Може ли да се докаже, че търговска фирма принуждава материално отговорните си служители да подписват запис на заповед, като гаранция за добросъвестното изпълнение на възложените им задачи?
Съвсем общо нещата стоят така:
Търговска фирма принуждава служителите си да подписват запис на заповед за суми, които дефакто не получават, за да гарантира имуществото си и да се предпази от евентуални липси и злоупотреби от страна на работниците си.
Колкото и глупаво да звучи, аз съм един от подписалите, по-лошото е че, след напускането ми, съм осъден да плащам сума по запис на заповед, без да имам липси и задължения към фирмата!
Въпросът ми е може ли да се докаже, че подписването на запис на заповед е политика на фирмата и че не съм получил въпросната сума като заем?
Моля читателя, ако се е сблъсквал с подобен казус, да ме посъветва как може да се докаже, че подписаната от мен запис на заповед не е имала за предмет да обезпечи предоставен паричен заем, а обезпечение на добросъвестно ми изпълнение на задълженията по възникнали трудовоправни или търговски отношения.
Моля, някой от Вас, ако се е сблъсквал с подобен казус или познава човек, който може да ми помогне, да ме свърже с него или да ми каже към кого трябва да се обърна за помощ.
Благодаря на тези, които си направиха труда да прочетът темата и ще бъда много благодарен на тези, които си направят труда да пишат по нея.
- Дата и час: 04 Мар 2025, 19:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запис на заповед - гаранция!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: запис на заповед - гаранция!
Надявам се тук да намеря координати на адвокатм, който има опит в такива казуси.
промените в новия ГПК тотално обърква юристите и не знам кой ще свърши работа.
Не казвам нищо лошо за юристите, чиито услуги ползвам в момента, но не съм сигурен, че ще се справят със заплетения казус.
За това моля, ако някои има горчивия опит, да го сподели или да ме насочи към хора които са се сблъсквали с подобен проблем!
промените в новия ГПК тотално обърква юристите и не знам кой ще свърши работа.
Не казвам нищо лошо за юристите, чиито услуги ползвам в момента, но не съм сигурен, че ще се справят със заплетения казус.
За това моля, ако някои има горчивия опит, да го сподели или да ме насочи към хора които са се сблъсквали с подобен проблем!
- elen2003
- Младши потребител
мился че колкото повече хора попитам дали познават адвокат с опит по подобнен случай, толкова по-голяма е вероятността да намеря добре подготвен такъв който да ме представлява пред съда.
Благодаря предварително, ако някои си направи труда да ме свърже с юрист, който може да ми бъде полезен с опита си.
Благодаря предварително, ако някои си направи труда да ме свърже с юрист, който може да ми бъде полезен с опита си.
- elen2003
- Младши потребител
Как разбархте, че сте осъдена?
Получихте ли призовка от съда?
Получихте ли призовка от съда?
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Доколкото разбрах... нещата са доста напреднали...
http://odit.info/?s=6&i=124926&f=668
http://odit.info/?s=6&i=124926&f=668
- prnedev
- Активен потребител
Промените в новия ГПК са доста объркващи, за това тук се надяван да намеря достатъчно добре подготвен адвокат, който има опит с подобен казус.
- elen2003
- Младши потребител
ivan_lawyer, бях осъден по запис на заповед, без да получавам призовка, без да бъда известен че някои по някакъв повод ме съди. Получих призовка за доброволнои изпълнение от частен судебен изпълнител, сега аз заведох иск срещу бившия ми работодател, в чиато полза съм осъден да плащам. От мен съда иска да докажа че съм работил в тази фирма и не съм получил сума при подписването на запис на заповед.
Моля, ако някой от читателите познава човек с подобна съдба или юрист с подобен казус ,да ми даде координати на които мога да ги намеря. Благодаря предварително!
Моля, ако някой от читателите познава човек с подобна съдба или юрист с подобен казус ,да ми даде координати на които мога да ги намеря. Благодаря предварително!
- elen2003
- Младши потребител
elen2003, всички "никове", с които говориш, с изключение на ivan_lawyer, са на едно и също лице ! Спасението е, както явно са те посъветвали адвокатите ти - завеждаш иск за недължимост на сумата и искаш от съда да спре изпълнението. Как си работил там ? Зависи от договора - нямаш ли такъв ? Осигурявали ли са те от тази "страшна изнудваческа фирма", изобщо на какви начала са били отношенията ви ? Никъде ли, освен на въпросния запис на заповед в техни книжа не си се подписвал ? Това са елементарни неща и всеки адвокат може да ги докаже, ако наистина стоят така нещата и не укриваш нещо (да укриваш нещо от собствения си адвокат е изключително тъпо...)
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Записът на заповед е едностранно волеизявление на едно лице, че ще плати определена сума пари на определена дата или на заповед - най-просто казано. Няма нужда от основание. Не значи, че задълженото да плати лице дължи тази сума. Затова по записа за заповед каквото и да противопоставяте няма да свърши работа. Единствената възможност е да осъдите Вие бившият си работодател за възползване от положението Ви на зависимост. Факта, че Вие сте бил длъжен да подпишете такъв задължаващ Ви документ или ще загубите работата си основанието Ви за такъв иск.
Иначе записа за заповед може да спорите само ако не сте го подписал. Щом вашият подпис е на тази ценна книга - значи ще трябва да платите сумата по нея.
Иначе записа за заповед може да спорите само ако не сте го подписал. Щом вашият подпис е на тази ценна книга - значи ще трябва да платите сумата по нея.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Магнолия, не е вярно, че не може да противопостави нищо. Това, че сделката е абстрактна, не означава, че непременно се дължи сумата по ЗЗ. Има твърда практика на ВКС в този смисъл. Питащият не пише докъде е стигнал с колегата и дали изпълнителното производство е образувано по стария или по новия ГПК ?
- rts
- Активен потребител
rts,
Бих искала да изпратите едно такова решение, ако не Ви представлява трудност
Бих искала да изпратите едно такова решение, ако не Ви представлява трудност
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
ЗЗ може да има гаранционен или обезпечителен характер. В момента имам висящо дело на втора инстанция за такова нещо. В първа съдът възприе тезата, че ЗЗ е обезпечавал договор. Има такава практика в сиелата, потърсете по ключови думи "гаранционен характер+ ЗЗ"
- d_d
- Потребител
Искрено благодаря на тези, които си првят труда да пишат по темата!
Magnollia, в ЗЗ която съм разписал, изрично пише, че съм получил сумата в брой, което не е вярно! Преди да се подпиша реагирах,че аз не получавам пари, но ми бе обяснено, че получавам стока дори за повече, която скоро ще се превърне в пари.
rts, като казваш "изпълнителното производство е образувано по стария или по новия ГПК ?", предполагам имаш предвид делото, по което съм осъден да плащам сумата по ЗЗ. Нямам представа дали е по новия или стария ГПК, но на 07.02.2007г получих призовка за доброволно изпълнение по изпълнителен лист издаден на 01.11.2006г.
Какво точно решение да изпратя? Не ми представлява трудност.
Междудругото ще се развам ако ми говорите на "Ти"
d_d , "сиелата" предполагам е сайт, ще потърся по ключовите думи, които ми препоръча, моля само ако може цялото наименование на сайта. Ако не е име на сайт извинявам се за невежеството, но досега не ми се е налагало да се сблъсквам с терминологията на правото.
Още веднъж искам да кажа, че наистина искрено благодаря на тези от вас, които си направихте труда да пишете по темата. Твърде вероятно е с въпросите си да изглеждам глупаво, съжалявам за което. Ще се опитам да се консултирам с адвокатите си преди да пиша във форума. Благодаря Ви!
Magnollia, в ЗЗ която съм разписал, изрично пише, че съм получил сумата в брой, което не е вярно! Преди да се подпиша реагирах,че аз не получавам пари, но ми бе обяснено, че получавам стока дори за повече, която скоро ще се превърне в пари.
rts, като казваш "изпълнителното производство е образувано по стария или по новия ГПК ?", предполагам имаш предвид делото, по което съм осъден да плащам сумата по ЗЗ. Нямам представа дали е по новия или стария ГПК, но на 07.02.2007г получих призовка за доброволно изпълнение по изпълнителен лист издаден на 01.11.2006г.
Какво точно решение да изпратя? Не ми представлява трудност.
Междудругото ще се развам ако ми говорите на "Ти"
d_d , "сиелата" предполагам е сайт, ще потърся по ключовите думи, които ми препоръча, моля само ако може цялото наименование на сайта. Ако не е име на сайт извинявам се за невежеството, но досега не ми се е налагало да се сблъсквам с терминологията на правото.
Още веднъж искам да кажа, че наистина искрено благодаря на тези от вас, които си направихте труда да пишете по темата. Твърде вероятно е с въпросите си да изглеждам глупаво, съжалявам за което. Ще се опитам да се консултирам с адвокатите си преди да пиша във форума. Благодаря Ви!
- elen2003
- Младши потребител
Единствената Ви възможност е да заведете дело по чл. 250 от отменения ГПК, като го подготвите теоретично и практически.
Поради небрежност сте пропуснали два срока - за обжалване на определение за издаване на изпълнителен лист по несъдебно основание и 7-дневния срок за писмено възражение по недължимост, което при уважаване преобръща тежестта към работодателя (работополучателя) Ви.
Обновените алинеи на новия ГПК Ви давата защита при положение, че сте съдена по стария кодекс, а се налага да депозирате защитните си претенции по новите правила.
Посетете съдебния изпълнител към четвъртък-петък с оглед разузнаване.
Депозирайте жалба до Софийска районна прокуратура. Опишете в свободен разказ събитията. Не сочете имена и адреси.
Поради небрежност сте пропуснали два срока - за обжалване на определение за издаване на изпълнителен лист по несъдебно основание и 7-дневния срок за писмено възражение по недължимост, което при уважаване преобръща тежестта към работодателя (работополучателя) Ви.
Обновените алинеи на новия ГПК Ви давата защита при положение, че сте съдена по стария кодекс, а се налага да депозирате защитните си претенции по новите правила.
Посетете съдебния изпълнител към четвъртък-петък с оглед разузнаване.
Депозирайте жалба до Софийска районна прокуратура. Опишете в свободен разказ събитията. Не сочете имена и адреси.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer, благодаря!
Ще се консултирам с юристите си, като предам буквално този съвет.
само едно уточнение да направя - не става въпрос за софииски съд, а старозагорски, което предполагам не поставя нещата в други измерения.
Ще се консултирам с юристите си, като предам буквално този съвет.
само едно уточнение да направя - не става въпрос за софииски съд, а старозагорски, което предполагам не поставя нещата в други измерения.
- elen2003
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|