начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

пропуски в Нотариален акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пропуски в Нотариален акт

Мнениеот shell_ » 21 Авг 2011, 16:40

Здравейте! Накратко проблема ми е следният... През 92-ра родителите ми се развеждат,след подялба на движимо имущество съда задължа и двамата да ми дарят апартамента който са придобили, тъй като аз през този период съм бил непълнолетен на 5годишна възраст.Според решението на съда маика ми получава попечителството над мен и си запазва правото на обитаване апартамента до 18-годишната ми възраст,при сключване на друг граждански брак или безвъзмездно.Дотук всичко е ясно,наскоро разглеждах решението на съда и нотариалния акт който е бил направен по решение на съда но със следното разминаване и то е че майка ми си запазва правото на обитаване на апартамента (при сключване на друг граждански брак или безвъзмездно) като именно тази част в която се упоменава и (до навършване на 18-годишна възраст на детето .... ) липсва. С майка ми си имаме доста дрезги и караници през последните ми години и винаги ме е заплашвала че може да ме изгони и че апартамента си е бил неин ... Моля да ме посъветвате как да излезна от тази нелепа ситуация,дали този пропуск е направен умишлено и какви са стъпките които трябва да направя за да бъде нотариалния акт така както е по решението на съда??? Благодаря ви предварително !!!
shell_
Нов потребител

Re: пропуски в Нотариален акт

Мнениеот nk7702n » 21 Авг 2011, 17:38

----
Последна промяна nk7702n на 21 Авг 2011, 22:54, променена общо 2 пъти
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 19:54

Първо, това не е констативка.
Второ- няма да намерите съд, който да задължи съсобственици, па макар и в СИО, да надарят детето си- било е въпрос на лично тяхно желание :idea: ( тук имате пълно право да разсъждавате и осмислите написаното).
И трето- вие може и да искате обезщетение след 18 си година, но и дарение се отменя, ерго... трябва да търсите компромисен вариант в комуникацията с майка си.
За ваше добро е.

Четвърто- навярно жената си е запазила ВПП върху нейната 1/2, ама може и вие да не обяснявате ок.
Последна промяна poli_g на 21 Авг 2011, 19:58, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunnyset » 21 Авг 2011, 19:56

Възможно е с дарението да е запазено и ограниченото вещно право на ползване. В такъв случай нещата значително се променят с оглед на това, че самото право на ползване е учредено с оглед на личността и то е непрехвърлимо и ненаследимо. Често на практика, дарителят си запазва ограниченото вещно право. Всичко това го пиша, защото от написаното, не успях да разбера какво точно е постановено със съдебното решение и е възможно да е запазено правото на ползване.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 20:01

Дублирали сме се, но все пак смятам, че онова право на ползване по СР няма общо с това, което жената си е запазила с НА.
Просто е била предвидлива, за което не мога да я виня, след като чета темата, че за нейната 1/2 си е запазила ВПП.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunnyset » 21 Авг 2011, 20:15

Ако е възможно и аз да уточня. Поли, аз не съм писала, че със СР е осъществено запазване правото на ползване, а със самото дарение.

sunnyset написа:Възможно е с дарението да е запазено и ограниченото вещно право на ползване.

А както знаем по силата на чл. 18 ЗЗД, прехвърляне право на собственост върху недвижим имот става с НА, така че самото дарение е осъществено с НА.

Относно СР, имах предвид, че от написаното не разбирам какво точно е постановено с него.
sunnyset
Потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 20:28

Няма начин съдът да задължи страните да надарят детето си- било е въпрос на лично решение. Онези "до навършване на 18г." по СР са били в интерес на детето- дори да го надарят, то майката да има право да отглежда детето там. Нищо повече. То и съдът не е властен за повече, освен ако не е по взаимно съгласие прекратяването на брака и самите собственици да са представили споразумение от този вид. Ама и така да е- майката е изпълнила договореното- надарила е детето, а това, че си е запазила ВПП не е противоправно и не е в разрез с договорките, които са в споразумение постигнати.

п.п. Е, аз мисля, че може и със СР да се легитимираш за собственик, но щом настоявате да е само с НА- нека.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот shell_ » 21 Авг 2011, 21:04

Разводът е по взаимно съгласие! сега точно ще напиша най-важното от СР както е в оригинален вид както следва:

Искът е за прекратяване на граждански брак с правно основание чл.99 ал.3 от СК
..............
В съдебно заседание страните постигнаха споразумение относно личните и имуществените си отношения на основание чл.99 ал.3 от СК с което подписаха и заявиха че поддържат.

Постигнатото споразумение урежда всички спорни въпроси между тях .не противоречи на закона и е в интерес на дедето и на страните,поради което следва да бъде одобрено.
Водим от горното съдът РЕШИ:
Прекратява гражданския брак между ...............и ...............
Одобрява постигнатото от страните споразумение на основание чл.99 ал3 от СК както следва:
ПРЕДОСТАВЯ упражнението на родителските права върху роденото от брака дете на маиката ....................

маиката ............ и бащата ............. се ЗАДЪЛЖАВАТ в десетдневен срок считано от ........... да дарят
на сина си .................. придобития през време на брака АПАРТАМЕНТ находящ се ....... Като майката ............ запази за себе си правото за обитаване на апартамента до навършване 18 годишна възраст на детето..... или до сключване на граждански брак,безвъзмездно.

Страните заявяват че с това споразумение се ликвидират всички спорове относно прекратяване на брака,родителски права,режим на свиждане,ползване на семейното жилище,делба на имущество придобито по време на брака... и т.н

ТОВА Е по СР ... благодарен съм на всички включили се по темата !!! Моля по компетентните да изразят мнение дали след това споразумене е нарушен описа на НА?
shell_
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 21:10

Е, аз не съм от най-компетентните и никога не съм го твърдяла.
Сега, след като така учтиво помоли- давам път на тях, но преди това последно некомпетентно мнение ( въпреки, че не написа какво е записано в НА по въпроса с ползването)- имаш голата собственост за 1/2 от жилището. Поне. :)

п.п. Спирам със заядливостта 8) , но е коректно да посочите и текста в НА ако очаквате адекватно мнение.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот shell_ » 21 Авг 2011, 21:15

Поли не исках да те обидя,като се изразих за "по-компетентните" имах впредвид всички вас който активно се включиха във темата,защото аз от право изобщо не разбирам и не оспорвам знанията и опитът ви! Колкото до НА в него пише същото което е по СР че си запазва правото на обитаване на апартамента съгласно спогодбата по БД но това "до навършване на 18 годишна възраст" липсва.
shell_
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 21:31

Нека започнем от там:
двете страни А и Б даряват на сина си С следния недвижим имот придобит по време на брака им и съставляващ СИО : самостоятелен обект в сграда, представляващ апартамент № с площ ..., находящ се.... , съседи отгоре, отдолу, ляво- дясно, избено помещение ..., и .... ид. части от .......и прочие индивидуализиращи имота характеристики.
2. ? Тук някъде е точния текст на това т.н. "обитаване"- препишете го.
3. приема с благодарност и при условията на този НА собствеността .... и прочее не ме интересува.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот shell_ » 21 Авг 2011, 21:42

самостоятелен обект в сграда, представляващ апартамент № с площ ..., находящ се.... , съседи отгоре, отдолу, ляво- дясно, избено помещение ..., и .... ид. части от др. ...като дарителката страна А си запазва правото на обитаване на апартамента,безвъзмездно,до сключване на граждански брак с друго лице ,съгласно спогодбата по бр.д. № ... по описа на РС или до края на живота си.
shell_
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2011, 21:52

Честито - собственик сте на апартамент, в който майка ви има право да ползва 1/2 от същия до края на дните си. За тази 1/2 притежавате само голата собственост. Ако майка ви до 18ви г. възраст не е сключила последващ граждански брак, то има правото да ползва имота безвъзмездно до края на дните си.( ако правилно сте преписал запетаите)
Останалата 1/2 можете да ползвате вие( баща ви е бил далеч по недалновиден от майка ви).

Сега се върнете и ме прочетете, какво съм ви написала в 6.54. Трябва да туширате напрежението между вас, не само заради това, че тя има право да ползва 1/2 от имота( презумирам равен принос, но и да не е такъв- вече е късно за друго) до края на дните си, а и защото с тази опция същия е непродаваем. Почти.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот shell_ » 21 Авг 2011, 22:12

Благодаря за вниманието и отделеното време Поли,много безше любезна и изчерпателна :) Благодаря и на всички останали който се отзоваха !!!
shell_
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба