начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Възможно ли е пътуване в европа само с лична карта?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Възможно ли е пътуване в европа само с лична карта?

Мнениеот dabeda » 29 Сеп 2010, 23:49

Здрасти, имам лична карта и не ми се ходи да чакам по опашките за 1 задграничен паспорт, та искам да попитам мога ли да замина само със личната си карта?
dabeda
Нов потребител

Re: Възможно ли е пътуване в европа само с лична карта?

Мнениеот Гост. » 29 Сеп 2010, 23:55

Здрасти,
може, може. Пътувайте, но само в границите на ЕС.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hidden » 30 Сеп 2010, 00:09

Европа не е само Европейския съюз - за страните, които не са част от Шенгенското пространство, е нужен паспорт. Мисля, че за Сърбия (която е извън ЕС) наскоро отпаднаха изискванията за паспорт и вече може само с лична карта.
За страните от ЕС - само с лична карта. Стига да не е с изтекъл срок на валидност.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот dabeda » 30 Сеп 2010, 00:35

а да питам, аз ше остана там за 2-3 год най вероятно, тоя паспорт ше ми потрябва ли за нещо?
dabeda
Нов потребител

Мнениеот goldie » 30 Сеп 2010, 01:16

dabeda написа:а да питам, аз ше остана там за 2-3 год най вероятно, тоя паспорт ше ми потрябва ли за нещо?

за 2-3 години вероятността да Ви се наложи да посетите страна извън ЕС (напр. Норвегия, Швейцария или Украйна) е голяма, и тогава ще имате проблем.
ако тези 2-3 години ще учите, може и да не Ви се наложи да пътувате извън ЕС. но ако ще работите там може и да Ви се наложи, а работодателят Ви едва ли ще е щастлив от неудобството.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Мнениеот hidden » 01 Окт 2010, 08:33

Ако ще оставате 2-3 г. в чужбина, то това може да стане само ако имате работа, съотв. работодателят Ви осигурява. Другият вариант е да учите там.
Най-вероятно ще трябва да Ви се издаде някакъв вид "social insurance card", т.е. документ, че се осигурявате, в зависимост от това в коя държава ще живеете. Този документ ще Ви бъде достатъчен, за да се легитимирате пред местните публични власти, а за пред българските власти личната карта ще Ви бъде достатъчна.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Назад към Гражданство