начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследствени земи?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствени земи?

Мнениеот qgodka » 06 Сеп 2012, 18:50

Здравейте, за първи път пиша тук и с надявам да ми помогнете. :)
Минавам към проблема. Баща ми е починал от него наследявам 2 и малко повече декара земи в едно село, проблемът сега е, че искам да продам моя дял, но освен аз има още няколко съсобственика - преди да починат някои от тях до колкото знам бяха- баба ми, чичо ми, леля ми и още двама чичовци, двама от чичовците ми починаха преди няколко години, баба ми почина по-миналата година. Сега съсобствениците трябва да сме , аз, чичо ми, леля ми и сина /той е непълнолетен/ на починалия ми чичо, другия починал чичо няма деца и не беше женен. Говорила съм с чичо ми , той ми каза, че всичко било много сложно, собствениците били много и нямало да стане сега той е съгласен да купи моя дял - 2 декара за (сума пари) ..това ми каза, обаче моя дял е над 2 декара. :roll: Но земята от години се обработва от арендатор, за което аз не съм получила никакви пари като съсобственик. Баба ми и чичо ми ми взимаха парите. Вторият ми въпрос е Мога ли да си търся парите, които ми се полагат? Земята все още обработва и аз продължавам да получавам писма за данък, но не и пари от нея. Третият ми въпрос е- аз наследявам ли някаква малка част дяловете на баба ми и починалия ми чичо, който няма деца?
qgodka
Нов потребител

Re: Наследствени земи?

Мнениеот L_Tabakow » 06 Сеп 2012, 19:59

Малко е неясно, какво е това "2 и малко повече декара", предполагам,че е 2, ... дка, но по-малко от 3 дка. Второ, да разбирам ли, че сте съсобственици на голям имот, от който Вашия дял е 2, ...дка.? Ако е така:
Не може да искате делба на общия имот, тъй като дяловете не могат да са по-малки от 3 дка за ниви и поради тази причина можете да продадете Вашия дял на трето лице само след като сте го предложили на другите съсобственици/ в случая може да го продадете на чичо ви ако той също е съсобственик/ .
заб.Относно съсобствеността и наследниците, случая следва да се анализира много подробно- кой кога е починал, какво наследство е оставил какви наследници и с каква наследствена част.
По втория въпрос - да може да си търсите парите чрез съда, като докажете, че сте съсобственик на имота, който се обработва от арендатора, че той е плащал пари, които чичо ви е получавал и че вие не сте получавали част от тези пари, равняваща се на вашия дял. Срок за предявяване на иска - 5год.
По третия въпрос - да наследявате.
Дано да съм бил полезен и Успех !
L_Tabakow
Младши потребител

Re: Наследствени земи?

Мнениеот plamenag » 10 Окт 2012, 16:23

Здравейте,

Предстои ми делба на наследствени земи в Тополвград, някой да може да ми препоръча адвокат?

Благодаря предварително
plamenag
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба