начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Мнениеот mdimitrova44 » 16 Авг 2014, 14:56

Имам близки от гр. Донецк в беда - страдат от размириците в града. Искат да потърсят закрила в България. Лошото е, че лично ние не можем да им помогнем (и ние сме зле, а става дума за семейство с 2 деца). Искат съвет, какъвто се затруднявам да дам - как е най-добре да дойдат в България, с някаква виза ли (и каква, ще им трябва ли покана от нас); имат ли основание да получат статут на бежанци или хуманитарен статут поради реална заплаха за живота им. Фактите, които могат да докажат: домът им е разрушен, имат загинали съседи, нямат роднини в Русия. Порових в сайта на Държавната агенция за бежанците, ясно е обяснена самата процедура, но ми е трудно да се ориентирам и се страхувам да не ги подведа по основния въпрос - имат ли реални шансове да се установят в България, на какво основание (това чудо в Източна Украйна не е точно война, но има военни действия, от които животът на хората е реално застрашен, да не говорим, че няма къде да живеят; на какво да се позоват - въоръжен конфликт, размирици ...?), как да влязат в България?. Ще съм благодарна за всякакви съвети.
mdimitrova44
Младши потребител

Re: Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Мнениеот chadel » 19 Авг 2014, 12:16

Да вземат всички възможни документи - паспорти, актове за раждане, адресна регистрация, трудови договори, сметки за ток и парно и т.н., да дойдат в България и на границата да кажат, че са бежанци от военен конфликт и да пуснат молба за бежански статут. Добре е да ангажират адвокат, който да следи за процедурата и да обжалва, ако администрацията извърши нещо безумно (което при бежанците се случва често).
Мисля си, че имат шансове.
chadel
Потребител

Re: Статут на бежанец поради въоръжен конфликт?

Мнениеот nikiboy » 18 Окт 2014, 22:33

Интересно ми е, ако дойдат със самолет - кой ще ги пусне да напуснат Украйна без визи за България? На летищата дори искат двупосочен билет при напускане.
Ако тръгнат с автомобил - кой ще ги пусне да минат транзит през Румъния отново без българска или румънска или шенгенска виза???

Вариант е да си извадят виза чрез туроператорска фирма или чрез покана декларация от български гражданин, и вече след като влязат законно в страната с виза да отидат в ДАБ и да подадат документи за закрила. След 90 дни обаче ще получат отказ :wink: и ще трябва или да си ходят, или да обжалват в съда и малко да забавят заминаването си. През това време ще трябва чрез разни фирмички и именували се "юристи" рускоговорящи "специалисти" да им уредят шенгенски визи от някоя държава и да могат още малко да постоят тук.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство