начало

ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина

само да ми кажете общо процедурата за купуване недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

само да ми кажете общо процедурата за купуване недвижим имот

Мнениеот veska » 16 Юни 2006, 15:02

искам да си купя земеделска земя придобита от Х от поземлена комисия.
1. верно ли е че в този случай Х няма нотариален акт, а протокол;
2. как да проверя дали той е собственик на земята?;
3. от къде мога да разбера кои са наследниците му /Х е покойник/;
4. от къде да си взема скица на земята?
Ползвам агенция за последник, но искам и на мен да ми е ясна процедурата, просто да съм запозната.
Предварително благодаря.
veska
Младши потребител

Леле, леле....

Мнениеот juristche » 16 Юни 2006, 15:07

Веске ле, мила моме,

Адмирирам високо Вашето любознание, но си позволявам да Ви подскажа, че една прецизна консултация на адвокат- професионалист в материята няма да Ви излезе толкова скъпо, колкото да речем един дилетантски безплатен съвет, от който ще си късате главата после!

Както се казва по-евтиното винаги излиза по-скъпо!

:lol:
juristche
Младши потребител

Мнениеот veska » 16 Юни 2006, 16:13

От агенцията ми обясниха едно, моя позната адвокатка - друго, към вас се обърнах един вид за трето мнение. А колкото до "... прецизна консултация на адвокат- професионалист в материята..." преди да се посъветвам с него искам все пак малко да съм запозната за да мога да преценя доколко е "професионалист в материята". .... или твърдите, че всеки адвокат е такъв?
veska
Младши потребител

Мнениеот mmmm » 16 Юни 2006, 17:21

Послушайте какво ви казва адвокатката , тя все пак е учила за това , а не някакви агенти със средно образование , които пишат договори по шаблони без да се замислят. Материята не е толкова сложна , и мисля че всеки колега ,който се занимава с това ще ви даде компетентен съвет.
mmmm
Младши потребител

Мнениеот veska » 19 Юни 2006, 08:42

Да, благодаря. Но все пак моля, разеснете ми горните въпроси.
veska
Младши потребител

Мнениеот ife » 19 Юни 2006, 09:43

Здравейте,
вярно е, че при възстановена земеделска земя няма нотариален акт, а има решение на поземлена комисия за възстановяване на земята. На решението задължително трябва да има печат "Влязло в сила", освен това трябва да е приложена и скица.
Тези решения не се вписват в Службата по вписвания, така че няма как да направите справка. Ако човекът не е продавал имота /което става в нотариален акт/, няма да им никакви вписвания. Все пак си извадете удостоверение за тежести, за да сте сигурна, че имотът не е ипотекиран и т.н.
По въпроса за наследниците - трябва ви удостоверение за наследници, което може да се представи само от продавача, вие няма откъде да се снабдите с такова удостоверение. То се издава от общината, служба "ЕСГРАОН".
Скица не може вие да си извадите, това може да направи само собственикът на имота, тя също се вади от общината и има срок на валидност 6 месеца.
Препоръчвам ви да си намете адвокат, за да ви прегледа документите!
Успех!
ife
Младши потребител

Мнениеот veska » 19 Юни 2006, 09:58

От службата по вписванията ли следва да взема данни за земеделската земя - за тежести, наследници..?

Карта /схема/ на земята от къде мога да я взема?

поземлените комисии с протокол ли възтановяват собствеността?

Много ви моля да ми отговорите на тези въпроси
veska
Младши потребител

Мнениеот veska » 19 Юни 2006, 10:01

Благодаря, да разбирасе че ще уредя сделката с адвокат, просто ми се искаше да получа информация и от друг източник.

От къде мога да си извадя удостоверение за тежести?
veska
Младши потребител

Мнениеот chonzy » 19 Юни 2006, 18:56

от Службата по вписване
chonzy
Младши потребител

Мнениеот tiara » 19 Юни 2006, 19:21

след промените през 1999 година решението на ПК е документ за собственост единствено придружено с Въвод във владение
Само решение и скица не ви вършат работа
tiara
Младши потребител

Мнениеот ife » 20 Юни 2006, 11:01

За колегите, които се интересуват от тази материя, вижте:
ТР № 1 по гр. д. 1/1997 г. - в него още през 1997 г. е мотивирано конститутивното действие на решенията за възстановяване на земеделски земи.
Освен това, наскоро четох Решение № 1663/03.10.2003 г. на ВКС по гр. д. № 109/2003 г., IV г.о., цитат от него: "Фактическият състав на земеделската реституция се счита осъществен само с решението на общинската поземлена комисия. Определяне на собствеността върху земеделските земи не е от компетентността на техническите органи при общините и заверката на скицата от тях има само информативно значение." Излиза, че издаването на скицата не е елемент от правопораждащия фактически състав или поне според този състав на ВКС.
Към колегата tiara - много живо ме интересува въпросът за възстановяване на земеделска земя, та затова питам, откъде извеждате извода, че въводът във владение е елемент от фактическия състав.
ife
Младши потребител

Мнениеот novaa » 20 Юни 2006, 11:27

решенията на поземлените комисии издадени след 2001 г., подлежат на вписване в Службата по вписвания.
novaa
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба