начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

право на запазена част на низходящите

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

право на запазена част на низходящите

Мнениеот caelum » 20 Яну 2012, 01:31

Здравейте,
Бих желал някой да ми помогне, като ми отговори на няколко въпроса. Накратко моят случай е следният:
Аз и сестра ми, притежаваме апартамент и къща в които сме съсобственици в следните съотношения: след смъртта на баща ни аз и сестра ми получихме по 1/6 идеални части от двата имота, аз прехвърлих с покупко-продажба моята 1/6 идеална част от апартамента на сестра ми, откъдето сестра ми се сдоби с 2/6 идеални части от апартамента на родителите ни. Няколко години по-късно, майка ми, ми прехвърли нейните дялове от къщата и апартамента, а именно 4/6 от къщата с покупко-продажба и 4/6 от апартамента като дарение. Това е текущото положение или както следва: 4/6 от апартамента са моя собственост при 2/6 на сестра ми, за къщата 5/6 са моя собственост при 1/6 за сестра ми. Майка ми почина близо две години по-късно на 30.01.2011 г. Днес, получих по куриер, копие на иск заведен от сестра ми срещу мен по чл. 30 от ЗН, в който предявява претенции за намаляване на дарението направено от майка ми в моя полза, тъй като нарушава правото и на запазена част на низходящите по чл. 29 ал. 1 от ЗН. Ще цитирам точната формулировка на адвоката й, за повече яснота:
"На 30.01.2011 г. в гр. .... почина майка ни ......... .
Дарението на 4/6 ид. части от апартамент N 4 в гр. ......., извършено с нот. акт .../2009 г. от майка ни на ответницата е в нарушение на чл.28 и чл.29 ЗН, тъй като е нарушена запазената ми част, която е в размер на 2/9 идеални части от дареното имущество, или моята част от целия апартамент е 5/9 ид. части, а на ответницата 4/9 идеални части.
На основание чл. 343 ГПК правя искане за намаляване на дарението по нот. акт .../2009 г. с 4/9 идеални части, представляващи запазената част на низходящите съгласно чл.29 ал. 1 ЗН."
Както е видно, към датата на откриване на наследството, майка ни, не е притежавала недвижимо имущество, което да е обект на наследяване, откъдето би следвало, че не може да става въпрос за запазена част при наследяване, както и че чл. 30 от ЗН е в Глава трета. НАСЛЕДСТВО ПО ЗАВЕЩАНИЕ, а случаят не е такъв.
Може би не разсъждавам правилно - не съм юрист. Какво мога да направя в този случай?
Последна промяна caelum на 20 Яну 2012, 17:53, променена общо 1 път
caelum
Нов потребител

Re: Моля за помощ

Мнениеот caelum » 20 Яну 2012, 11:27

Има ли шанс да се оспори иска по реда на чл. 74 ал. 2 от ЗН ?
caelum
Нов потребител

Мнениеот alexander_ » 20 Яну 2012, 13:22

Права сте,
caelum написа:Може би не разсъждавам правилно - не съм юрист.

Относно питането Ви,
Какво мога да направя в този случай?

Отговорът е прост - свържете се с адвокат, който има опит в областта на вещното право.

Относно изложението Ви, на пръв поглед е видно, че сестра Ви има основание да търси накърняване на запазена част.
Аз лично бих Ви посъветвал (ако нямате средства за адвокат) да опитате да се възползвате от услугите на медиатор - към момента в сградата на бившия Нотариат (понастоящем Служба "Съдимост") има информационен център на първия етаж, където могат да ви дадат БЕЗПЛАТНА информация.
ЛЕСНО се галят момите, мъчно се дялкат гредите.

ГРЪМНАЛ слепият, та убил заек, а куцият припнал и го уловил.

ЖИВОТЪТ е стълба: едни се качват, други слизат.
alexander_
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Яну 2012, 13:44

При дарението има запазена част, тъй като наследството се е намалило, за разлика от възмездните сделки, където се счита, че има увеличаване или запазване на наследствената маса.

Според мен ще намалят наследството Ви.
ivan_lawyer
Старши потребител

Re: правото и на запазена част на низходящите

Мнениеот caelum » 20 Яну 2012, 17:45

Благодаря за отговорите, но мисля че не ви стана ясен целия казус, понеже се опитах да спестя подробностите около спора за наследството. Ще се опитам да внеса по-голяма яснота.
През 1989 г. почина баща ни. Според закона всеки от наследниците му получи своя дял без проблеми.
През 1994 г. майка ми реши да подели останалите на нейно име дялове, при устната уговорка аз да прехвърля моя дял от апартамента на сестра ми (апартамента е 3-стаен и в голям град почти на центъра) срещу дела на сестра ми (къща в малко планинско селце), като майка ми ще прехвърли нейните дялове от 4/6 - от апартамента на сестра ми, а от къщата на мен. След подписването на нотариалния акт с който прехвърлих чрез покупко-продажба дела си на сестра ми (за което в действителност от упомената сума нищо не получих, както добре ви е известно), сестра ми отказа да прехвърли нейния дял на мое име. Майка ми прехвърли нейния дял от апартамента на сестра ми с дарение срещу гледане. 2003/04 г. сестра ми и съпругът й се преместиха в апартамента при майка ми, 6 месеца по-късно се скарват по думите на майка ми цитирам: "Дадоха ми да подпиша някакви документи - предполагам, за това, че съм съгласна с продажбата на апартамента." След кавгата - тя ги изгонва. 2007 майка ми решава окончателно да уреди имотите и приканва сестра ми да ми прехвърли 1/6 от къщата, тя отначало се съгласява, а после отказва. Майка ми прехвърли нейния дял от къщата. Веднага е последвало обаждане от съпруга на сестра ми, който се обадил на майка ми и я заплашил с "удушаване" и саморазправа. Срещу това майка ми е подала жалба в полицията. Тогава тя решава да развали дарението на апартамента срещу гледане. Наех адвокат, платих му и я оставих да се оправя. Делото беше присъдено в нейна полза и тя си възстанови 4/6 от апартамента, които прехвърли като дарение на мое име 2009 г. Сестра ми не желае да се срещне с мен за да решим въпросите по наследството като сестри, личното ми мнение е че за това е виновен съпругът й, тъй като той от 2004 г насам със заплахи спрямо мен и майка ми (възможно е и към сестра ми, визирам предишни оплаквания на сестра ми от съпруга й), пречи да се срещнем и да решим спорните въпроси.
caelum
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба