начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

"изтощен" нотариален акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"изтощен" нотариален акт

Мнениеот martinfi6er » 10 Апр 2010, 12:39

Здравейте на всички!
Представям един НА,за който няма едно мнение след преминали 3 процеса...
Първи процес пред районен съд (10.12.2008) - признава се.

Втори процес / друго дело / пред районен съд (30.12.2009) - признава се за неистински и се изключва като доказателство.
http://www.rs-omurtag.org/oldcase/09/53 ... c1609.html

Трети процес / обжалване / пред окръжен съд (22.03.2010) - НА е признат,обаче "...в него не е удостоверено придадения имот,освен площ от дворното място,да включва и част от построената в него сграда на ответника,както и заплащането на обезщетение за тази част от къщата.В тази насока е и приложеното удостоверение №**-**-***/17.05.1984г. на ОбНС-с.*****,съгласно което за посочения обект липсва оценка.След като посочената част от паянтовата къща не е заплатена,то ответникът е запазил правото си на собственост върху нея и с основание държи същата,както и тази част от земята,върху която е изградена,включително има право да ползва и мястото,достатъчно необходимо за използването й по предназначение,съгласно разпоредбата на чл.64 от ЗС.Но дори и регулацията да има действие върху тази част от къщата, то между страните е възникнала съсобственост върху идеални части от сградата и в това си качество ответникът отново с основание владее същата,с оглед на които обстоятелства,предявеният иск по чл.108 от ЗС е неоснователен в осъдителната му част."

Очаквам различни гледни точки и ще се опитам да дам отговори на задължителните по казуса въпроси,като за начало предлагам НА - обект на темата и скица на въпросния имот:
№ 84.JPG
.JPG
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
martinfi6er
Младши потребител

Re: "изтощен" нотариален акт

Мнениеот julyanvonemona » 10 Апр 2010, 13:08

Някакъв вътрешен глас ми казва, че постройката чието ъгълче е отрязано от регулацията е незаконно построена, кото ми дава основание да си мисля за чл.280 ППЗТСУ (отменен), а именно, че за тази постройка не се дължи обезщетение. Интересно е ако това е така налице може би ще е възникнало ново обстоятелство неизвестно на комисията по чл.265, която е правила оценката съгласно чл.279 ППЗТСУ(отменен), а може би и за една от страните, която би могла да иска възобновяване на съдебното производство, в следствие на нищожно - в частта на неизплатеното обезщетение за незаконната постройка - съдебно решение. Въпроса за законността на тази постройка трябва да се изследва назад във времето.
Забележка: §16 ПР на ЗУТ не може да се прилага с обратна сила към сгради включени в производства, отпаднали по силата на §8 ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот martinfi6er » 11 Апр 2010, 03:10

ТОС решение 1.JPG
ТОС решение 2.JPG
ТОС решение 3.JPG
martinfi6er
Младши потребител

Мнениеот martinfi6er » 11 Апр 2010, 03:37

ТОС решение 4.JPG
ТОС решение 5.JPG

Моля за коментар и разясняване на малко по достъпен език,тъй като решението много ме затрудни с терминологията в последната си част. Излиза, ( според мене )че аз съм собственик, но въпреки това не мога да си владея собствеността. Благодаря предварително.Смятам да обжалвам и това решение пред ВКС, ако наистина заради непълни обяснителни бележки на общинската администрация от онова време,съдът решава сега само частично моя иск.
Има и друго -- ако аз бях ответник по този казус, досега да бях осъден да предам въпросното ъгълче от къщата още на първия процес, като нотариалния акт, на който аз се позовавам /НА 84/ в момента, щеше да бъде предостатъчно доказателство за иска. :lol: :?:
martinfi6er
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Апр 2010, 06:48

Възможно е някой да се ангажира в неделя да отговори, но според мен, трябва да се отдели време за личен разговор с адвокат, но не може по обществен начин да се реши конкретен случай.

Извадете си констативен нотариален акт, нотариуса може да откаже, но то ще е показател за ввъпросите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Апр 2010, 08:08

martinfi6er, Приятно изненадан съм от изчерпателността на мотивите и обясненията дадени в решението на Търговищкия окръжен съд. Според тази изчерпателност регулационния план от 1965г е приложен и частта от имот пл.№ 348, т.е. мястото отрязано от регулационната граница вече е собственост на собственика на УПИ ХІ-129.Ако някой си е наумил да обжалва решението на Търговишкия окръжен съд именно в тази му част, той има излишни пари за трошене! Придаваемото по регулация място след уреждане на регулационните сметки необратиемо! Индиция за това уреждане е Нотариален акт №84, вече стабилизиран и със съдебното решение. Този нотариален акт въобще не е изтощен а е потвърден от съдебната инстанция Що се касае до собствеността на сградата, част от която е разположена върху това отрязано парче, въобще не става и въпрос. Но ако се окаже - или още по времето когато, е правена оценката на придаваемите се е окозало, че въпросната сграда е незаконна - съвсем основателно съгласно чл.102 ал.2 ППЗПИНМ (отменен) тя не фигурира в оценката.В правния мир тази сграда не съществува! Тя представлява струпани в някаква геометрия строителни материали, които страната която я е изградила може да си ги прибере. Възможно е и сградата да е законна, но въобще да е пропусната в оценката. Това не може да се установи, но ако е така, съществуването и възпрепятства една оат страните да се ползва от вече неоспоримото и придадено по регулация място. Предвид такова обстоятелство въпроса за бъдещето на сградата може да се реши само чрез допълнително споразумение между съседите!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот martinfi6er » 11 Апр 2010, 17:01

Благодаря за отговорите и съветите!
Не мислех, че някой ще си направи труда... ей така... да прочете материалите и впоследствие да отговори, но не съм мислел правилно :oops:
julyanvonemona - Нямам думи...Просто Ви благодаря за коментара.Съседът (ответник) не желае никакво споразумение (особено доброволно).На мен въобще не ми трябва този ъгъл от съборетината - желая единствено законът да се произнесе така,както трябва, а не да ни размотава още 45 години.Ответникът и адвокатът му просто се хващат за поредната сламка,която би могла да доведе до мъгливо, непълно решение на казуса,(че за въпросната част от къща не е било платено обезщетение и че тази част не се споменава изрично в НА 84).Ако е така би трябвало и трайните насаждения, преминали тогава в моя имот да се съобщават поотделно.
3. Отговор на М.Е.А. по Искова молба.JPG

След като представих пред ТОС този НА
6. НА № 200 ( 02.11.1983г. ) 1.jpg
6. НА № 200 ( 02.11.1983г. ) 2.jpg

стана ясно, че ответника не казва истина,но въпреки това всячески се старае да заблуди правосъдието.Мисля, че той е пропуснал всякакви срокове за обезщетение за каквото и било.
Всеки може да изкаже мнението си.
martinfi6er
Младши потребител

Мнениеот martinfi6er » 23 Апр 2010, 00:20

Чл.110. (1) Недвижимите имоти (местата със сградите, постройките, съоръженията, трайните насаждения и другите подобрения в тях), придадени към парцели на други физически или юридически лица, се смятат за отчуждени от деня на влизане в сила на дворищнорегулационния план.

Чл.114. (1) Недвижимите имоти, придадени по дворищнорегулационния план, се заемат след обезщетяване на правоимащия съгласно правилата на този закон и правилника за неговото приложение.

(3) Недвижимите имоти, придадени по дворищнорегулационния план, се придобиват без всякакви тежести.

Чл. 287. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) Нотариални актове за недвижими имоти (местата със сградите, постройките, съоръженията и други подобрения в тях), предадени към парцели на други физически или юридически лица, и за частите в мястото на образуван по регулация общ парцел се издават по писмено искане на кмета на общината или натоварено от него длъжностно лице въз основа на обяснителна бележка и скица. Когато срещу собственика-длъжник е бил издаден изпълнителен лист, искането се придружава и от документ, че дължимата сума е изплатена напълно.

Все още нямам спокойствие :D ...
Защо след като нотариалният акт /№84/е бил издаден според всички изисквания на закона и правоимащият е подал заявление,че е бил обезщетен напълно, ТОС прави коментар за неплатената част от сградата?
Мисля,че не в НА трябва да се описва какво е изплатено, а в обяснителната бележка, въз основа на която се издава същия.А обяснителната бележка не мога да я представя,понеже общината и архивата към нея са закрити административно преди много години,не по моя вина. Прави се опит да се даде друга насока на иска ми по същество, а искът ми е по Чл. 108. Собственикът може да иска своята вещ от всяко лице, което я владее или държи без да има основание за това. . ТОС признава собствеността ми, би трябвало тя да ми се предаде, (а не да прави коментари,че липсвала оценка и не били изплатени обезщетения и препратки към чл.109, а чл.64 изобщо няма връзка по случая).Ако искът ми беше по чл.109, щеше да се твърди,че не е по същество и без основание и да ме посъветват да си търся правата по чл.108. :D Консултирах се с адвокат, но преди да кажа какво ме посъветва,ще изчакам някоя и друга /евентуална/ гледна точка,понеже почва да става интересно...
martinfi6er
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Апр 2010, 09:16

По същество нотариалният акт за придадените по регулация места и подобрения е един констативен нотариален акт. Той едновременно отчита преминалата, от едно на друго лице, по силата на дворищната регулация собственост и приключването на облигационните отношения възникнали във връзка с това преминаване. Дали комисията по чл.265 ППЗТСУ (отменен) е извела в отделно перо оценката на кюшето от сградата попадащо във придаденият имот е релевантен факт, само относно размера цената на обезщетението защото(!) в чл.110 ЗТСУ (отменен) е казано че:
"Недвижимите имоти (местата със сградите, постройките, съоръженията, трайните насаждения и другите подобрения в тях)...се смятат за отчуждени от деня на влизане в сила на дворищнорегулационния план.".
Следователно въпросното преминаване на собствеността (на всичко посочено в синьо) е станало със влизане в сила на самия дворищнорегулационен план, а това че Иван Драганов или Стоян Петканов не са се сетили да поискат цената на някой от посочените в синьо компоненти не е основание да се даде ухо на твърдението, че видите ли "кюшето от постройката си е мое, тъй като за него не е платено". Мисля че няма от какво да се притеснявате. Иск на невладеещия собственик срещу владеещия несобственик в този случай не може да има!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот martinfi6er » 23 Апр 2010, 13:45

julyanvonemona написа:Иск на невладеещия собственик срещу владеещия несобственик в този случай не може да има!
Иск според кой член?

След като аз съм подал иска(по чл.108), какъв се явявам в случая-признат собственик без право на иск?! :D

И като влезе решението на ТОС в сила ще имам ли вече право на собствеността си, след като в решението не се споменава ответника да бъде осъден да ми предаде "кюшето"?!
Или все пак трябва да подам нов иск по чл.109?!

(Вярно,неспециалист съм,законите са трудно разбираеми и тълкуваеми за хора като мен,особено когато решенията на съда са пълни с противоречия).
:roll:
martinfi6er
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Апр 2010, 16:16

Никакви чл.108 и чл.109 от ЗС. С решението на ТОС направо при съдия изпълнител . Вие и никой друг сте собственик на "кьошето" толкова. Репликата по отношениее владеещият несобственик се отнася за комшията ви. Понеже аз съм архитект а имота е в Търговищко, обърнете се към адвокат Михаил Доброславски в Попово. В тази материя е много добър
ПП вече трябва да е над 75, дано да е жив и здрав! А и не разбирам защо си нарекъл нотариалния си акт "изтощен". Ако чуете за него че е комунист - вярно е - само че фундаменталист много съвестен и коректен. Правете се че не знаете
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот martinfi6er » 23 Апр 2010, 20:07

На това му викам отговор - ясно и просто!
Благодаря за проявената помощ,изчерпателност на отговорите и за съветите!

Нарекох НА "изтощен", тъй като още след като е бил издаден 1983г. съдия-изпълнителят не можал да разреши казуса, а по-късно никоя друга административна или съдебна инстанция не се е произнесла в полза на този акт, както сега е решил ТОС.След многото бюрократични и съдебни битки, вече ще го нарека "съживен, възкръснал" НА. А случаят е продължил толкова време, понеже служебните адвокати на баща ми изглежда нямали интерес делото да приключи благоприятно за него. И така след като и аз се "запознах" лично с Темида, ще имам много,много "обеци на ушите" занапред!!!
Благодаря още веднъж! Бъдете здрав!
martinfi6er
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация