начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съсобственост и делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съсобственост и делба

Мнениеот dm1976 » 10 Юни 2011, 21:20

Здравейте!Моля за съвет, като предварително се извинявам за неточните термини, които може би ще използвам.От 19г. живеем в гарсониера, която е наследена от съпруга ми и неговият брат и не е поделена.През тези 19г.за нас тя е основно жилище, като само ние сме плащали данъците вкл. и тези, които са на името на брат му, естествено и сметките си за ток, вода и т.н., поддържали сме жилището, правили сме ремонти, подобрения.В един момент брат му решава, че трябва да му изплатим наем за тези години,без някога да е ставало въпрос за това - съответно няма нито устно, нито писмено споразумение.Има ли такова право и ако откажем да му платим какво може да направи той?Според наго стойността на дължимия наем е почти равен на стойността на гарсониерата и той може да ни изхвърли на улицата!Все още не е ставало въпрос за наплащане на дялове и моят въпрос е кой има по-големи права в случая, кой на кого да наплати и на каква стойност-пазарна ли, която е по-висока или друга /моля Ви, разяснете каква при доброволна делба и каква при съдебна/.Кога се прилага публичен търг?Много моля за отговор!Благодаря предварително!
dm1976
Нов потребител

Re: Съсобственост и делба

Мнениеот nk7702n » 10 Юни 2011, 21:43

Относно наема, няма изобщо такова нещо. Вие бихте могли да дължите такъв от момента на евентуална нотариална покана за в бъдеще, а не за минал период, за който евентуално му е хрумнало на другия съсобственик впоследствие, без никакво писмено поискване към онзи момент.
Най - добре би било да постигнете доброволна делба, така ще спестите от таксите при съдебна делба. Ако не можете да постигнете съгласие, непременно се обърнете към колега адвокат, за да Ви заведе дело за съдебна делба, за да избегнете неприятности и сътресения по време на съдебното производство.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот dm1976 » 10 Юни 2011, 22:41

Благодаря за съвета, но въпреки всичко от какъв характер биха могли да са неприятностите - финансови, морални, протакане...?
dm1976
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Юни 2011, 23:06

Може да се иска делба.
Евентуално можете да претендирате за придобиване на имота по давност, но само като маневра за протакане.

Иначе имате и сериозни подобрения в имота - можете да ги искате.
В производството по делба само се постановява да бъде изнесен имота на публична продан, което при тези цени на имотите не е фатално скъпо. Също можете да наддавате и да участвате.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 11 Юни 2011, 16:10

Здравейте въпросите Ви са много и доста обемисти , така че най-добре е да се консултирате с адвокат , само ще маркирам накратко.
1.По въпроса за наема.Да брат Ви има право да иска да му плащате обезщетение "наем" затова , че ползвате неговата идеална част от имота , но както правилно е отбелязал колегата от датата на писменото изрично искане за това , арг. от чл.31 ал.2 ЗС.Назад наем не може да Ви иска , щом няма писмено искане.
2.По отношение на данъците може да си искате припадащата му се част от данъка за 5 години назад по реда на института на неоснователното обогатяване.Ако сте извършвали необходими разноски също може да искате припадащия му се дял.
3.По отношения на делбата.Доброволната делба е договор , така че както се разберете и по отношения на това кой ще придобие собствеността , кой ще му бъде платена частта в пари , така и на каква цена, и изобщо каквото споразумение постигнете.
Съдебната делба е друг въпрос.Там първо съдът ще определи кой каква част има от веща.Предполагам имат равни идеални части.После се преминава към реалната делба.Тъй като имота е неподеляем , ако не е налице основанието за възлагане по чл.349 ал.2 ГПК , апартамента ще бъде изнесен на публична продан , където и Вие и брата има право да участва и да купи апартамента , ако разбира се не се появи 3 играч , който да предложи по-висока цена.
Нещата са доста сложни както виждате.Препоръчвам Ви да си ангажирате адвокат и да решите проблема , а да не изчаквате.С времето нещата няма да се оправят.

П.П
Това че сте живели в апартамента 15 години и за вас е основно жилище , не Ви дава по-големи права.Просто брата на мъжа Ви е бездействал през тези години.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Юни 2011, 21:30

И за да е леко по-спокоен питащия, това е много често срещан проблем в близките години, и ще е още по-често срещан в идните години.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Мнениеот dm1976 » 12 Юни 2011, 23:32

REVOLUTION, много благодаря за изчерпателните разяснения!
dm1976
Нов потребител

Мнениеот rashko » 15 Юли 2011, 15:36

Не съм юрист, но се сещам и за още една опция. Недобросъвестно владеене. :roll:
rashko
Потребител

Мнениеот jrebec » 04 Авг 2011, 16:23

Здравейте,имам решение от Районния съд за разпределяне на ползване върху 1/2 идеална част от съсобствен имот.Имам протокол за разпределяне правото на ползване на 1/2 идеална част от съсобствен имот.Разбрах че не мога да си направя ограда в съсобствения имот без съгласието на съсобственика а аз такова няма да получа никога защото,не сме в добри отношения за това се стигна до съд за разпределяне на частите ни за ползване.Въпроса ми е, мога ли и трябва ли да взема разрешение от някъде за да си засъдя нискостеблени храсти в моятя част до линията която е очертана от съдебен изпълнител за да спра достъпа на съсобственика ми в моята част на ползване?
jrebec
Нов потребител

Мнениеот rashko » 04 Авг 2011, 20:15

Сигурно има и други решения. Обикновенна ограда, или нещо подобно ебтино и ефективно
rashko
Потребител

Мнениеот teogeo » 04 Авг 2011, 21:32

jrebec написа:Здравейте,имам решение от Районния съд за разпределяне на ползване върху 1/2 идеална част от съсобствен имот.Имам протокол за разпределяне правото на ползване на 1/2 идеална част от съсобствен имот.Разбрах че не мога да си направя ограда в съсобствения имот без съгласието на съсобственика а аз такова няма да получа никога защото,не сме в добри отношения за това се стигна до съд за разпределяне на частите ни за ползване.Въпроса ми е, мога ли и трябва ли да взема разрешение от някъде за да си засъдя нискостеблени храсти в моятя част до линията която е очертана от съдебен изпълнител за да спра достъпа на съсобственика ми в моята част на ползване?

Мисля, че в такъв случай имате право на лека телена (мрежа) ограда (а доколкото си и спомням - няма изрично ограничение за типа ограда, стига да не е масивна), или жив плет. Добре би било да изберете нискостеблено бързорастящо храстостеблено растение от ЗАЩИТЕН ВИД :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kirile » 05 Авг 2011, 14:28

Ако е разположена изцяло във вашата част , може и масивна ограда без съгласието на другия. Преди 3 години ми издадоха разрешение за строеж на такава ограда.
kirile
Потребител

Мнениеот teogeo » 05 Авг 2011, 15:28

kirile написа:Ако е разположена изцяло във вашата част , може и масивна ограда без съгласието на другия. Преди 3 години ми издадоха разрешение за строеж на такава ограда.

В едно УПИ ???
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот jrebec » 05 Авг 2011, 15:57

Не ми разрешават от общината с отговора:
Община ... не може да ви даде разрешение за изграждане на ограда,
поради факта,че чл.48 от ЗУТ допуска ограждане само към улицата и към съседни уреголирани имоти.
В случая е налице един урегулиран поземлен имот,в който има само разпределяне на право за ползване между двамата съсобственици.Допустимо е по смисъла на чл.183 ал.1 от ЗУТ извършването на нов строеж / в случая
ограда / от един от съсобствениците в съсобствен урегулиран поземлен имот,но само въз основа на договор
в нотарилна форма с останалите съсобственици.
Въпроса ми към вас е,можете ли да ми помогнете да си направя ограда в моята част за ползване без съгласието на съсобственика и по кой член от ЗУТ е позволено това. За да си подам молба в общината и да не могат да
ми откажат да си изградя ограда.
jrebec
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Авг 2011, 20:27

Ако заградите имота - това е упражняване на право на собственост.

Ето защо следва да съобразявате това, тъй като е все едно действие по упражняване на собственост.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rashko » 06 Авг 2011, 22:27

Собственост и ползване са различни неща :D
rashko
Потребител

Мнениеот kirile » 07 Авг 2011, 11:56

Ами нали затова двамата собственици на имота са разпределили правото на ползване на реални части от този имот. Защо да не се материализира с ограда границата на ползване ? В противен случай какъв е смисъла да се разпредели правото на ползване , ако не можеш да спреш достъпа на другия собственик до твоята част от имота , която е разпределена да ползва само единия собственик ?
kirile
Потребител

Мнениеот jrebec » 07 Авг 2011, 14:24

Някой ако знае как мога да си заградя частта на ползване да ми напише.
Например:можеш да си заградиш по член еди кой си алинея еди коя си,много ще съм ви благодарен ако ми помогнете.
jrebec
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Авг 2011, 17:09

Би трябвало да може - от друга страна.

Всъщност това е включено в общите правомощия на защита на правото на собственост, респективно на ползване.

Тръгнали сте накриво, затова Ви усукват от общината.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rashko » 07 Авг 2011, 18:40

Горе долу съм на твоя хал. Смело слагай оградата. Ако чичо ти със събствени сили опита да я мести или нещо подобно. Викай полиция и се жали от него./Да си купи ограда и да си я мести :D / Ако от общината дойдат. Нека се мотивират. Да видим на какво основание. Ще ми е много интересно. Ако намерят такова, което лично много ме съмнява защото няма, просто сгъваш оградата.МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТОНАРЕДБА № 7от 22 декември 2003 г.
Ако там не намериш някаква забрана значи няма.
rashko
Потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба