начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

само да ми кажете общо процедурата за купуване недвижим имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

само да ми кажете общо процедурата за купуване недвижим имот

Мнениеот veska » 16 Юни 2006, 15:02

искам да си купя земеделска земя придобита от Х от поземлена комисия.
1. верно ли е че в този случай Х няма нотариален акт, а протокол;
2. как да проверя дали той е собственик на земята?;
3. от къде мога да разбера кои са наследниците му /Х е покойник/;
4. от къде да си взема скица на земята?
Ползвам агенция за последник, но искам и на мен да ми е ясна процедурата, просто да съм запозната.
Предварително благодаря.
veska
Младши потребител

Леле, леле....

Мнениеот juristche » 16 Юни 2006, 15:07

Веске ле, мила моме,

Адмирирам високо Вашето любознание, но си позволявам да Ви подскажа, че една прецизна консултация на адвокат- професионалист в материята няма да Ви излезе толкова скъпо, колкото да речем един дилетантски безплатен съвет, от който ще си късате главата после!

Както се казва по-евтиното винаги излиза по-скъпо!

:lol:
juristche
Младши потребител

Мнениеот veska » 16 Юни 2006, 16:13

От агенцията ми обясниха едно, моя позната адвокатка - друго, към вас се обърнах един вид за трето мнение. А колкото до "... прецизна консултация на адвокат- професионалист в материята..." преди да се посъветвам с него искам все пак малко да съм запозната за да мога да преценя доколко е "професионалист в материята". .... или твърдите, че всеки адвокат е такъв?
veska
Младши потребител

Мнениеот mmmm » 16 Юни 2006, 17:21

Послушайте какво ви казва адвокатката , тя все пак е учила за това , а не някакви агенти със средно образование , които пишат договори по шаблони без да се замислят. Материята не е толкова сложна , и мисля че всеки колега ,който се занимава с това ще ви даде компетентен съвет.
mmmm
Младши потребител

Мнениеот veska » 19 Юни 2006, 08:42

Да, благодаря. Но все пак моля, разеснете ми горните въпроси.
veska
Младши потребител

Мнениеот ife » 19 Юни 2006, 09:43

Здравейте,
вярно е, че при възстановена земеделска земя няма нотариален акт, а има решение на поземлена комисия за възстановяване на земята. На решението задължително трябва да има печат "Влязло в сила", освен това трябва да е приложена и скица.
Тези решения не се вписват в Службата по вписвания, така че няма как да направите справка. Ако човекът не е продавал имота /което става в нотариален акт/, няма да им никакви вписвания. Все пак си извадете удостоверение за тежести, за да сте сигурна, че имотът не е ипотекиран и т.н.
По въпроса за наследниците - трябва ви удостоверение за наследници, което може да се представи само от продавача, вие няма откъде да се снабдите с такова удостоверение. То се издава от общината, служба "ЕСГРАОН".
Скица не може вие да си извадите, това може да направи само собственикът на имота, тя също се вади от общината и има срок на валидност 6 месеца.
Препоръчвам ви да си намете адвокат, за да ви прегледа документите!
Успех!
ife
Младши потребител

Мнениеот veska » 19 Юни 2006, 09:58

От службата по вписванията ли следва да взема данни за земеделската земя - за тежести, наследници..?

Карта /схема/ на земята от къде мога да я взема?

поземлените комисии с протокол ли възтановяват собствеността?

Много ви моля да ми отговорите на тези въпроси
veska
Младши потребител

Мнениеот veska » 19 Юни 2006, 10:01

Благодаря, да разбирасе че ще уредя сделката с адвокат, просто ми се искаше да получа информация и от друг източник.

От къде мога да си извадя удостоверение за тежести?
veska
Младши потребител

Мнениеот chonzy » 19 Юни 2006, 18:56

от Службата по вписване
chonzy
Младши потребител

Мнениеот tiara » 19 Юни 2006, 19:21

след промените през 1999 година решението на ПК е документ за собственост единствено придружено с Въвод във владение
Само решение и скица не ви вършат работа
tiara
Младши потребител

Мнениеот ife » 20 Юни 2006, 11:01

За колегите, които се интересуват от тази материя, вижте:
ТР № 1 по гр. д. 1/1997 г. - в него още през 1997 г. е мотивирано конститутивното действие на решенията за възстановяване на земеделски земи.
Освен това, наскоро четох Решение № 1663/03.10.2003 г. на ВКС по гр. д. № 109/2003 г., IV г.о., цитат от него: "Фактическият състав на земеделската реституция се счита осъществен само с решението на общинската поземлена комисия. Определяне на собствеността върху земеделските земи не е от компетентността на техническите органи при общините и заверката на скицата от тях има само информативно значение." Излиза, че издаването на скицата не е елемент от правопораждащия фактически състав или поне според този състав на ВКС.
Към колегата tiara - много живо ме интересува въпросът за възстановяване на земеделска земя, та затова питам, откъде извеждате извода, че въводът във владение е елемент от фактическия състав.
ife
Младши потребител

Мнениеот novaa » 20 Юни 2006, 11:27

решенията на поземлените комисии издадени след 2001 г., подлежат на вписване в Службата по вписвания.
novaa
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба