Здравейте,
имам нужда от повече мнения, т.като при срещи с различни нотариуси и адвокати мненията бяха много разнообразни и не категорични; а ето го и моят случай:
Наследствена къща (представляваща сутерен и един етаж) и двор, поделена през 1990г с нот. заверен делбен протокол, с трима наследници. Единият наследник получава съществуващия етаж, другите двама имат право на надстрояване съответно на втори и трети етаж, всичките са собственици на 1/3 ид.ч. от двора и 1/3 ид. ч. от общите помещения на сградата. Аз съм наследник с нотариален акт с право на надстрояване на втори (следващият) жил. етаж плюс 2 помещения от сутерена.
До момента нищо не е построено (с изключение на няколко колони), имахме изготвен план някога, който сега е невалиден.
Въпросът ми е мога ли да използвам сега старото разрешително за строеж за изготвяне на нов арх. план и ако не, то какво точно представлява това, описано в нотариалният акт, ПРАВО на надстрояване?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПРАВО НА НАДСТРОЯВАНЕ - ПОГАСЕНО?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ПРАВО НА НАДСТРОЯВАНЕ - ПОГАСЕНО?
tutkamaina написа:Здравейте,
имам нужда от повече мнения, т.като при срещи с различни нотариуси и адвокати мненията бяха много разнообразни и не категорични; а ето го и моят случай:
Наследствена къща (представляваща сутерен и един етаж) и двор, поделена през 1990г с нот. заверен делбен протокол, с трима наследници. Единият наследник получава съществуващия етаж, другите двама имат право на надстрояване съответно на втори и трети етаж, всичките са собственици на 1/3 ид.ч. от двора и 1/3 ид. ч. от общите помещения на сградата. Аз съм наследник с нотариален акт с право на надстрояване на втори (следващият) жил. етаж плюс 2 помещения от сутерена.
До момента нищо не е построено (с изключение на няколко колони), имахме изготвен план някога, който сега е невалиден.
Въпросът ми е мога ли да използвам сега старото разрешително за строеж за изготвяне на нов арх. план и ако не, то какво точно представлява това, описано в нотариалният акт, ПРАВО на надстрояване?
Започваш всичко отначало.
... Без самоделки.
-
Melly - Старши потребител
правото на надстрояване първо не се погасява, а се преклудира, независимо от редакцията в ЗС.
Във Вашия случай не иде реч за Право на Надстрояване, а Вие сте собственик и искате да строите - вижте текста на разп. на чл. 183 ЗУТ, която винаги съм настоявал, че ако въобще трябва да я има, то систематически тя трябва да е в ЗС, а не в ЗУТ. Текстът наистина е много спорен /за сравнение в немския закон такъв текст липсва/.
Във Вашия случай не иде реч за Право на Надстрояване, а Вие сте собственик и искате да строите - вижте текста на разп. на чл. 183 ЗУТ, която винаги съм настоявал, че ако въобще трябва да я има, то систематически тя трябва да е в ЗС, а не в ЗУТ. Текстът наистина е много спорен /за сравнение в немския закон такъв текст липсва/.
- marti_gor
- Потребител
marti_gor написа:правото на надстрояване първо не се погасява, а се преклудира, независимо от редакцията в ЗС.
Чл. 183 на ЗУТ на мен ми звучи прекрасно - никой до сега дума не е обелил за него. Ще ида в кметството да видя как ще реагират като им го цитирам и ще пиша пак.
- tutkamaina
- Нов потребител
183 от зут не е във ваша полза!
- marti_gor
- Потребител
marti_gor написа:183 от зут не е във ваша полза!
Защо?
"чл.183
(4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2009 г.) За издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота."
Доколкото разбирам ще мога да взема разрешително без отново да искам съгласие, т.като аз го имам от 1990г, което е вписано като право на надстрояване в моят нотариален акт. Моята цел е реализиране на въпросният етаж.
Аз ли бъркам нещо тълкуванията?
- tutkamaina
- Нов потребител
вижте обаче и 67 ЗС!
- marti_gor
- Потребител
marti_gor написа:вижте обаче и 67 ЗС!
Виждал съм го, но дали се отнася към моя случай? Точно тук се оплитам, защото аз съм съсобственик на тази земя. За мен важи ли дефиницията "чужда земя", тази земя е 1/3 ид.ч. моя?
- tutkamaina
- Нов потребител
Точно за случаи като Вашия е наместена тази прословута ал. 4 на чл. 183 от ЗУТ. Проверете обаче дали съсобственият Ви имот е "предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване", за да можете да изисквате прилагането и.
- goblin
- Потребител
Да, предназначен е. За съжаление този строеж отдавна трябваше да сме го завършили, но...
Сега се надявам да не ми се налага да се занимавам със съсобствениците.
Сега се надявам да не ми се налага да се занимавам със съсобствениците.
- tutkamaina
- Нов потребител
Според проф. Боянов правото на надсрояване и присторяване се прекратява по същия начин както правото на строеж - при изтичане на 5 години от учредяването му. Така че в този случай, ще трябва да ви бъде учредено ново раво на надстрояване. Ако попадате в хипотезата на чл.183 ал.4 от ЗУТ, тогава няма да имате нужда от това.
- vseznaikoto
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|