начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Придобиване право на собственост по чл.16 от ЗЖСК

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Придобиване право на собственост по чл.16 от ЗЖСК

Мнениеот kirile » 13 Юли 2014, 13:37

Имам нужда от спешен съвет по въпроса , придобива ли се право на собственост по чл.16 от ЗЖСК , поради влязло в сила решение на общото събрание , но при липса на нотариална заверка на подписите в молбите на правоимащия и на правоприемника ?
Имам спешна нужда и от съдебна практика по въпроса.
kirile
Потребител

Re: Придобиване право на собственост по чл.16 от ЗЖСК

Мнениеот julyanvonemona » 14 Юли 2014, 22:08

kirile написа:....придобива ли се право на собственост по чл.16 от ЗЖСК...

Наясно сте че чл.16 ЗЖСК не регламентира придобивен способ върху правото на собственост. Не съм убеден обаче, като задавате този въпрос, дали очакваниянията Ви да се забавлявате са удовлетворени.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 18 Юли 2014, 19:12

kirile написа:Имам спешна нужда и от съдебна практика по въпроса.

Е, kirile, Вие едно съдебно решение не щете да покажете на хората тук (в другата Ви тема, за оградата) - пък имал сте бил нужда от съдебна практика... Не Ви ли е неудобно?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот kirile » 10 Авг 2014, 18:36

За оградата дадох съдебното решение , можете да го видите в раздела строителство и регулация.
Тук не се забавлявам , а наистина имам нужда от спешен съвет , защото съм на етап касационно обжалване.
Оспорвам нотариален акт , издаден през 1981 г. по реда на чл.35 от ЗЖСК. Акта е издаден на основание Окончателен разпределителен протокол (влязъл в сила) , в който за процесния имот е обективирано лицето Х , което е мой наследодател , а акта е издаден с титуляр лицето У , което е низходящо по права линия на Х.
Ответника У представя протоколно решение по чл.16 от ЗЖСК и две молби , които не са нотариално заверени.
Съдът приема , че след влизане в сила на това протоколно решение , макар и да не е представено на нотариуса , крайния акт правилно е издаден на ответника У и е налице валидно встъпване в членски права , респективно придобиване правото на собственост от ответника , въпреки че молбите не са нотариално заверени , поради което претенцията ми за отмяна на акта е неоснователна.
Не е взето предвид обстоятелството , че Х е член кооператор по право , придобито с влизане в сила на заповедта по чл.98 и чл.100 от ЗТСУ , както и липсата на данни за проведена по реда на чл.102 от ЗТСУ процедура по прехвърляне на права , която считам че е преюдициална спрямо тази по чл.16 от ЗЖСК.
Очаквам съвети за основанията по касацията ?!
kirile
Потребител

Назад към Съсобственост и делба