Пусната е нотариална покана към съсобственик, живеещ в чужбина за изкупуване на идеална част. Явява се пълномощник на съсобственика, на който в пълномощното не е изрично казано, че може да подпише тази декларация. По принцип съсобственика не е съгласен с предложената цена. Нотариуса прави констативен протокол, в който описва всичко, включително и това, че до определен период съсобственика трябва да върне подписана и заверена при българския консул декларация по чл.33. Въпросът ми е: Какво ще се случи, ако в този период съсобственика откаже да върне исканата декларация? Подлежи ли той на наказание за неизпълнение на условията по протокола? Как може да се справи с този проблем другия съсобственик, който иска да продаде своята част?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неподписване на декларация по чл.33 от ЗС от съсобственика
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неподписване на декларация по чл.33 от ЗС от съсобствени
Има пълномощно, следователно няма проблем.
От друга страна може да е проблем, капан.
Иначе механизъмът на чл.33 ЗС е налице.
От друга страна може да е проблем, капан.
Иначе механизъмът на чл.33 ЗС е налице.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
azdesi написа:Пусната е нотариална покана към съсобственик, живеещ в чужбина за изкупуване на идеална част. Явява се пълномощник на съсобственика, на който в пълномощното не е изрично казано, че може да подпише тази декларация. По принцип съсобственика не е съгласен с предложената цена. Нотариуса прави констативен протокол, в който описва всичко, включително и това, че до определен период съсобственика трябва да върне подписана и заверена при българския консул декларация по чл.33. Въпросът ми е: Какво ще се случи, ако в този период съсобственика откаже да върне исканата декларация? Подлежи ли той на наказание за неизпълнение на условията по протокола? Как може да се справи с този проблем другия съсобственик, който иска да продаде своята част?
Благодаря предварително!
Законът не предвижда някаква санкция или задължение при невръщане в срок на посочената декларация, така че не може да се задължи съсобственикът да го изпълни това. Относно пълномощното, би трябвало да е изрично или текстът му да обхваща и тази хипотеза по някакъв начин.
- nk7702n
- Старши потребител
И сега какво следва за молителя?
Как да продаде своята идеална част без подписана декларация по чл.33?
Другия съсобственик иска да подпише декларацията като се върне в БГ след няколко месеца или да отидем при неговия нотариус, който ще оформи документите без декларацията по.чл.33. Това не е ли малко незаконно и по точи начин не влизаме ли ние в капан?
Как да продаде своята идеална част без подписана декларация по чл.33?
Другия съсобственик иска да подпише декларацията като се върне в БГ след няколко месеца или да отидем при неговия нотариус, който ще оформи документите без декларацията по.чл.33. Това не е ли малко незаконно и по точи начин не влизаме ли ние в капан?
- azdesi
- Младши потребител
Има най - различни начини за прехвърляне на един имот, не само чрез продажба. За повече информация отидете при колега адвокат да Ви подготви документите за разпоредителната сделка.
- nk7702n
- Старши потребител
И сега какво следва за молителя?
Да видим... след като вече е платил на нотариусът едните 40 и повече пари, а до тук сте в изходна позиция- време е да се посети адвокат.
И сделка без декларация- отказ за закупуване от съсобствениците не е незаконна , но след време купувачът, ако ли бъде притиснат от обстоятелствата, може да ви изпоти очетата( в смисъл просълзи, не друго).
nk7702n написа:Има най - различни начини за прехвърляне на един имот, не само чрез продажба. За повече информация отидете при колега адвокат да Ви подготви документите за разпоредителната сделка.
Тя, симулацията, малко трудно да "излезе", но при толкоз доказателства, които оставят след себе си... не знам.
Да не казвам, е ако е дарствена, сега, сделката- по онзи закон санкциите не са за пренебрегване.
Е, според зависи аршина.
- Гост.
- Старши потребител
Знам, че другите начини са дарение или замяна, но доколко са надеждни? Адвокат ще посетя още другата седмица, но се питам нали дарението може да се оспори, не е ли по подходящо да се направи замяна и то парцел за някаква вещ, за да е по- малък данъка?
- azdesi
- Младши потребител
Re: Много спешно - декларация по чл.33 от ЗС
Здравейте отново,
Имам нужда от Вашата помощ! Не мога да се свържа с адвоката ми, а е спешно.
Намерихме купувач за парцела.
Съсобственика отказва да подпише декларация по чл.33, независимо ,че в протокола нотариуса е дал срок до края на м.10 да бъде представена декларацията. Какво да направим, за да няма след време неприятни изненади за бъдещия собственик? Страхувам се от облажване от страна на съсобственика.
Всеки съвет от по- знаещи от мен ще ми е от полза!
Имам нужда от Вашата помощ! Не мога да се свържа с адвоката ми, а е спешно.
Намерихме купувач за парцела.
Съсобственика отказва да подпише декларация по чл.33, независимо ,че в протокола нотариуса е дал срок до края на м.10 да бъде представена декларацията. Какво да направим, за да няма след време неприятни изненади за бъдещия собственик? Страхувам се от облажване от страна на съсобственика.
Всеки съвет от по- знаещи от мен ще ми е от полза!
- azdesi
- Младши потребител
Само да допълня , че в нашия парцел има построена къща груб строеж. Строена е 2009 г и за момента и построен първия етаж на етап груб строеж. Направена е плоча за започване на втори етаж.
- azdesi
- Младши потребител
След подробно дадените Ви дотук обяснения е време или да се свържете с настоящия си адвокат, или да потърсите друг, защото явно не можете да се справите сам / а / с този проблем. Все пак, нямате юридическо образование ,нали!?
- nk7702n
- Старши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|