начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как да постъпим с наследени земеделски земи?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да постъпим с наследени земеделски земи?

Мнениеот jambo04 » 25 Авг 2014, 18:58

Здравейте
Прадядо ми е оставил в наследство 32дка ниви, които са възстановени с решение на поземлена комисия през 1997г. Той е имал 4 деца-3 дъщери и един син. Едната дъщеря е моята баба (починала и тя и съпруга и)която има две деца-моята майка и моята леля. Втората дъщеря(починала и тя и съпруга и) има едно дете.Третата дъщеря на прадядо ми (също починала)няма деца и мъж и не е оставила наследници. Синът на прадядо ми също е починал, но съпругата му е жива и имат и две деца. През 70те години на миналия век, трите деца на прадядо ми с изключение на моята баба са се отказали от наследство през съда. Тези откази обаче не са валидни за възстановени земеделски земи. Наскоро майка ми и леля ми решиха да продадат земята и се сблъскаха с този проблем(никой от тях не е знаел че отказите от наследство не са валидни-разбраха го чак когато се стигна почти до сделка).Ясно е че и лелята и братовчедите на моите майка и леля се явяват наследници на въпросните земи.Обаче никой от тях никога не се е интересувал от тези имоти, не знаят дори селото къде е, ние ги заварихме запустяли, обрасли, погрижихме се за тях, и сега имотите са добре поддържани обработвани ниви. Отгоре на всичко дори и не поддържаме контакт с тях и не знаем къде са.
Въпросът ни е как да постъпим?
Има ли давностни срокове или нещо на което може да се позовем, тези хора дори не знаят за тези имоти.
Може ли майка ми и леля ми да си извадят док. за собственост по давност(обстоятелствена проверка), но тогава купувачите ще гледат сигурно с недоверие на документа за собственост?
Ако направим съдебна делба, има ли вариант майка ми и леля ми да поискат от съда по голям дял?
Или трябва да ги открием и да се разделят парите, защото никой няма да се откаже от нещо на днешно време.
Как да постъпим? Молим за съвет
Благодаря
jambo04
Младши потребител

Re: Как да постъпим с наследени земеделски земи?

Мнениеот julyanvonemona » 28 Авг 2014, 17:53

Издирете всички наследници и разговаряйте честно с тях. Варианта с обстоятелствената проверка го забравете. Няма как да докажете че Вие на място сте владяли всичките тези ниви. Изразът
jambo04 написа:погрижихме се за тях
нищо не означава!Съдебната делба е възможна, но по добра е доброволната такава. Направете си сметка че 32 декара селскоктопанска земя, дори и да е първа категория, все още не е ключов фактор за да разходвате средства по евентуалната съдебна делба. В случай че решите да пренебрегнете аргументите на икономическата изгода и да "изровите томахавката на войната" т.е. да преминете към съдебна делба. Намерете си адвокат на когото да имате доверие!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба