начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Kazus za Delba

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Kazus za Delba

Мнениеот ivo_1 » 18 Сеп 2004, 12:29

С братовчедка ми имаме общ наследствен имот. Преди 4год. моята наследствена 1/2 ид.част я замених! срещу дв.вещ.От преди две год. братовчедка ми заведе дело за делба за наследствения ни имот, който да го поделим при равни права.По допускане на делбата съдът излезе с решение, че страни по нея сме ние двамата, въпреки възражението, че не следва да съм страна, тъй като съм направил замяна и такъв трябва да е приобретателя -с мотива, че в делбата на наследство страна е наследникът извършил разпореждането, независимо дали се засяга ид.част от него и ще е нищожна, ако участва приобретателя на осн. чл.75,ал.2 ЗН.Поисках обявяване НА за замяна за нищожен, но и това не бе уважено с мотива, че е спазена формата за сключване дог-р за замяна е че не са нарушени правата на братовчедка ми-ищец.Обжалвах това решение, но ОС го остави в сила, след което са започнали дела по извършване на делбата-период, в който не бях в Б-я.Решението на съда е поради неподеляемостта на имота-да бъде изнесен на публ.продан при равни части за двама ни, а сега ищцата го обжалва, спорейки за искането й за сметки.Въпросът ми е при сегашната ситуация, мога ли да помогна с нещо на братовчедка си, тъй като не се интересувам от имота и какво е положението спрямо приобретателя.
Предварително блогодаря!
ivo_1

Re: Kazus za Delba

Мнениеот Иван » 20 Сеп 2004, 10:52

Решенията по всички дела са правилни. Макар и да не се интересувате от имота, ще трябва да вземете активно участие в решаване на съдбата му, тъй като ако той бъде продаден, вие носите отговорност към заменителя. Най-добрия вариант е да постигнете тристранно съгласие, като решите кой ще вземе имота-брадовчедка ви, заменителя или вие. Ощетения ще трябва да бъде обезщетен с пари.
Иван

Назад към Съсобственост и делба