- Дата и час: 25 Ное 2024, 07:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дознателите в новия ЗМВР - юристи, икономисти и техници!?
|
|
- Гост
Известно време отсъствах от форума и сега виждам,че познатите ми следователки отново са взели думата .Тонът им е същият-високомерен, наставнически,пак се опитват да ни учат на служба.Те изглежда са заспали някакъв зимен сън и все още бленуват ,че разследват тежките престъпления.Нещата се промениха и то необратимо ,бъдещето е на разследващата полиция.По моето скромно мнение ,следствието/в този му вид/ си беше мъртвородено и десет години живот са му твърде много.Не казвам ,че там работят слаби юристи ,мястото му не е в съдебната система и който твърди обратното или нищо не разбира или така му е изгодно.Иначе сте напълно прави за мизерните условия и заплащане при който работим ,лошото е че няма светлина в тунела в тази посока.Правят се опити поне да се изгради структурата на разследващата полиция/между другото точно това е темата на този форум/ и това е единственото положително нещо за сега.Лошото е ,че се деиства изключително мудно-не е приета нормативната база ,да не говорим за приложението и в практиката,а април месец идва.Само не обвинявайте за това редовите дознатели,въпреки че съм сигурен ,че точно те ще отнесът хулите след неизбежното първоначално зацикляне.Все пак не е лесно да поемеш цялото разследване без изградена структура с наполовина непопълнен щат,с все още необучен състав/в момента кипи трескаво назначаване на дознатели,повечето без никакъв стаж/с мизерна материална база,и мижаво заплащане и да не забравяме с един чисто нов НПК.Не мога да разбера следователите защо се хвалят ,че ще стават прокурори .Ами нормално е ,вземат ви текстовете по който разследвате,орязват ви щата,от друга страна прокуратурата получава нови функции и се натоварва в значителна степен с извършването на следствени действия,от тук и нуждата от допълнителни щатни бройки.Няма нищо по -логично от това следователите да станат прокурори.Не ви прави чест да изтъквате този факт в смисъл ,че сте по-добри юристи от дознателите и затова канят вас.Не забравяйте ,че все пак сте в една система.Все едно аз да се хваля ,че мога лесно да стана оперативен работник.
Само едно последно уточнение към Круела:видях ,че във форума е участвал и друг колега с моят постинг"дознател"и той е заявил ,че има три години стаж ,а не аз.Пиша това ,защото в едно от изказванията ти видях ,че се обръщаш към мен а цитираш колегата.
Само едно последно уточнение към Круела:видях ,че във форума е участвал и друг колега с моят постинг"дознател"и той е заявил ,че има три години стаж ,а не аз.Пиша това ,защото в едно от изказванията ти видях ,че се обръщаш към мен а цитираш колегата.
- ludi
- Потребител
А някой замислял ли се е как например 8 прокурори в един малък съдебен район на "Х" РС след влизането в сила на новия НПК ще наблюдават работата на един или двама дознатели, които ще поемат разследването на всички престъпления. Точно токава е реалната ситуация в съществуващ някъде у нас съдебен район в този момент. Дори и да бъдат назначени нови дознатели отвън те едва ли ще заработят ефективно преди първата си година реален стаж. Да не говорим, че много от тях при сблъсъка със сериозни престъпления, каквито са убийствата и ПТП-тата с размазани хора сигурно ще се откажат. Вярно е, че и прокурорите ще имат разследващи функции, но до колкото усещам нагласа им едва ли някой от тях ще се вдигне в 3ч сутринта при минус 20 градуса да помага при разследването и при огледите на местопроизшествия. А иначе мизерията и недоимъка в МВР са на най-високо ниво - никаква материална база, смешно заплащане за квалифицирани кадри и като се прибави и факта, че и началника ти заповядва какво да правиш кашата става пълна, а отговорността си е твоя, защото ако не направиш кефа на шефа си следва наказание или вече си белязян въпреки, че мнението му не струва и пет пари в процеса.
- run
- Младши потребител
за Ludi
Точно за това което говорех го потвърди и дознателя Ludi.Е, може би не нарочно, а защото му идва отвътре. Следствието било мъртвородено и мястото му не било в съдебната система, високомерния ни тон и т.н и т.н. Та в този ред на мисли - следствието вън от съдебната власт, прокуратурата също, е съда ще почака ама не е лошо и те да са в изпълнителната власт та да може началника да казва кой е виновен и кой не е. Обидата е последното нещо което би следвало да носите към нас следователите, защото ние Ви помагаме повече със опита си и рутината която сме предобили през всичките тези години. Никога и по никакъв повод не съм отказвал на дознател/полицай помощ във връзка с работата. Все едно аз да почна да се обиждам, ако някой прокурор с по-голям стаж от моя, ми даде "съвет" или директни указания във връзка със следственото дело! Винаги съм се старал да науча нещо от хората около мен и това ми е помагало. Научих се от колегите си-магистратите и от адвокатите също има какво да се научи човек, не го крия научих нещо и от дознателите - защото човек се учи докато е жив.Ludi - дознателю - УЧИ СЕ! А от кого ще го направиш е въпрос на лична преценка! Успех!
- Колегата
Колега,не мога да разбера защо смяташ ,че дознателите имат нужда да бъдат учени от следователите.Звучи малко унизително,не мислиш ли.В дознанието има достатъчно подготвени служители ,който могат да обучат и новопостъпилите.Това е най-малкият проблем на разследващата полиция.Аз лично нямам никаква нужда да бъда учен от следовател.Не казвам ,че знам всичко,тъй като постоянно се сблъсквам с нови казуси,но за шестте години като дознател съм придобил достатъчно опит за да мога и сам да се справя ,без да става нужда да бъда учен.Иначе често ми се случва да разговарям със следователи и да обсъждаме различни случай,но при тези разговори никой не ме е учил ,просто сме обсъждали.Не мисля ,че съм по -неподготвен от който и да е било следовател.Това се отнася и за болшинството от дознателите.Дори твърдя ,че практически сме по- добре подготвени ,действаме по -бързо/а това е може би най-важното в едно разследване/,не страдаме от излишно самочувствие и не ни е срам да ходим по пет пъти на ден пеша до прокуратурата за да синхронизираме даиствията си с наблюдаващият прокурор.За мястото на следствието и прокуратурата е излишно да спорим,всичко е въпрос на време.Независимостта на разледващите и на прокурорите е въпрос на законова уредба ,а не на мястото им в държавният апарат/сега да не би да нямате началници?/.От друга страна мястото им в държавата е изключително важно за ефиктивността на тези институции.Не се опитвай да обучаваш дознателите ,а работи заедно с тях без да се правиш на велик и ще видиш ,че ще получиш нужното уважение.Желая ти успех в работата
- ludi
- Потребител
?
Това все пак нали не е шега , че хора без юридическо образование ще бъдат дознатели?Това е пълен абсурд ако е вярно и тези от ЕС ли го измислиха или наште си умници!!!Просто не ми се мисли как ще образуват преписки и какви волни съчинения ще четат прокурорите.То дори за начинаещ юрист си е трудна задача в началото а какво остава за един инжинер или незнам там какъв?
- poliklinika
Отново се дискутират неща, за които сме се изказвали съвместно и поотделно както ние следователите, така и дознателите. Дискутира се и тема по която не всички са компетентни от фактическа страна - защото не всички следователи към момента, както и дознателите естествено, не са работили в Единния следствен апарат към МВР преди 1995 година. Тоест до датата на девоенизацията, или с други думи, до момента в който следственият апарат беше на мястото си. До началото на 1995 година подобни спорове, диспути, мнения и предложения просто нямаше как да съществуват, те нямаха база, почва нямаха. Нямаше я предпоставката за "избуяването" на процесуалния дискомфорт. Защо беше така мили мои колеги???
ЗАЩОТО: Териториалното следствено поделение /ТСП/ в които служех аз, в състава на Главно следствено управление /ГСУ/ към МВР, беше част от единния следствен апарат при МВР. Централизирана структура, напълно самостоятелна между впрочем, ръководена от професионалисти следователи /без изключение/, перфектно работеща, заедно със помощник - следователския апарат в нея. Грешно мислят някой от колегите, които смятат, че тогава следователя не е бил самостоятелен орган и го приравняват със сегашното дознателско статукво. Защо не може да се прави сравнение? Причините са много. Ето някой от тях:
1. Дознателския апарат сега е звено от оперативната служба на съответното РПУ. Тогавашние следователски апарат беше отделено следствено поделение с отделно ръководство, следователно и независимо и предпазено от така нареченото "местничество" и "вмешателство".
2. Дознанието сега се ръководи от оперативни кадри, които са на светлинни години от разследването, а следствието тогава се ръководеше от изтъкнали представители на следствения апарат, способни да организират и проведет качествено разследване.
3. Помощник - следователския апарат тогава се чувстваше процесуално - подкован и "отворен" към начините и способите за разследване, със стремеж за усъвършенствуване, защото работеше в една служба със следователите, ръка за ръка както се казва, с използуване на цялата материално - техническа база на МВР, като информация и всичко останало.
4. Още нещо - следствено - оперативното взаимодействие. До 1995 година работехме с тесен синхрон и ясно взаймодействие със оперативните служби на МВР. Това си беше точно така. След като ни девоенизираха каруцата ни тръгна по калдаръма обаче. И аз и някой от колегите ясно го чувствахме това, но държавна политика - какво да правиш??? Поднесоха ни актовете за девоенизация, подписахме ги /смееш ли да откажеш/ и влязохме в новото си "амплоа". Лично аз посрещнах със свито сърце девоенизацията, усещах накъде отиват нещата, но срещу ръжен не се рита, и така се продължи......
Стана така, че след нашето излизане от МВР в тяхната система се получи вакуум. А на една система като й липсва нещо тя сама си го създава......след държавнически мъдри спорове, се получи впоследствие отделяне и създаване на дознателския апарат при МВР. За съжаление в напълно непрофесионален вид, тоест сегашния. Тогава започнаха да ни внушават, че сме магистрати, част от съдебната система, велики приказки......за наивници. В периода 1996 - 1998 много от нас станаха адвокати, имаше голямо напускане на кадри, получи се неимоверно сътресение в системата ни. Виждаше се вече голямата грешка на държавата. Отчиташе се, че девоенизацията е "взривила и унищожила" единния следствен апарат. По същото време пък в отделената НСС постъпиха нови кадри, които пък имаха самочувствието на магистрати точно. Трусовете се увеличиха, нещата се затлачиха - нашата служба от стегната и професионална организация се напълни с "чиновници" и "магистрати", разбирай бюрократи. При това положение вече, напълно логично и естествено се получи разкъсване и процесуално деактивиране на следствено - оперативното взаймодействие. От друга страна пък от МВР се дочуваха гласове, че при тях е истината, че само там ще е разследването - нашите пък с върховно "магистратско самочувствие" отвръщаха подобаващо. Ние пък, които помним тази стегната, действаща структура, където нямаше настоящата бюрокращина и помиярщина, където ченгетата бяха ченгета, боклуците - боклуци, и всеки си беше на мястото и си караше работата.....освен да продължим да си я караме и да го разкажем на тия които не го помнят - какво друго???
Както се казва в една наша поговорка - "Късно е либе за китка..."
ЗАЩОТО: Териториалното следствено поделение /ТСП/ в които служех аз, в състава на Главно следствено управление /ГСУ/ към МВР, беше част от единния следствен апарат при МВР. Централизирана структура, напълно самостоятелна между впрочем, ръководена от професионалисти следователи /без изключение/, перфектно работеща, заедно със помощник - следователския апарат в нея. Грешно мислят някой от колегите, които смятат, че тогава следователя не е бил самостоятелен орган и го приравняват със сегашното дознателско статукво. Защо не може да се прави сравнение? Причините са много. Ето някой от тях:
1. Дознателския апарат сега е звено от оперативната служба на съответното РПУ. Тогавашние следователски апарат беше отделено следствено поделение с отделно ръководство, следователно и независимо и предпазено от така нареченото "местничество" и "вмешателство".
2. Дознанието сега се ръководи от оперативни кадри, които са на светлинни години от разследването, а следствието тогава се ръководеше от изтъкнали представители на следствения апарат, способни да организират и проведет качествено разследване.
3. Помощник - следователския апарат тогава се чувстваше процесуално - подкован и "отворен" към начините и способите за разследване, със стремеж за усъвършенствуване, защото работеше в една служба със следователите, ръка за ръка както се казва, с използуване на цялата материално - техническа база на МВР, като информация и всичко останало.
4. Още нещо - следствено - оперативното взаимодействие. До 1995 година работехме с тесен синхрон и ясно взаймодействие със оперативните служби на МВР. Това си беше точно така. След като ни девоенизираха каруцата ни тръгна по калдаръма обаче. И аз и някой от колегите ясно го чувствахме това, но държавна политика - какво да правиш??? Поднесоха ни актовете за девоенизация, подписахме ги /смееш ли да откажеш/ и влязохме в новото си "амплоа". Лично аз посрещнах със свито сърце девоенизацията, усещах накъде отиват нещата, но срещу ръжен не се рита, и така се продължи......
Стана така, че след нашето излизане от МВР в тяхната система се получи вакуум. А на една система като й липсва нещо тя сама си го създава......след държавнически мъдри спорове, се получи впоследствие отделяне и създаване на дознателския апарат при МВР. За съжаление в напълно непрофесионален вид, тоест сегашния. Тогава започнаха да ни внушават, че сме магистрати, част от съдебната система, велики приказки......за наивници. В периода 1996 - 1998 много от нас станаха адвокати, имаше голямо напускане на кадри, получи се неимоверно сътресение в системата ни. Виждаше се вече голямата грешка на държавата. Отчиташе се, че девоенизацията е "взривила и унищожила" единния следствен апарат. По същото време пък в отделената НСС постъпиха нови кадри, които пък имаха самочувствието на магистрати точно. Трусовете се увеличиха, нещата се затлачиха - нашата служба от стегната и професионална организация се напълни с "чиновници" и "магистрати", разбирай бюрократи. При това положение вече, напълно логично и естествено се получи разкъсване и процесуално деактивиране на следствено - оперативното взаймодействие. От друга страна пък от МВР се дочуваха гласове, че при тях е истината, че само там ще е разследването - нашите пък с върховно "магистратско самочувствие" отвръщаха подобаващо. Ние пък, които помним тази стегната, действаща структура, където нямаше настоящата бюрокращина и помиярщина, където ченгетата бяха ченгета, боклуците - боклуци, и всеки си беше на мястото и си караше работата.....освен да продължим да си я караме и да го разкажем на тия които не го помнят - какво друго???
Както се казва в една наша поговорка - "Късно е либе за китка..."
- следователя
Темата е интересна и понякога влизам да чета мненията. Не се намесвам, защото това не е моят ресор, аз не съм специалист по всичко и мнението ми по тези въпроси не се основава на личен опит.
Включвам се само за да кажа, че съм силно впечатлена от последния постинг на колегата с ник "следователя". Точно така беше. Част от колегите (вероятно не много) станаха съдии. Един от тях и до днес е близък мой приятел и с него сме говорили много още тогава. Казаното от него покрива почти 100% становището на "следователя". У колегата ми нямаше лично огорчение. Така и така си беше "магистрат" (не я харесвам тази чуждица), но считаше конструкцията, създадена с Конституцията от 1991 год. за недомислена. Вярвах и продължавам да вярвам на обективността му.
Включвам се само за да кажа, че съм силно впечатлена от последния постинг на колегата с ник "следователя". Точно така беше. Част от колегите (вероятно не много) станаха съдии. Един от тях и до днес е близък мой приятел и с него сме говорили много още тогава. Казаното от него покрива почти 100% становището на "следователя". У колегата ми нямаше лично огорчение. Така и така си беше "магистрат" (не я харесвам тази чуждица), но считаше конструкцията, създадена с Конституцията от 1991 год. за недомислена. Вярвах и продължавам да вярвам на обективността му.
- Mi-Lena
Скоро имах "честта" да задам няколко въпроса на проф.Екатерина Трендафилова относно съдебната реформа и по специално недоносчето и НПК/нов/. В момента той за пръв път се тълкува и изучава от студентите от задочната форма на обучение. Опитах се да и обясня, че прекалено засиления контрол от страна на съда в досъдебното производство е вреден и връща процеса в неговия инквизиционно-следствен характер. Опитах седа и кажа, че фактическото закриване на Следствието и необезпечаването на дознателите с необходимата материална база /колкото и да са подготвени/ и необособяването им като организация в системата на МВР ще бъде нещо пагубно за наказателното правораздаване въобще.
Казах и че не е приемливо разпитите пред съдия да останат в тази си форма . Те утежняват процеса, обезмислят разпитите на следователите и дознателите и са повод за връщане на дела.
Елате да видите какво последва огън и жупел!.Разочаровал съм я как съм можел да разсъждавам така , уж съм бил млад човек , не съм ли виждал нва къде отива Европа и т.н.....Правел съм "внушения" каквито правели средите от органите на предварителното производство.
Още нещо според нея можело въобще да няма Следствие и не било необходимо дознателите и разследващите да бъдат юристи . На въпроса ми относно престъпленията със сложен фактически и юридически състав ми се отговори че можело да сеизкарат курсове за тяхното разследване. Представяте ли си, курсове?!
В Държавата ни ще има тотален хаос относно правораздаването докато законите се пишат "на коляно " и от хора които нямат два петъка практика , а на вичкото отгоре не вслушват и в практиците.
Казах и че не е приемливо разпитите пред съдия да останат в тази си форма . Те утежняват процеса, обезмислят разпитите на следователите и дознателите и са повод за връщане на дела.
Елате да видите какво последва огън и жупел!.Разочаровал съм я как съм можел да разсъждавам така , уж съм бил млад човек , не съм ли виждал нва къде отива Европа и т.н.....Правел съм "внушения" каквито правели средите от органите на предварителното производство.
Още нещо според нея можело въобще да няма Следствие и не било необходимо дознателите и разследващите да бъдат юристи . На въпроса ми относно престъпленията със сложен фактически и юридически състав ми се отговори че можело да сеизкарат курсове за тяхното разследване. Представяте ли си, курсове?!
В Държавата ни ще има тотален хаос относно правораздаването докато законите се пишат "на коляно " и от хора които нямат два петъка практика , а на вичкото отгоре не вслушват и в практиците.
- Следовател по млад
Към любимия ни дознател Ludi,
Колега, колега. У Динев понякога чувствам озлобление, но не мога да не призная, че донякъде е обективно да се чувстваш безсилен при тези условия на работа. Затова всички ние ще си "останем приятели" с него, макар да и си спорим.С теб, обаче, ситуацията е друга.От една страна признаваш /щото няма как!/, че сме прави във всичко, което казваме за условията ви на работа, подчинението ви и прочие негативи, които няма как да отречеш. Не оценяваш, обаче, че всичко това е казано със загриженост. Абе, и на нас това ни е работата! Не можеш да имаш шест години стаж, по простата причина, че полицейско дознание има от по-малко време. Освен това само с шест години стаж, тук едва ли някого може да впечатлиш. Да не говорим, че за твоя стаж, едва през последната година и половина си видял нещо по-сериозно от битова кражба, или ПТП. Защото нямаше как да си го видял, тези текстове бяха при нас. Много пъти ти казвах- не учи орела да лети. Нали разбираш, оправдано е човек да се учи от хора като Следователя, които са преминали живи през всички катаклизми на "съдебната реформа", видяли са тако и вако, имат двайсетина-тридесет години стаж. Е, не е ли нелепо да се равняваш "барабар с мъжете", и срамно ли е от такива хора да потърсиш съвет? А пък колко е нелепо да ги ограмотяваш...Че те като са разследвали ти си ходел прав под масата, та и аз тоже. Явно объркваш загрижеността ни със злорадство, обективно казаният факт, че сме по-опитни на настоящия етап- с високомерие, а болката ни, че както винаги се правят неудачни реформи- със злоба. А защо, примерно аз да злобея? Що ми пука, че ти ще се гърбиш вместо мен да търчиш по трупове, наркотици, ДДС и прочие? Аз достатъчно съм го правила.Като си ентусиаст, доказвай се. Казваш, че не сте били високомерни като нас и не ви било срам да търчите по няколко пъти на ден при прокурорите, за да съгласувате действията си. Хубаво, сигурно много ви се радват...Един грамотен разследващ няма нужда да бъде учен на азбуката. Плащат му, за да я знае. А прокурорите си имат и друга работа, освен да ограмотяват...Били сте по-подготвени от нас, в частност- ти самият. Браво. А защо така реши? Ти, със стажа, който имаш, с образованието, което имаш /така и не разбрах къде,Благоеврад плюс Богров, вероятно?/, и с делцата, които си гледал, мен на нещо можеш ли да ме научиш? Май, не, а?Че ние в Богров лекциите ви четем. Това го казвам само, за да не питаш, защо смятаме, че трябва да се учите от нас. Явно и ръководството ви го смята. Без да отричам възможността действително да си грамотен и кадърен човек, имам и повече стаж, и повече опит, и опит по тежки дела, каквито виждаш едва отскоро, и своевременно завършено образование / ти си знаеш защо казвам последното/.Срам ме е, че ще иззлобея сега, но постови да ме учи /ти казваше, че си бил такъв преди да станеш дознател, пак казвам, уважавам всеки труд, но има истина в "пази Боже, сляпо да прогледа"!/, коя правна система била добра, и кой конституционно установен институт бил "мъртвороден", е нелепо! Да даваш акъл там, където са мислили най-добрите юридически умове на България! Немислимо!!! Познавам кадърни и свестни дознатели, с които с удоволствие си работим заедно. Познавам и безкрайно наплашени и неопитни деца, на които няма кой да помогне и покаже, на които помагам. Познавам и пълни карикатури. И в следствието има грамотни и не особено грамотни хора, съвестни, и не толкова. Но бракът при нас обективно е по-малко, защото са повече хората с опит, по които да се равняваш.А е нелепо да твърдиш, че сте били по-грамотните. Ако беше така, нямаше парламент, съд, прокуратура да се твърдят противното, по всички медии да се изразяват опасения. А пък мотива, че като сте в МВР, си работите по-добре го забрави изобщо. Няма да нищя темата за началниците, но истината е една- аз от дълго време работя с оперативни работници, съвестни и свестни момчета. Те са благодарни когато някой им каже какво следва да направят, да съберат. Иначе пак опираме до "разкритото " престъпление и доказаното. А разликата е от земята до небето...Та така, колега. Продължи да си пееш осанна. Дано ти помогне, че разследване те чака.И пак чети постингите на Следователя. И се учи. И на служба в МВР, и на разследване, и на начин на мислене.
Колега, колега. У Динев понякога чувствам озлобление, но не мога да не призная, че донякъде е обективно да се чувстваш безсилен при тези условия на работа. Затова всички ние ще си "останем приятели" с него, макар да и си спорим.С теб, обаче, ситуацията е друга.От една страна признаваш /щото няма как!/, че сме прави във всичко, което казваме за условията ви на работа, подчинението ви и прочие негативи, които няма как да отречеш. Не оценяваш, обаче, че всичко това е казано със загриженост. Абе, и на нас това ни е работата! Не можеш да имаш шест години стаж, по простата причина, че полицейско дознание има от по-малко време. Освен това само с шест години стаж, тук едва ли някого може да впечатлиш. Да не говорим, че за твоя стаж, едва през последната година и половина си видял нещо по-сериозно от битова кражба, или ПТП. Защото нямаше как да си го видял, тези текстове бяха при нас. Много пъти ти казвах- не учи орела да лети. Нали разбираш, оправдано е човек да се учи от хора като Следователя, които са преминали живи през всички катаклизми на "съдебната реформа", видяли са тако и вако, имат двайсетина-тридесет години стаж. Е, не е ли нелепо да се равняваш "барабар с мъжете", и срамно ли е от такива хора да потърсиш съвет? А пък колко е нелепо да ги ограмотяваш...Че те като са разследвали ти си ходел прав под масата, та и аз тоже. Явно объркваш загрижеността ни със злорадство, обективно казаният факт, че сме по-опитни на настоящия етап- с високомерие, а болката ни, че както винаги се правят неудачни реформи- със злоба. А защо, примерно аз да злобея? Що ми пука, че ти ще се гърбиш вместо мен да търчиш по трупове, наркотици, ДДС и прочие? Аз достатъчно съм го правила.Като си ентусиаст, доказвай се. Казваш, че не сте били високомерни като нас и не ви било срам да търчите по няколко пъти на ден при прокурорите, за да съгласувате действията си. Хубаво, сигурно много ви се радват...Един грамотен разследващ няма нужда да бъде учен на азбуката. Плащат му, за да я знае. А прокурорите си имат и друга работа, освен да ограмотяват...Били сте по-подготвени от нас, в частност- ти самият. Браво. А защо така реши? Ти, със стажа, който имаш, с образованието, което имаш /така и не разбрах къде,Благоеврад плюс Богров, вероятно?/, и с делцата, които си гледал, мен на нещо можеш ли да ме научиш? Май, не, а?Че ние в Богров лекциите ви четем. Това го казвам само, за да не питаш, защо смятаме, че трябва да се учите от нас. Явно и ръководството ви го смята. Без да отричам възможността действително да си грамотен и кадърен човек, имам и повече стаж, и повече опит, и опит по тежки дела, каквито виждаш едва отскоро, и своевременно завършено образование / ти си знаеш защо казвам последното/.Срам ме е, че ще иззлобея сега, но постови да ме учи /ти казваше, че си бил такъв преди да станеш дознател, пак казвам, уважавам всеки труд, но има истина в "пази Боже, сляпо да прогледа"!/, коя правна система била добра, и кой конституционно установен институт бил "мъртвороден", е нелепо! Да даваш акъл там, където са мислили най-добрите юридически умове на България! Немислимо!!! Познавам кадърни и свестни дознатели, с които с удоволствие си работим заедно. Познавам и безкрайно наплашени и неопитни деца, на които няма кой да помогне и покаже, на които помагам. Познавам и пълни карикатури. И в следствието има грамотни и не особено грамотни хора, съвестни, и не толкова. Но бракът при нас обективно е по-малко, защото са повече хората с опит, по които да се равняваш.А е нелепо да твърдиш, че сте били по-грамотните. Ако беше така, нямаше парламент, съд, прокуратура да се твърдят противното, по всички медии да се изразяват опасения. А пък мотива, че като сте в МВР, си работите по-добре го забрави изобщо. Няма да нищя темата за началниците, но истината е една- аз от дълго време работя с оперативни работници, съвестни и свестни момчета. Те са благодарни когато някой им каже какво следва да направят, да съберат. Иначе пак опираме до "разкритото " престъпление и доказаното. А разликата е от земята до небето...Та така, колега. Продължи да си пееш осанна. Дано ти помогне, че разследване те чака.И пак чети постингите на Следователя. И се учи. И на служба в МВР, и на разследване, и на начин на мислене.
- круела
Mi-Lena написа:Темата е интересна и понякога влизам да чета мненията. Не се намесвам, защото това не е моят ресор, аз не съм специалист по всичко и мнението ми по тези въпроси не се основава на личен опит.
*Извинявам се, ще допълня.Милена, аз лично това време не го помня. Но, предполагам, и Вие смятате, че става все по-лошо. Това, което е било прието през 1991 г., е поискано от ЕС- да се извади разследването от изпълнителната власт, и да бъде независимо. Нещо повече, наскоро бях на семинар, с участието на "великобританци". Щях да падна под масата, когато лекторът каза, че сме постигнали голям напредък с това, че разследващите са обучени юристи, както и, че разследването е независимо ,и в съдебната власт. Каза, че това е тенденцията, към която се стремят и те-независимо разследване. Всичко друго очаквах, само не и това. Нали все ни внушават друго. Та, думата ми е, че каквото и да е било преди 1991 г., то, както казва Следователят няма нищо общо със сегашното положение- и като структура, и обособеност, и като ниво, и подготовка на кадрите. С две думи- ако през 1991 г. е направена неудачна промяна, сегашната направо е нелепа.
- круела
Към скъпата ми Круела.
Дознателите в МВР започнаха да разследват през месец януари на 2000г.,сама си направи сметка колко години са минали от тогава.Според мен това не е никак малко и тези който започнахме да работим като дознатели още тогава/а и колеги с по-малко служба/не изпитваме никаква нужда да черпим от големият ти опит и сами се справяме.Това колко стаж е нужен на един човек за да се чувства компетентен е спорен въпрос.Погледни вашата система.Аз познавам прокурори в ОП, който имат стаж колкото мен, същото се отнася и за съдиите.Да не говорим ,че има и зам.председател на РС/наказателна колегия/с 5 години юридически стаж/при това в голям областен град/.Да не говорим какво самочувствие имат болшинството от магистратите с по 2-3 години стаж.Или искаш да кажеш ,че вашият стаж е по-юридически или ние сме някакви малоумници завършили съвсем случайно право.Няма да ти давам обяснение къде съм завършил,не е в СУ.Не съм и искал да кандитствам там,при положение ,че в града в който работя има правен факултет.Само ще ти кажа ,че бях класиран трети на приемният изпит и завърших без да съм скъсан нито веднъж/не съм отличник,не харесвам"бележкарството"/ .Учудва ме факта ,че одобряваш написаното от СЛЕДОВАТЕЛЯ ,а не харесваш това което аз съм написал.Ако прочетеш внимателно ще видиш ,че говорим за едно и също нещо,естествено колегата е с по-голям опит и се връща доста по-назад във времето.Като говориш за държавна политика,замисли се в каква посока са реформите ,който се провеждат и кой от нас двамата в крайна сметка ще излезе прав.Учуден съм също така ,че това което пиша ти се струва злобно,никого не съм обидил,просто не искам дознателите да бъдат подценявани , унижавани и трудът им да бъде омаловажаван.Щом прокурора е органа ръководещ досъдебното пройзводство,ще ходим по няколко пъти на ден до прокуратурата.По добре така отколкото да се правим на велики и работата да не върви.
Дознателите в МВР започнаха да разследват през месец януари на 2000г.,сама си направи сметка колко години са минали от тогава.Според мен това не е никак малко и тези който започнахме да работим като дознатели още тогава/а и колеги с по-малко служба/не изпитваме никаква нужда да черпим от големият ти опит и сами се справяме.Това колко стаж е нужен на един човек за да се чувства компетентен е спорен въпрос.Погледни вашата система.Аз познавам прокурори в ОП, който имат стаж колкото мен, същото се отнася и за съдиите.Да не говорим ,че има и зам.председател на РС/наказателна колегия/с 5 години юридически стаж/при това в голям областен град/.Да не говорим какво самочувствие имат болшинството от магистратите с по 2-3 години стаж.Или искаш да кажеш ,че вашият стаж е по-юридически или ние сме някакви малоумници завършили съвсем случайно право.Няма да ти давам обяснение къде съм завършил,не е в СУ.Не съм и искал да кандитствам там,при положение ,че в града в който работя има правен факултет.Само ще ти кажа ,че бях класиран трети на приемният изпит и завърших без да съм скъсан нито веднъж/не съм отличник,не харесвам"бележкарството"/ .Учудва ме факта ,че одобряваш написаното от СЛЕДОВАТЕЛЯ ,а не харесваш това което аз съм написал.Ако прочетеш внимателно ще видиш ,че говорим за едно и също нещо,естествено колегата е с по-голям опит и се връща доста по-назад във времето.Като говориш за държавна политика,замисли се в каква посока са реформите ,който се провеждат и кой от нас двамата в крайна сметка ще излезе прав.Учуден съм също така ,че това което пиша ти се струва злобно,никого не съм обидил,просто не искам дознателите да бъдат подценявани , унижавани и трудът им да бъде омаловажаван.Щом прокурора е органа ръководещ досъдебното пройзводство,ще ходим по няколко пъти на ден до прокуратурата.По добре така отколкото да се правим на велики и работата да не върви.
- ludi
- Потребител
Извинявам се и аз,не видях вторият постинг на Круела.Искам само да те попитам,за какъв тип разследване в съдебната система говореха"британците",за следствието му във нашият вариант или за разследваща прокуратура.Най-вероятно за второто,тоест точно това което се опитваме да направим ние сега.
- ludi
- Потребител
Аз съм кандидат дознател без никакъв опит ,но с голямо желание за работа.Моля пояснете,какво имате предвид под липса на материална база.За какво трябва да се подготвям психически?
- eliana
- Потребител
Току що ни дадоха плана за семинара по новия НПК на който ще участва и моя милост. Не се знае къде ще се проведе, но в централна северна България вероятно...)). Датите са 8, 9 и 10 - ти тоя месец. Та думата ми е за участниците в него:
1. Екатерина Трендафилова - няма нужда да я представям...
2. Хосе Мария Калеро - прокурор в Севиля Италия.....
3. Хесус Вилиегас - съдия - следовател от Билбао....
4. Винченцо Сгуби - наказателен съдия Окръжен съд Падова Италия...
5. Антонио Балсамо - наказателен съдия в Палермо Сицилия.....Окръжен съд....
и още няколко наши родни представители.....
Та исках да поясня, то не може предварително да се дава мнение, но обещавам тук във форума подробно да подискутирам становището на тия безспорно стъпили здраво на краката си италиански магистрати, и ще го сторя....
И да посъветвам дознателите, тъй като те смятат че ще ни закриват, що не вземат да се обадят на тия хорица, да не си губят времето напразно, все пак и в Палермо /Италия/ са на работа, че на всичко отгоре там има и страшна мафия......пуснете един факс, те сигурно не са тръгнали още от Палермо......:::)))))
1. Екатерина Трендафилова - няма нужда да я представям...
2. Хосе Мария Калеро - прокурор в Севиля Италия.....
3. Хесус Вилиегас - съдия - следовател от Билбао....
4. Винченцо Сгуби - наказателен съдия Окръжен съд Падова Италия...
5. Антонио Балсамо - наказателен съдия в Палермо Сицилия.....Окръжен съд....
и още няколко наши родни представители.....
Та исках да поясня, то не може предварително да се дава мнение, но обещавам тук във форума подробно да подискутирам становището на тия безспорно стъпили здраво на краката си италиански магистрати, и ще го сторя....
И да посъветвам дознателите, тъй като те смятат че ще ни закриват, що не вземат да се обадят на тия хорица, да не си губят времето напразно, все пак и в Палермо /Италия/ са на работа, че на всичко отгоре там има и страшна мафия......пуснете един факс, те сигурно не са тръгнали още от Палермо......:::)))))
- следователя /по стария/
Зравейте колеги ! Първо за семинара- ще се проведе във В.Търново.От нашата служба ще отидат мл.следователите, другите сме свикнали да се оправяме с безмислиците на законодателя в движение/спомняте си предпологам спешните поправки на поправките на НПК/.А искам да се обърна и към дознателя с ник Ludi колега ако беше толкова печен за колкото се представяш щеше да си даваш реална с/ка какво ще стане след 28-ми и щеше да те боли за това.Нямаше да се надуваш като пуяк по форумите а щеше да кажеш истината на началничите си.Колегите в МВР се притесняват и са прави .Чисто физически ще им е трудно да покриват разследването за квалификация да не говорим.Искам да помоля колегите за нещо.Всички знаем че въпреки такива пуеци - комплексари повечето колеги от МВР са свестни момчета.Дайте да им бъдем полезни с каквото можем и с опит и с контакти.Къде е мястото на разследването в момента е филосовски въпрос.Предлагам на всички да направим каквото можем за да не се натрупат купчините от 1991г. които някой служби още не могат да разчистят.Зощото след 5 години ще дойде нова промяна но делата или дознанията пак същите хора ще ги работят.
- mm222
- Потребител
Колеги, виждам, че в тази тема влизат следователи и дознатели и реших да ви попитам, като хора от системата знаете повече от мен.
Без да влизам в подробности- кандидат дознател съм и ми правят "проучване".моля, да ми поясните какво включва то, тъй като ме постреснаха, че се проучва до девето коляно, а имам братовчед, който е осъждан за кражба. а само роднини ли се проучва или и приятели?
Без да влизам в подробности- кандидат дознател съм и ми правят "проучване".моля, да ми поясните какво включва то, тъй като ме постреснаха, че се проучва до девето коляно, а имам братовчед, който е осъждан за кражба. а само роднини ли се проучва или и приятели?
- цанев
Не се надувам,няма и за какво.Много добре съзнавам какво ще се случи след влизането в сила на новият НПК и това личи от написаното вчера.Не съм страхливец и ясно съм заявил на началниците си какво ни очаква.Нещо повече,дори съм го направил и писменно , неколкократно в последните месеци.Това е ставало в справки по искани от МВР становища относно проблемите при воденето на делата ,за новата структура на разследването и във връзка с влизането в сила на новият НПК/тези са изпращани в София/,както и при извършвани проверки/тези са за местно ползване в РДВР/.Там съм написъл всичко което казвам и тук-липсата на изградена структура на разследването,лошата материална база,непопълненият щат, назначаването на кадри с малък или никакъв професионален опит, липсата на подготвени началници/що се касае до разследването/ ,ниското заплащане, липсата на мотивация на състава и др.Дори съм си позволявал да критикувам аргументирано примерният модел на разследването ,който ни беше изпратен.Във всяка една от тези справка изрично съм посочвал ,че следва да се ускорят реформите в МВР предвид краткият срок ,който остава до влизането в сила на новият НПК.Тези справки са изпратени по предназначение,дали са четени не знам,на мен лично никой не ми се е обаждал.Заради мненията ,който изразявам имам доста "приятели" сред началниците.Това ме принуждава да работя на 120 процента от възможностите си с цел да бъда по-малко уязвим при проверките ,който постоянно се правят/доста колеги пострадаха от тях/.Не си мисли ,че мен не ме боли за това което става с разследването.Но болката ми е друга-не за това ,че формално закриват следствието а за това ,че МВР твърде бавно извършва реформите вътре в своята система и загуби толкова ценно време/все пак 6 години са доста време за една такава реформа/,че в крайна сметка ще се окаже неподготвено да се справи при влизането в сила на новият НПК/дано да не съм прав/.Иначе ти си прав ,че не трябва да спирате да работите и по този начин да помогнете срива да бъде по -малък.Още повече,че под една или друга форма ще продължите да работите нашата работа/имам предвид досъдебното пройзводство/.
- ludi
- Потребител
|
|