начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Разлика ЕТ/ООД + въпрос за счет. софтуеър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разлика ЕТ/ООД + въпрос за счет. софтуеър

Мнениеот Мамунчо » 11 Яну 2004, 19:20

Добър ден,
може ли някой да ми обясни накратко разликата между ЕТ и ООД, още по-добре някакъв сайт, където може да се прочете подробно. Освен това търся препоръки за счетоводен софтуеър.
Благодаря предварително.
Мамунчо

Re: Разлика ЕТ/ООД + въпрос за счет. софтуеър

Мнениеот Гери » 11 Яну 2004, 19:34

Поствам Ви един мой стар постинг, защото не ми се пренаписва едно и също, дано да съм била полезна...

Първо трябва да прецените кое от организационите форми предвидени в ТЗ ще е най-подходящо за Вас.
ЕТ е значително по-евтин, но за мен най неподходящ вариант. Най-силният ми аргумент против е, че за задълженията на ЕТ отговаряте вкл. с личното си имущество.
ЕТ такси:
- 100 лв. регистрация държавна такса
- запазване на име
- нямате изискване за внесен първоначален капитал
- печат
- регистрация Данъчно, БУЛСТАТ, НОИ
- адв. хонорар по споразумение с адвоката Ви

За това Ви препоръчвам ООД - ако сте повече от 2 души или ЕООД ако ще бъдете едноличен собственик на капитала.
Таксите са както следва за ООД/ЕООД:
- запазване на име, т.нар уникалност - мисля бе 60 лв. или 100 - не помня цифри
- размер на капитала 5000 лв. към момента на регистрацията може да бъде внесен и само част от него, но минимум 3500 лв. - банката издава удостоверение за внесеният капитал
- държавна такса - 300 лв.
- такса обнародване държавен вестник - около 25 лв. в зависимост от дължината на обявлението;
- препис от решение - около 3 лв.
- печат - около 20 лв.
- регистрация ТДД
- регистрация БУЛСТАТ - мисля бе около 40 лв.
- НОИ
- адв. хонорар по споразумение с адвоката Ви
Гери

Мнениеот Мамунчо » 11 Яну 2004, 19:51

Благодаря за бързия отговор,
възможно ли е по-късно прехвърлянето от ЕТ към ЕООД и необходим ли е непременно адвокат или е само препоръка (знам, че няма да навреди, но проблемът начален капитал е сериозен)?
Мамунчо

Мнениеот Гери » 11 Яну 2004, 20:23

Да може да регистриратъе ЕТ, чието предприятие да бъде предмет на сделка и прехвърлено на ООД, НО трябва да знаете че ЕТ не може да се преобразува в ООД респ. ЕООД
Гери

Мнениеот Мамунчо » 11 Яну 2004, 20:29

Благодаря още веднъж,
засега последен въпрос: може ли упълномощено лице да регистрира ЕТ от името на трето лице, имам предвид всички стъпки от Вашия постинг преди малко, и да има неограничени пълномощия от името на фирмата?
Мамунчо

Мнениеот Гери » 11 Яну 2004, 21:06

Не знам до колко Ви разбрах правилно, но да може да упалномощите 3-то лице да движи регистрацията, но спесимена и подписа под всички документи трябва да бъде ваш...
После може да си назначите търговски пълномощник или прокурист например :)
Гери

Мнениеот Мамунчо » 11 Яну 2004, 21:29

Мисля, че това имам предвид, но все пак за уточнение...
Ситуацията е следната: аз се намирам в чужбина и искам да регистрирам фирма в България. Получавам необходимите документи по пощата (какво е спесимен?:-), подписвам ги и ги легализирам в бълг. посолство заедно с пълномощно за движене на регистрацията, и ги пращам обратно по пощата.
Така ли е приблизително или имам някакъв пропуск?
Има ли ги съответните формуляри някъде в интернет за сваляне или могат само на място да се вземат?
Най-общо казано въпросът ми е, дали е осъществимо, без да се налага идването ми до България.
Мамунчо

Мнениеот Гери » 11 Яну 2004, 22:20

Не се попълват формуляри, а се изготвят от адвокат. Спесимен е образец от подписа, нотариално заверен, консулса също има право да заверява...
Гери

Мнениеот Стоян » 12 Яну 2004, 18:34

......мунчо що не запишеш някой юридически факултет и всичко ще ти се изясни - те и без това са много!
Стоян

Мнениеот Мамунчо » 13 Яну 2004, 01:30

Ако имах необходимото време и желание сигурно бих го направил; явно не съм единственият зает човек, от тази забележка стигам до извода, че вие средно образование сте пропуснали да запишете...
След като на всеки въпрос се намира някой умник с подобен отговор, май е най-добре да се закрие форума и да се върнем в Средновековието, както подобава на обноските.
Мамунчо

Назад към Търговско право