Случаят е такъв:
Аз имам брат. Баща ми почина 1995г. Майка ми тази година. Не сме в добри отношения с брат ми по ред причини. Не съм търсила никакво наследство през годините, защото родителите ми решиха, че понеже брат ми /беше изхвърлен от жена си/ няма жилище, ще го "преписват" ва него. Не че са ми помагали на мен, но и аз не съм искала. Майка ми е починала два дена преди да я открие брат ми.
Оказа се, че 2005г брат ми е прехвърлил целия апартамент на сина си, чрез покупко-продажба. Защо ли?
Направих справка при нотариус и се оказа, че брат ми се е сдобил с апартамента преди 1991 г, вероятно чрез дарение - така мисля и така ми бяха казали, но не съм виждала НА.
Майка ми почина грозно. И сега съм решила да търся запазена част. Но адвокат / по телефон само сме говорили/ каза, че щом е прехвърлено на сина му т.е. на племенника ми - май нищо не може да са направи.
Търся съвет и дали изобщо да се захващам да търся тази запазена част - което уж закона ми запазва.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 02:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
запазена част от наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
запазена част от наследство
Последна промяна raza68 на 20 Окт 2010, 20:18, променена общо 2 пъти
- raza68
- Младши потребител
Re: запазена част от наследство
raza68 написа:Случаят е такъв:
Аз имам брат. Баща ми почина 1995г. Майка ми тази година. .....
Направих справка при нотариус и се оказа, че брат ми се е сдобил с апартамента преди 1991 г, вероятно чрез дарение - така мисля и така ми бяха казали, но не съм виждала НА. .....
......И сега съм решила да търся запазена част. .....
Първо проверете в службата по вписванията с какъв акт е прехвърлен апартаментът на брат Ви. Едва тогава ще могат да се обсъждат възможни хипотези и дали изобщо има възможност и дали си заслужава да търсите нещо ...
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
благодаря, утре ще проверя
- raza68
- Младши потребител
Брат ми е предобил апартамента чрез договор за издръжка и гледане през 1993г.. Възмутена съм. Почнах да пише и неправилно. Баща ми издъхна в моите ръце /1995 г/, през това време брат ми ходеше по мацки. На други ден след погребението замина на море. В следващите години - той живееше при една при приятелката си и и тормозеше детето.Приятелката му ми е разказвала. Купил две вафли и чака датето да заспи - за да ги изядат само двамата. Не знам тя дали ще ми стане сведетел - затова, че е живял при нея. Но детето, което вече е мъж - може би. Минаваше от време на време да хвърли по някое мляко на майка. Хляб не и даваше, защото правила трохи. Като я вземах при мен или съм ходила при нея - виждах синини по ръцете и. Всички съседи се оплакваха, че е плачела, а той усилвал музиката. Накрая, защото му правих забележка - каза, че само в негово присъствие мога да ходя при майка си и и взе ключа, за да не може да ми отваря, за да виждам всичко това. Майка ми ходеше - да не казвам с какво в бельото. Аз ги хвърлях и купувах нови. Къпех я. Защото той той не включваше бойлера. А как ядеше майка ми - като идваше при мен или аз като и носех. Не ми се свиди, но тайно съм плакала. Молела съм я да остане при мен, но тя стои два-три дена и тръгваше. Живеем на една улица - на 300-400 метра. Тя е знаела защо си тръгва - защото се дала имота "любимия син" да я гледала. Знаела е, че ме лишила от наследство и няма морално право да остава при мен. А аз толкова се чудех - за какво се карат. Въпреки, че брат ми е изключително агресивен, все пак му е майка. Айде, срещу външни хора. И лекарят правил аутопсия ми каза - видимо омършавяване и недостатъчно полагани грижи. Полицаите - също.
Майка ми почина - не се знае кога, според експертизата от 12-24 часа преди брат ми да обяви смъртта и. Може и да не се е пребирал вечерта. А и още по-добре - като не се е обаждала, да го притеснява. Явно се е усетил малко късно. По слепоочието и имаше кръв, полицаите откриха кръв и по спалнята. Брат ми предверително беше изхвърлил пътеките - защо ли. Измил всичко, но не и нея. На въпроса - защо майка е в кръв - се нахвърли с юмруци - за което си извадих медицинско. Било го е страх точно това - да не тръгна да му развалям договора. Може би затова и го е прехвърлил и на сина си - преди 5 години. Не знам колко това има значение.
Имотите са мръсна работа. Животът не е един имот. И майка ми изгуби живота заради сина си. Сигурно имаше още дни. Като съм ходила до майка, въпреки, че знам че е заключено - си говорехме през вратата. Тъжно.
Чакам решението на адвоката си - дали да заведем дело за разваляне на договора им - след една седмица.
Но, много искам да получа съвети и от други компетентни хора.
Майка ми почина - не се знае кога, според експертизата от 12-24 часа преди брат ми да обяви смъртта и. Може и да не се е пребирал вечерта. А и още по-добре - като не се е обаждала, да го притеснява. Явно се е усетил малко късно. По слепоочието и имаше кръв, полицаите откриха кръв и по спалнята. Брат ми предверително беше изхвърлил пътеките - защо ли. Измил всичко, но не и нея. На въпроса - защо майка е в кръв - се нахвърли с юмруци - за което си извадих медицинско. Било го е страх точно това - да не тръгна да му развалям договора. Може би затова и го е прехвърлил и на сина си - преди 5 години. Не знам колко това има значение.
Имотите са мръсна работа. Животът не е един имот. И майка ми изгуби живота заради сина си. Сигурно имаше още дни. Като съм ходила до майка, въпреки, че знам че е заключено - си говорехме през вратата. Тъжно.
Чакам решението на адвоката си - дали да заведем дело за разваляне на договора им - след една седмица.
Но, много искам да получа съвети и от други компетентни хора.
Последна промяна raza68 на 21 Окт 2010, 15:09, променена общо 1 път
- raza68
- Младши потребител
За ид. части на баща ви е вече късно, що се отнася до дела на майка ви- имате шанс.
Успех!
Успех!
- Гост.
- Старши потребител
Нета ми е ужасени живота понякога също. Благодаря.
- raza68
- Младши потребител
А да се откажа ли от завещанието или вече нямам право, щом е направен протокол и съм го показала на нотариуса.
Тази моя майка е знаела какво е направила и затова 2001 г. изневиделица ми го донесе завещанието.Каза да го пазя. Аз не съм го искала. То на този момент ми носи само парични загуби и търчане по институции.
Защо и след смъртта си ме поставя в такива бърканици.
Тази моя майка е знаела какво е направила и затова 2001 г. изневиделица ми го донесе завещанието.Каза да го пазя. Аз не съм го искала. То на този момент ми носи само парични загуби и търчане по институции.
Защо и след смъртта си ме поставя в такива бърканици.
- raza68
- Младши потребител
poli_g написа:За ид. части на баща ви е вече късно, що се отнася до дела на майка ви- имате шанс.
Успех!
1+
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
-
Standbay - Потребител
Благодаря, следя отговорите и се нахъсвам да заведа дело, въпреки че имам скрупули -че договора е желание на родителите ми; че ми е брат. Знам, че имотните дела са тежки и вечни.
Толкова съм побесняла и сега се изливам във форума - но съм пуснала и граждански иск и жалба до районния инспектор, който да я предаде на прокурор. Искам наказание и възмездие. Искам да си плати за насилието върху мен и отправените заплахи. Брат ми е имал от какво да се страхува...и затова избесня така.
Толкова съм побесняла и сега се изливам във форума - но съм пуснала и граждански иск и жалба до районния инспектор, който да я предаде на прокурор. Искам наказание и възмездие. Искам да си плати за насилието върху мен и отправените заплахи. Брат ми е имал от какво да се страхува...и затова избесня така.
- raza68
- Младши потребител
Очаквах някой да обясни, но едва сега влизам отново.
За да ви спестя бъдещото разочарование( за което вярвам колегата ще ви обясни на срещата) предлагам да не тръгвате с голямата кошница, защото по отношение брат ви има сливане качество кредитор и длъжник и дори да е успешно делото по чл. 87 ЗЗД, то частта ще е минимална. А вярвам и продажбата ( макар и между роднини и именно заради това) е станала на данъчна оценка.... и някак ще се видите в принуда да преценявате бързо ползата от това дело, въпреки изложеното.
..... животът е безкраен ребус.
За да ви спестя бъдещото разочарование( за което вярвам колегата ще ви обясни на срещата) предлагам да не тръгвате с голямата кошница, защото по отношение брат ви има сливане качество кредитор и длъжник и дори да е успешно делото по чл. 87 ЗЗД, то частта ще е минимална. А вярвам и продажбата ( макар и между роднини и именно заради това) е станала на данъчна оценка.... и някак ще се видите в принуда да преценявате бързо ползата от това дело, въпреки изложеното.
..... животът е безкраен ребус.
- Гост.
- Старши потребител
Като че ли адвоката ми спомена нещо такова, но не ми стана много ясно.
- raza68
- Младши потребител
В този род всички ли ги откриват два дни след смъртта им
viewtopic.php?f=23&t=43303
viewtopic.php?f=23&t=43303
- -reia-
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|