начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помогнете - обвинителна; защитна реч

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Помогнете - обвинителна; защитна реч

Мнениеот mushushu » 06 Мар 2007, 04:37

Моля за помощ - къде мога да получа инфо как се пише обвинителна; защитна реч - цел: изпит по реторика. Или съответен надлежен текст като пример.
Благодаря
mushushu
Младши потребител

Мнениеот marter » 06 Мар 2007, 09:30

:oops: Потърсете в "ГУГЪЛ" п и с м е н а з а щ и т а. Има няколко варианта, макар, че са по административни казуси. Другият вариант е да потърсите "Съдебна риторика" - на хартиен носител :( .
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот marter » 06 Мар 2007, 09:47

Пояснение - някъде е писано рЕторика , а на други места рИторика. Думата "ритор", означава оратор, поради това съм записала (и не само аз) риторика. И двата варианта са правилни :shock: .
marter
Потребител

Мнениеот marter » 06 Мар 2007, 12:55

Не зная колко би Ви помогнала "литературната ри/еторика", която е посочил колегата преди мен :shock: , но и това не е излишно. Уточнявам, че има много тънкости, като се започне от жестовете, облеклото, интонацията на гласа в съдебната зала и т. н. Та... щом колегата е решил да посочи и друга литература, то и аз ще си позволя това право: препоръчвам Ви книгата "Езикът на тялото". Със сигурност ще Ви е от полза :wink: .
marter
Потребител

Мнениеот 1968 » 06 Мар 2007, 14:43

За написана обвинителна реч трудно може да се говори - за 10 години не съм видял прокурор, който да си пише пледоарията.Може и да има такъв, но това означава, че не си познава делото.Освен това, нямат никакво практическо значение жестове, облекло и интонация, просто защото въпроса със съдържанието на присъдата практически е решен при приключване на съдебното дирене.Всичко друго е гледане на много филми.А най-ясна представа за съдържанието на пледоарията на защитата и обвинението може да се добие, ако се прочете един съдебен протокол.
1968
Потребител

Благодаря

Мнениеот mushushu » 07 Мар 2007, 00:03

Благодаря на всички! Относно "визуалния ефект", ако мога така да се изразя, разбира се - съм изтеглила доста материали, с които смятам да се запозная - нищо не се получава на готово - това е един от принципите ми. Във връзка с търсенето в Google, изрично благодаря за насоката дадена ми - ще потърся! За съжаление това е една от дисциплините, които ни наложиха в последствие /изучава се в 1-ви курс/, а за тези като мен - трябва да се търси индивидуалното "спасение".
Още веднъж благодаря за бързия отклик! :)
mushushu
Младши потребител

Назад към Лекции и материали