начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Шенген - въпрос

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Шенген - въпрос

Мнениеот elionorich77 » 23 Дек 2009, 10:48

Аз съм чужденец с постоянно пребиваване в БГ женен за българка. Въпросът ми е : Когато Бг влезе в Шенген , това ще ми даде ли възможност да пътувам в Европа без да се нлага да вадя виза всеки път когато искам да пътувам в страните от ЕС. И какво всъщност ще се промени когато БГ е в Шенген, и чужденците като мен с постоянно пребиваване които са неевропейски граждани, в смисъл от трети страни? Благодаря за вниманието!
elionorich77
Нов потребител

Re: Шенген - въпрос

Мнениеот todorst » 01 Яну 2010, 13:36

вие сте чужденец, женен за българка.затова ви е разрешено ВРЕМЕННО пребиваване със срок напр. 5 год. Като изтече срока отново искате продължение и т.н. Няма ПОСТОЯННО пребиваване! С този документ можете безвизово да влизате в България. Евентуално и да излезете. Но няма да ви приемат с този документ в друга страна от ЕС. Дори да влезем в Шенген, процедурата няма да се промени. И сега е така за подобен документ издаден от Германия, Франция и т,н, Също не дава право на свободно движение в страните от ЕС. Но можеш да влизаш и излизаш от Германия без проблем. Но иди в МВнР и им задай въпроса- писмено и после сподели. Интересно е !
С Нова година- нов късмет!
todorst
Потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Яну 2010, 00:45

Разбира се, че когато влезем в Шенген ще можете да пътувате.
И сега можете безизово ако придружавате съпругата си обаче...тоест с нея да, без нея не.

Когато влзем в Шенген примерно след Дунав мост ще има една табела "Румъния" и толкова, все едно влизате в друг град... то и затова ние като бъдеща външна граница на Шенген получаваме доста пари за охрана на граници и т.н., защото влезе ли у нас, влязъл е и у тях.

А постоянно пребиваване има, както и продължително, както и краткосрочно. :wink:
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorst » 02 Яну 2010, 10:47

постоянното пребиваване било краткокрочно и продължително.Смях в залата!
Ясно е ,че е ограничено със срок1 Или да го наречем СРОЧНО. Но е въведен термина - временно. А постоянното не подлежи на продължение, каквото не се издава.
Издава се Указ и ставаш български гражданин.
И защо непременно ще пътуваме с автомобил през Румъния? Опитай със самолет!Напр. от Италия през Франция за Германия. И трите в Шенген. Имаш италианско временно пребиваване.Излиташ,кацаш в Париж и се прехвърляш на полета за Германия. Минаваш отново паспортна проверка и тук италианската карта не важи. Дай си задгр. паспорт! Ако си с бълг.задгр.паспорт- ще летиш!
Ако нямаш, жална ти майка.
Вярно, ако тръгнеш по същия маршрут с автомобил няма проблеми, минаваш,но защото няма проверки, а не защото италианската карта е валидна в Германия.
Така ще бъде и с българската, като влезем в Шенген.! засега е така
todorst
Потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Яну 2010, 13:27

todorst написа:постоянното пребиваване било краткокрочно и продължително.Смях в залата!

Има краткосрочно, продължително и постоянно пребиваване в Р.България.

Кой го е казал това?
Краткосрочното е със срок до 90 дни и се издава основно по хуманитарни причини.
продължителното е за срок до 1 година,
а постоянното е безсрочно.

Но е въведен термина - временно

Странно, и какво е това временно пребиваване?

И защо непременно ще пътуваме с автомобил през Румъния? Опитай със самолет!Напр. от Италия през Франция за Германия. И трите в Шенген. Имаш италианско временно пребиваване.Излиташ,кацаш в Париж и се прехвърляш на полета за Германия. Минаваш отново паспортна проверка и тук италианската карта не важи. Дай си задгр. паспорт! Ако си с бълг.задгр.паспорт- ще летиш!
Ако нямаш, жална ти майка.

Напротив, италианската карта ще важи!!! ( въпроса на темата е свързан с Шенген ). А български задграничен паспорт няма от около...10-тина година, имаме лична карта, паспорт и т.н. .... Ако не сте запознат гражданите на ЕС могат да пътуват на територията на ЕС само с лична карта, не е нужен паспорт. Пребиваващите чужденци от страните от Шенген могат да пътуват в същите, а легитимацията им на летището например в България чужденците се легитимират с нац.паспорт+лична карта ( или удостоверение за пребиваване ). Тоест, когато влезем в Шенген няма да има никакъв проблем руски гражданин с продължително или постоянно пребиваване в България да пътува до Италия примерно със самолет. Не напразно изискванията за издаването на визи и разрешението на пребиваване в България се изравнява с европейските изисквания..не напразно продължително и постоянно пребиваващите чужденци тук също ще имат документи за самоличност с биометрични данни. Краткосрочно пребиваващите нямат бълг документ за самоличност.
Предполагам бях подробно ясен...
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorst » 03 Яну 2010, 15:14

терията е едно ,а практиката друго. Опитай само с "постоянно пребиваване" италианско
и нищо друго по линията Италия-Франция - Германия. На 100% няма да продължиш полета от Париж за Германия. Казвам го от практика. Та за практиката. Идете да си извадите другия документ , не лична карта. Всички в Паспортната служба му казват задгр.паспорт.Питах ги защо. Обяснението- той служи на бълг.гражданин зад граница, в страната с лична карта. А и в Словения
не върви с лична карта-българска или италианското"постоянно" Искат ПАСПОРТ. И ако си нямаш работа обяснявай се. Отбий в страни и край! Опитай и после кажи,как е !
todorst
Потребител

Мнениеот nikiboy » 03 Яну 2010, 16:20

todorst написа:А и в Словения
не върви с лична карта-българска или италианското"постоянно" Искат ПАСПОРТ. И ако си нямаш работа обяснявай се. Отбий в страни и край! Опитай и после кажи,как е !

Нещо ме схващам...
В словения с българска лична карта какъв проблем да имам? Никакъв...
Виж ако си примерно руснак и имаш постоянно пребиваване в Италия, естествено, че само лична карта или каквото удостоверение имат за доказване на пребиваването в Италия не стига.
Както писах по-горе, и в България карта на постоянно пребиваващ без национален паспорт не важи - пише го в ЗЧРБ.

А това за личната карта на пост. пребиваващ по тази линия Италия-Франция...дайте пример с гражданство точно, че ми е любопитно.
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorst » 03 Яну 2010, 17:18

това го коментираме често с приятели. Някъде е казано,че "постоянно пребиваване" издадено от страна от Шенген е валидно за страните от Шенген, а някои твърдят и за ЕС.
Конкретно току що коментирах с мой близък. Българин,български гражданин, притежаващ българска лична карта и български паспорт.Също така той има френско "постоянно пребиваване" - TITRE DE SEJOUR. Идва си по линията Париж-Виена-София. В Париж -без проблем с titre de sejour- нали си е във Франция. При
прехвърляне във Виена за София нарочно показва само френското "ПП" Да ама не!Ако си няма лична карта или паспорт -няма полет.А често казва ми искат паспорт,не лична карта.Не я признават! И накрая в София също иска да влезе с "ПП"-то. И пак не става. Но може с лична карта-нали си бълг.гражданин. Това е практиката. Иди,че спори в Виена. За спор ,ще го тълкуват по своему, може да поседиш няколко дни. Моля пробвайте се. Успех!
todorst
Потребител

Мнениеот nikiboy » 03 Яну 2010, 18:17

ами нормално, но с докум. за пост. преб. и нац.паспорт няма проблеми.
И тук чужденците се легитимират с лична карта на чужденец и нац.паспорт.

а и винаги съм казвал - питаш в посолсвото преди да тръгнеш! това е решението :D
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство