Здравейте, имам нужда от помощ относно имотен спор. Историята е следната:
- майка ми се омъжва повторно през 1994 за мъж Ь, чиято майка умира през 1995г и мъжа, включително и брат му наследяват по 1/6 от апартамент, който е бил взаимна собственост на майката и бащата, а бащата е все още жив.
- през 1995 се подписва Договор за доброволна делба между съсобствениците (баща, брат и мъж Х), чрез който: 1) мъж Х получава в свой дял става собственик на целия ап-т; 2) бащата запазва правото да ползва до края на живота си имота и е съгласен мъж Х да получи целия апт и не претендира за уравнение на дела си; 3) мъж Х изплаща на брат си сума и той се съгласява мъжа Х да стане собственик на целия имот
- през 2006 се майка ми и мъж Х се развеждат като мъжа Х остава да си ползва ап-та, но без да уреди подялба
- тази ян. 2012 отидох при нотариус (пълномощник съм на майка си, тъй като тя живее в чужбина), който след като разгледа договора за делба и решението за развод предложи издаването на КНА по документи, като според него майка ми има право на половината от придобитите чрез договора за доброволна делба 5/6 от апаратамента (останалата 1/6 си е наследство на мъжа Х отмайка му и не е делима) и издаде КНА за 5/12
- сега майка ми иска да продаде тази 5/12 , но мъжа Х не е съгласен нито за продажба , нито за постановеното в КНА от нотариуса.
Въпросът е как мъжа Х може да оспори КНА, какво дело трябва да заведе, за да бъде отменен КНА? Делото установително ли ще е или осъдително?
Благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
д-р за делба, развод и КНА
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: д-р за делба, развод и КНА
Здравейте отново забравих да спомена, че постоянната адресна регистрация на майка ми е именно на адреса на този общ апартамент (който се намира в Габрово), а мъжа Х си живее там и ако стартира дело призовките за майка ми ще пристигат при него. Ако той ги приема вместо нея и ние не разберем, че е ответник по дело (съответни не се явяваме) възможно ли е съдът служебно да я осъди и да отмени КНА? Съществува ли начин да избегнем такова развитие?
Отделно сега мъжът Х ни заплава, че ще ни съди за измама, ще ни дава на комисията Кушлев и какво ли още не , но притеснението ми да не би нотариуса да е допуснал грешка в разпределянето на частите и сега да сме уязвими...
Отделно сега мъжът Х ни заплава, че ще ни съди за измама, ще ни дава на комисията Кушлев и какво ли още не , но притеснението ми да не би нотариуса да е допуснал грешка в разпределянето на частите и сега да сме уязвими...
- extrapumba
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|