начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дацата ми са съсобственици на имот, продажба възможна ли е?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дацата ми са съсобственици на имот, продажба възможна ли е?

Мнениеот Darla » 11 Сеп 2008, 08:57

Много благодаря, ако някой ми помогне! Намирам се в следната ситуация:
Аз и децата ми (на 6г и на 2г.) наследихме жилището на съпруга ми, който почина. Той беше единствен собственик на имота и беше придобит преди да сключим брак. През цялото време неговата майка живееше в жилището. В момента продължава да живее. Тя не е съ-собственик на имота, нито има клауза да живее до смъртта си.

Въпросът ми е - мога ли да продам имота ? Предполагам - да, но това, че децата ми са съсобственици налага ли някакъв режим при продажбата ? Ако го продам, от името на кого ще бъде вписано в договора за покупко-продажба ? И въобще, какъв е документът, който легализира, че аз и децата ми сме собственици на наследеното жилището ? При и след евентуална покупко-продажба майката на починалия ми съпруг има ли някакви права или задължения ?

Благодаря на тези, които биха изказали мнение !
Darla
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Сеп 2008, 09:22

Трябва Ви разрешение от съда за разпореждане с имота на децата Ви.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 11 Сеп 2008, 09:31

Като оставим на страна факта, че много трудно ще убедите съдията, че в интерес на малолетните е отчуждаването на техен недвижим имот...
С какво право искате да изхвърлите на улицата една възрастна жена?
Вероятно именно тази жена е придобила жилището и го е подарила на сина си. Не стига това, че е погребала детето си - ами и на стари години да я изхвърлят на улицата! Засрамете се!!!
Работете, спестете пари и си купете сама жилище! После го продавайте!
И оставете възрастната жена спокойно да изживее старините си!
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Darla » 11 Сеп 2008, 09:40

Благодаря!
Щом пишете, че ми трябва разрешение от съда, това означава, че мога да продам имота, след като се сдобия с това разрешение. Но, все още не ми е ясно, какъв е документът, който легализира, че аз и децата ми сме наследили имота? Удостоверението за наследници ? С това ли удостоверение мога да осъществя евентуална покупко продажба... ей такива въпроси си задавам. Приветствам и други препоръки, при желание от ваша страна, за което предварително благодаря!
Darla
Младши потребител

Мнениеот Darla » 11 Сеп 2008, 09:46

Не смятам да я изхвървя на улицата, както вие се изказвате! Искам да продам това жилище и да купя две по-малки, в едното от които ще живее тя, в другото - аз и децата ми. А, доколко това е правилно или не от морална гледна точка, е субективна преценка, за която отговорността нося аз! Не знаете в детайли, в каква атмосфера живеем.
Darla
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2008, 09:56

С каква лекота заключихте, че сте в кръга на наследниците...
За отговор на поставените въпроси, следва да се предприемете нужното за една/две/ платени консултации. Не, че някой не може да го стори и про боно, но напоследък морала и човешките ценности добиха друго измерение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот punisher » 11 Сеп 2008, 10:02

С каква лекота заключихте, че сте в кръга на наследниците...

Права е.Първо си извадете удост.за наследници пък тогава мислете.
А и много трудно ще се убеди съдията в “ нуждата “или “очевидната полза” от това разпореждане.
Няма сама да можете да се справите.
punisher
Потребител

Мнениеот Darla » 11 Сеп 2008, 13:01

В Удостоверението за наследници, което притежавам фигурира моето име и имената на двете ни деца като наследници! Ако има инстанция, която да оспорва това ни право, то моля посочете я.
За "непреодолимата сила" на съдията - вече разбрах! :-) Благодаря за предупреждението.

Относно морално-етичнита страна, която вече за втори път се опитвате да поставите за разглеждане, то нека да се обърна директно към вас:

- въз основа на какво самочувствие се считате по-морални или по-етични хора от мен, след като без да познавате личността ми и живота ми, правите опит да давате негативна оценка при това не на действието ми (тъй като няма действие), а на намерение ? Нима прибързаното заключение или опит за злепоставяне е морално и етично ?

Да, консултация с адвокат (ПЛАТЕНА) много искам да проведа, затова ако между вас има специалисти в разглежданата материя, моля пишете ми, или оставете ваши координати за обратна връзка! Благодаря!
Darla
Младши потребител

Мнениеот brymm » 11 Сеп 2008, 13:15

Наследница сте, разбира се, щом по време на смъртта му сте били съпрузи. С децата имате всеки по 1/3.
За другото вече Ви отговориха - разрешение от Районния съд, който да прецени дали това е в интерес на децата, следователно най-добре адвокат. Вероятно ще се постави условие цялата сума от продажбата на техните дялове да се използва пак за купуване на жилища (или ид. части) на тяхно име.
И не оставяйте бабата на улицата все пак. :)
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот Darla » 11 Сеп 2008, 13:23

brymm написа:Наследница сте, разбира се, щом по време на смъртта му сте били съпрузи. С децата имате всеки по 1/3.
За другото вече Ви отговориха - разрешение от Районния съд, който да прецени дали това е в интерес на децата, следователно най-добре адвокат. Вероятно ще се постави условие цялата сума от продажбата на техните дялове да се използва пак за купуване на жилища (или ид. части) на тяхно име.
И не оставяйте бабата на улицата все пак. :)

Най-после едно безпристрастно мнение. :-) Благодаря! Тя, бабата няма как да остане на улицата дори и от гордост да не приеме да се настани в евентуалното по-малко жилище, защото си има и друг имот, ама само излишни опасения се изказаха тук. :-)
Darla
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 11 Сеп 2008, 13:29

въз основа на какво самочувствие се считате по-морални или по-етични хора от мен, след като без да познавате личността ми и живота ми, правите опит да давате негативна оценка при това не на действието ми (тъй като няма действие), а на намерение ? Нима прибързаното заключение или опит за злепоставяне е морално и етично
Имал съм подобно дело. И "да" "по документи" Вие сте наследник. И "да" възможно е да се намери съдия, който да прецени, че продажбата е в интерес на децата, особено ако в НА за дарение жената е имала неблагоразумието да не запази пожизнено право на ползване, разчитайки единствено на това, че синът и ще я надживее. Чудя се, защо съпругът Ви приживе е оставил майка си да живее в "неговото" жилище? Може би, защото преди да стане негово е било нейно? И защо тези намерения са се породили у Вас едва след смъртта на съпруга Ви? И обсъждала ли сте със свекърва си тези Ваши намерения? Какво е нейното мнение по въпроса? Или то няма значение за Вас - нали по документи тя няма нищо!

Докато съм писал са излезли нове мнения. "Опасенията" ми не са плод на фантазия...
Последна промяна ch3oh на 11 Сеп 2008, 13:33, променена общо 1 път
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2008, 13:30

Darla написа:Относно морално-етичнита страна, която вече за втори път се опитвате да поставите за разглеждане, то нека да се обърна директно към вас:

- въз основа на какво самочувствие се считате по-морални или по-етични хора от мен, след като без да познавате личността ми и йте чужди грехове - не съм ви правила оценка, не ви искам обяснениятаживота ми, правите опит да давате негативна оценка при това не на действието ми (тъй като няма действие), а на намерение ? Нима прибързаното заключение или опит за злепоставяне е морално и етично ?

Преглеждайки отново постовете, явно, това съдържание да е адресирано до мен.
Защо не ми четете предния пост разумно?
Работата стана- гузен негонен бяга. ..
Последна промяна poli_g на 11 Сеп 2008, 13:49, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 11 Сеп 2008, 13:38

del.
Последна промяна poli_g на 11 Сеп 2008, 13:48, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 11 Сеп 2008, 13:47

ch3oh написа:Като оставим на страна факта, че много трудно ще убедите съдията, че в интерес на малолетните е отчуждаването на техен недвижим имот...
С какво право искате да изхвърлите на улицата една възрастна жена?
Вероятно именно тази жена е придобила жилището и го е подарила на сина си. Не стига това, че е погребала детето си - ами и на стари години да я изхвърлят на улицата! Засрамете се!!!
Работете, спестете пари и си купете сама жилище! После го продавайте!
И оставете възрастната жена спокойно да изживее старините си!

Уважаеми ch3oh, а Вие как може да твърдите, че "вероятно именно тази жена е придобила жилището и го е подарила на сина си?!" Аз поне не познавам или не съм слушала за възрастни жени пенсионерки, които да са придобили някога своите жилища изцяло само със свои изработени с къртовски личен труд средства. Обикновено повечето такива жени, които познавам или за които съм слушала или са получили жилищата си също по наследство/което е най-лесният вариант/, или родителите им или съпрузите им са били водещ финансов мотор при придобиването на жилищата.
Между другото, достигането на пенсионна възраст не значи, че пенсионерът трябва да спре да работи. Неговата работоспособност в крайна сметка би следвало да зависи от здравословното му състояние. При доказана и документирана здравословна немощ и невъзможност да работи, нека човекът да получава само пенсия и да не работи, но ако е здрав и работоспособен, защо пък в още по-голяма степен с труда и квалификацията си да не бъде полезен както за себе си, така и за обществото. Познавам много работещи пенсионери.
Следва да имаме впредвид все пак, че на нас младите хора също не ни е лесно, също работим; също много млади хора не са много здрави и следва да бъдем щадени от по-възрастната прослойка на обществото, достигнала пенсионна възраст. За да бъдем полезни на възрастните, те трябва максимално да ни щадят и улесняват.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот Darla » 11 Сеп 2008, 16:00

Благодаря за изчерпателното мнение! Да, в данъчната служба подадох молба за смяна на имената, и вече е заведен на имената на трима ни. Вариантът със замяна също го имах впредвид, но досега не съм се запознала как на практика това може да се осъществи. Също така и моята идея е, евентуалните две по-малки жилища да бъдат на имената на децата. С това искам да подсигуря тях, като помисля и за себе си включвайки вещно (опс, пожизнено) право за ползване (ако това е правилният термин). Все пак животът е непредсказуем...

Свекърва ми никога не е била собственик на имота. Още при закупуването е бил записан на името на съпруга ми, с което тя е целяла бившият й съпруг да не претендира за наследствени права след развода им. Голяма част от жилището е изплащано от нас по време на брака ни. С това последно разяснение бих искала да приключа с обсъждането на моята морално-етична позиция. Не смятам да пиша(отговарям) повече на забележки, коментари, мнения относно това. Поставих казуса си на юридическа основа и благодаря на всички вас, които се включихте с компетентно мнение!
Darla
Младши потребител

Мнениеот Darla » 12 Сеп 2008, 16:15

На Ваше място преди да се обърна към съда за разрешение по чл. 72, ал. 2 СК,

Бихте ли ми разяснили цялото име на СК ? Погледнах дали не е Семеен кодекс, но този член (72) не дефинира това. Не съм юрист и не мога да го дешифрирам. Благодаря.
Darla
Младши потребител

Мнениеот Darla » 12 Сеп 2008, 23:00

Много благодаря!
Правото е материя с много фактология, така че е нормално да се допусне малък пропуск с тези членове и алинеи... :-)
Darla
Младши потребител

Мнениеот Darla » 19 Сеп 2008, 23:15

За да не отварям нова тема, бих искала да попитам тук, възможно ли е да се издаде дубликат (предполагам) на НА, тъй като оригиналът е изгорял при пожар? Ако да, откъде ? Благодаря!
Darla
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 20 Сеп 2008, 09:45

Darla написа:За да не отварям нова тема, бих искала да попитам тук, възможно ли е да се издаде дубликат (предполагам) на НА, тъй като оригиналът е изгорял при пожар? Ако да, откъде ? Благодаря!

"Дубликат" - не може!
Може - заверен препис (има същата "стойност/значение" като оригинал)!
"Вади се" от службата по вписванията по местонахождението на имота!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Darla » 20 Сеп 2008, 12:55

"Дубликат" - не може!
Може - заверен препис (има същата "стойност/значение" като оригинал)!
"Вади се" от службата по вписванията по местонахождението на имота!

Много благодаря за отговора!
Darla
Младши потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба