начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

От къде мога да чета...

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

От къде мога да чета...

Мнениеот Leida » 16 Фев 2007, 18:21

..пледоарий на известни наши адвокати? Студентка съм по право и ми е интересно има ли някъде в интернет подобни речи или книги написани от адвокати?
Благодаря на всички
Leida
Нов потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 16 Фев 2007, 21:21

Здравейте,

за съжаление не мога да Ви помогна с намирането на речи в Интернет, но ще Ви препоръчам нещо друго...

1. Мноого горещо Ви препоръчвам да прочетете от поредицата "Велики оратори" - "Избрани речи" - автор е Марк Тулий Цицерон. Издателство "Наука и Изкуство" 1983 г. - превод от латински - не от руски! Книгата е библиографска рядкост.

2. От поредицата "Велики оратори" - "Избрани речи" автор е Демостен. Издателство "Наука и Изкуство" 1982 г. - превод от старогръцки.

3."За Оратора" автор е Марк Тулий Цицерон. Издателство "Климент Охридски" 1992 г. - превод от латински. В СУ я има.

Ако имате сериозен интерес четете това, което Ви препоръчвам и ще откриете, колко богато и изящно слово са имали древните...

Ако търсите нещо за реферат по Реторика - не мога да Ви бъда полезен.
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот Leida » 16 Фев 2007, 21:45

Благодаря Ви за препоръките..тези книги от къде могат да се намерят? Става въпрос за София.

П.С..не е за реферат :wink:
Leida
Нов потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 16 Фев 2007, 22:10

"За Оратора" - Марк Тулий Цицерон, Издателство "Климент Охридски" 1992 г. - превод от латински. В книжарниците Софийски Университет я има - и по специално в книжарницата на "Софи-Р" струва само 10 лв!!!

Другите две са библиографска рядкост, за съжаление и съм ги намирал по сергиите на пл. "Славейков" за по 30 лв. всяка.

Ако искате потърсете на площада, на сергиите със стара литература.

В библиотеката на Юридическия факултет може да ги има, вижте и там също.

"За Оратора" - в тази книга е събрано всичко, което може да се научи за поведението, стилистиката, внушението, дишането и много други неща, свързани с поведението на оратора пред съда, сената или на Форума.Това е нещо като учебник за всеки, който иска да научи как се става добър оратор.

В другите две книги има само речи и то какви! Изящни и вдъхновени, дано успеете да ги намерите, уверявам Ви четенето им ще бъде истинска наслада за духа на търсещият познание...
minkogeorgiev
Младши потребител

Re: От къде мога да чета...

Мнениеот sarbijanac » 17 Фев 2007, 01:00

Leida написа:..пледоарий на известни наши адвокати? Студентка съм по право и ми е интересно има ли някъде в интернет подобни речи или книги написани от адвокати?
Благодаря на всички

Пледоарии няма издадени.Но си струва ако имате възможност да прочетете книгата на Рени Цанова-в която същата разказва за най-незабравимите си съдебни дела.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот marter » 19 Фев 2007, 09:04

Щом сте от София, препоръчвам Ви да отидете на "Пиротска" №7 (Съюза на юристите в България" - библиотеката). Има няколко книги със съдебна риторика. Таксата за една година е пет лева. Но в библиотеката ползвате безплатно интернет, "Апис" и "Сиела", както и богата юридическа литература, така че според мен си заслужава :wink: .
marter
Потребител

Назад към Лекции и материали