делата ражда позитивни резултати, тъй като се разкриват доста повече обстоятелства, освен това има и тактика - особено ако водиш паралелни дела, едното дава информация за другото.
Особено в нотариалните измами - там по-добре да не се решава делото, ако ще загубиш имота.
Ето резултата - пресилената забързаност съвсем ще всее омраза на служителите в съда към работата.
Изобщо липсва административен капацитет за деловодната система, а на съдията голяма част от работата се върши от съдебните служители.
Сега, обратно на намеренията се всява сталински страх - всеки се страхува от всеки. Съдията не може да изкаже мнение по делата, защото се коментира като дисциплинарно нарушение.
Не може на съда да се влияе по никакъв начин.
А тежненията на западните съветници са към подчиняване явно на системата - така, че да си разиграват коня техните капитали.
Явно ги е страх да не би съдебната система да остане без политически юлар и не дай боже да бъде обективна.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miriam » 06 Фев 2009, 22:52

:D
мисля че си настроен шегаджийски , специално с това:
По принцип бавенето на делата ражда позитивни резултати....
Не може на съда да се влияе по никакъв начин....

а това пък е нещо като виц на вечерта...:
Явно ги е страх да не би съдебната система да остане без политически юлар и не дай боже да бъде обективна.

Бавенето на дела и решения е огромен , крупен , страшен проблем , независимо от коя страна на айде да не казвам кое ни е поставил моментния ни интерес.
Просто не може да си седим като насрани в ЕС и да даваме присъди на първа инстанция след 10-12-14 години , и да пишат съдиите в мотивите ,че изтеклия период следва да се счита като изключително смекчаващо вината обстоятелство. Гаче ли от някой друг зависи скоростта на правосъдието.
Не може да ни съдят по всяко дело за нарушение на правото на обективен бърз и справедлив процес в приемлив отрязък от време и данъкоплатците да плащат еврата , защото някой си бърка в носа , отлага и живее; И не може да има справедливост и мир там , където папките прашлясват по 7-10-15 години и после се прекратяват по давност.
Има един такъв момент дори и във военното дело. По- добре бързо и сравнително непрецизно решение , отколкото никакво решение, или безкрайно бавно докоцукало решение , но пък изпипано в детайли....
И за деловодствата не знам дали си прав , ама като че ли да не си ?!, не са им малки заплатите , стига са събирали деловодители и секретари куцо, кьораво и сакато и роднини и малко да си размърдат трушиените мозъци и да работят....
miriam
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Фев 2009, 23:29

И това е така.
Ама моите клиенти почти не се оплакват - примерно длъжниците се радват да се влачи делото, щото те си работят през това време за себе си (и за мене), а не плащат на "великия" си кредитор.
Като знам, че дело от 1998 година още е на "уж" решено решение - просто пълномощното на адвоката не е подписано, ще има отлагане, няма как.
Между впрочем ето цитат от един предговор на книга с юридически разкази:
"Мнозина от хората се оплакват от адвокатите и съда, но забравят, че те самите са дошли в кантората на адвоката. Съдът се превърна през този век в онова, което преди се запълваше от църквата, общността в отделните квартали, другите институции. Сега всеки се обръща към съда, за да разреши своите дори морални проблеми. Познавайки недъзите на системата, адвокатите рядко водят свои собствени дела в съда, знаейки, че с години ще се проточат нещата".
Все още съм на предговора, не ми остана време да допрочета.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 07 Фев 2009, 10:47

Не се обиждай ivan_lawyer, но имаш много ... да кажем странни представи за съдебния спор. Или поне странни клиенти...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 07 Фев 2009, 11:11

Човекът има странни представи за правото изобщо.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 11 Фев 2009, 19:57

"Висшият съдебен съвет (ВСС) ще провери предизвикалото скандал дело за убийството на студента Мартин Борилски, след като Франция официално изрази недоумение от досегашния ход на процеса и съмнения към българското правораздаване...." http://www.mediapool.bg/show/?storyid=148906&srcpos=11

И какво точно ще проверява ВСС по делото Борилски, ако не е тайна ? А пък след като провери, какво ще направи ВСС ? Да не би да уволни съдиите произнасяли се по делото, или да ги накаже с отрязване на 10 процента от заплатата им за срок от 6 месеца ? Те не бяха ли нещо като "независими" тези съдии ? :D :D :D
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 17 Фев 2009, 14:29

Ще отмени съдебният акт, разбира се, понеже на Франция не й харесвал. :D
Julyan
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Фев 2009, 20:47

Адвоката трябва да пречупва така изкусно светлината, че да разпръсква съмнения и неувереност.
Иначе за какво да сме адвокати, бе колеги.
Колегите по защитата на обвиняемите са си свършили работата.
Няма и граждански иск, така, че ...
Извинявам се на колегите от съдебната система, че понякога реагирам на "червено".
Но, съгласете се - по цял ден ме возят в мерцедеси, тъпчат ме с кюфтета, пържоли, кебапчетата, през цялото време ме юркат.
Дават ти по хиляда лева на година, но въпреки това, като се обадят ти се държат като шефове.
Така, че и аз искам отговорност от съдебната система.
Не може така - на мене да може, ама за тебе да не може.
Или обратното.
Давайте, ребята жить, дружно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vega » 20 Фев 2009, 13:22

Колеги, някой гледа ли днес след 7,30ч. предаването на Бареков от Велико Търново. Какво ще кажете за тезата на защитника на живо. /Между другото това е същият адвокат, който е защитник и на шефката на Варненския административен съд Анелия Цветкова./ Имам предвид мотивите за отводите на варненските окръжни съдии, за които всички се чудехме. Ами много просто било - "много близки отношения с бащата на подсъдимия". Знаех си аз, че във Варна всички сме роднини.
vega
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 20 Фев 2009, 15:44

Предлагам без коментар линк към предаването, за което споменава vega:
http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=258&video_id=11571
Колкото до мотивите на варненските магистрати, vega... ами на мен това ми звучи като "всички сме в един кюп"... Варна! Втория град след София!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот system » 20 Фев 2009, 16:22

Бареков проведе това предаване изключително некоректно, явно тенденциозно и пристрастно. Най-малкото израз на непочтеност е да назовава подсъдимите (които все още се считат невинни по силата на чл. 16 от НПК) "убийци". Има и други неща но влизам в дело. Петък след обяд :roll:
system
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 20 Фев 2009, 19:28

Аз като гледам веществените доказателства (в началото на темата посочени от Revolution) не виждам проблем за 2 седмици да се издаде присъда.
А туй че варненските магистрати си направили отвод- смешници, жалки, недостойни. Ми то магистрат ...... то не само да завършиш университета трябва, ами трябва да си роден почтен и достоен човек.
А със тая несменяемост съдийска - пази боже, трябва обществото да ги чака да се споминат, вечни и несменяеми като фидел кастро.
Явно французите трябва да си направят дело и така да ги турят в дранголника (макар и в български дранголник)
p_dyan
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 21 Фев 2009, 10:06

Както се разбра, бащата на единия от двамата обвиняеми е бил (първи) заместник-директор на Варненската следствена служба, а понастоящем е виден адвокат във Варна. Видя се, че всички съдии от окръжния съд и апелативния съд във Варна си направили отводи по делото срещу сина му, защото били в "близки" отношения с този адвокат (макар тези отношения да не са били толкова близки, когато тези съдии е трябвало да откажат на европейската заповед за арест от Франция и екстрадирането на обвиняемите от Варна в Париж :D ).

При това положение се пита, как този виден адвокат във Варна може да бъде виден адвокат във Варна, ако съдиите от окръжния съд и апелативния съд във Варна винаги по неговите дела трябва да си правят отводи, защото са в "близки" отношения с него ? Значи всички тези дела трябва да се гледат в съседните на Варна съдилища като тези в Шумен и Добрич, а после във Велико Търново или Бургас. И щом делата на този виден адвокат във Варна не се гледат във Варна, как той може да е виден адвокат във Варна ? :roll:

Или делата на този виден адвокат си се гледат във Варна, защото съдиите от Варна не си правят отводи - нали е виден адвокат от Варна ? Обаче от друга страна те пак са си в "близки" отношения с него. :roll: Та хората се питат, като тези съдии от Варна са в толкова "близки" отношения с този адвокат и не си правят отводи по неговите дела, в чия полза ги решават тези дела ? А пък адвокатът, за да е виден, явно не се явява по кокошкарски дела. Могат ли да ни кажат варненци как стават тези магии при тях ! :P
GeorgiKERELOV
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт