начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Спорна делба

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Спорна делба

Мнениеот vkostova » 31 Авг 2010, 14:42

Здравейте,

имам следния проблем. Баща ми има 3-ма братя, един живя до скоро в Русия (от 20-25г. беше там), другите двама живеят в София, като единия от които редовно си пътува до село. След развода на нашите баща ми се върна да живее в бащиния си дом при баба ми. Баба ми почина в ръцете му и до последно моят баща се грижеше за нея и никой от братята му не помагаше. След смъртта на баба ми като наследство остава огромен двор с две къщи на по един етаж, като завещанието е всичко, което са притежавали баба ми и дядо ми да се раздели по равно на 4-те им сина (баща ми и 3-мата му по-големи братя). В този имот до скоро живееше баща ми с приятелката си и никой от другите братя нямаше против, даже се радваха че няма да запустее къщата. До тук добре, но в един случаен ден братът на баща ми, който е в Русия решава да се върне тук. Започва "тормоз" над баща ми и приятелката му, поради голямото количество алкохол което пие, скандали, псувни, караници, посягания с нож, даже и клевети в полицията че баща ми имал пушка.. и накрая те решават да се изнесат от там и да отидат в дома на приятелката на баща ми. А брат му остана в бащиния им дом, дома на баба ми и дядо ми. Двамата братя които живеят в София не се забъркват в проблема тъй като те си имат други имоти и реално не претендират за бащиния, а и устно са го казвали, че е най-добре там да останат баща ми и брат му който си дойде от Русия.
Въпорсът ми е следния, има ли вариант, в който братът на баща ми да бъде принуден /законово притиснат/ да подаде иск за съдебна подялба, тъй като баща ми няма средствата за да заведе дело, а ако именно той заведе делото ще трябва да поеме и разноските, поне така съм чувала. До колкото зная имаше някакъв вариант в който баща ми има право да направи запор за ползване на имота докато не се реши правно този проблем, все пак е изгонен от мястото където има не по-малко право от другите наследници.
И въобще как може да се реши този проблем, тъй като е адски мъчно за мен и баща ми това положение. Ще съм ви много благодарна ако успеете да ми помогнете.
vkostova
Нов потребител

Re: Спорна делба

Мнениеот Standbay » 31 Авг 2010, 15:03

да пуска иска за делба баща ви - като не може да поеме в момента плащането на таксата да поиска да бъде освободен от първоначалното й заплащане
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот kirile » 02 Сеп 2010, 12:58

И аз имам вече заведено дело и очаквам съдът да определи таксата , за която предварително знам , че е много голяма и не съм в състояние да заплатя , затова въпросът ми е - само от предварително заплащане на таксата ли освобождава съдът , ами ако никога не можеш да намериш тези пари да платиш какво се получава , каква е процедурата по принцип с освобождаването от заплащане на такса ?
kirile
Потребител

Мнениеот Standbay » 02 Сеп 2010, 13:41

kirile написа:.... ами ако никога не можеш да намериш тези пари да платиш какво се получава ....

Към Президента - чл. 98 т. 12 от Конктитуцията - понякога номерът минава
Президентът има право да опрощава въпросните вземания по конституция, като в нея не се визират ограничения за лицата (физически или юридически), които могат да разчитат на съдействие. Въпреки това молбите са главно от социално слаби хора - пенсионери, безработни, болни и инвалиди, обясниха от комисията. Преобладават исканията за опрощаване на надвзети пенсии, на дължим данък за недвижимо имущество, данък върху дохода на физически лица, неправомерно изплатени парични обезщетения.
Самият президент не може да се произнася по основанието и размера на задължението. Вземанията, за които се иска опрощаване, трябва да са определени с влязъл в сила акт от съответния орган на изпълнителната или съдебната власт, тоест да са станали ликвидни и изискуеми. За да се иска опрощаване, трябва и доказателство, че въпросното задължение е несъбираемо. Това става чрез представяне на факти и обстоятелства, които трябва да покажат, че длъжникът не може да изплати задължението си към държавата в предвидените от закона срокове, включително и чрез принудителни способи. Принципно се прави опрощаване, когато длъжникът е в невъзможност да си плати задължението по някакви причини - няма имущества над несеквестируемия по закон минимум, доходите му са под социалния минимум, намира се в тежко семейно положение, има здравословни проблеми. Това са и показателите, по които се преценява всеки случай, като предложението се оформя при мнозинство от най-малко шест души от комисията (която е в деветчленен състав). Комисията провежда заседанията си по необходимост, но не по-малко от един път месечно. Предложенията й се оформят в доклад, след което се дават на президента. Решението му да опрости дадено задължение се прави с указ, издаден в качеството му на държавен глава.
Технологично искането за опрощаване на задължение се прави с молба до президента. По всяка молба се образува преписка, като по нея трябва да постъпят справки, мнения и документи, за да се изясни причината за исканото опрощаване. Самото събиране на данни се изисква от общинските органи, данъчната администрация, като се изразява и мнение за исканото опрощаване от финансовото министерство и от Националния осигурителен институт. Нова молба за опрощаване на задължение от същия характер може да се разгледа след изтичане на не по-малко от една година след издаване на указа, освен ако са настъпили нови обстоятелства от съществено значение за опрощаването.
Видовете държавни вземания са описани в Закона за събиране на държавните вземания. Това са данъци, такси, акцизи, митни сборове, вноски за обществено осигуряване, надвзети пенсии, конфискации, съдебни разноски и други. Държавни вземания са и таксите, събирани по Закона за държавните такси, които отиват като приход в бюджета. Според някои нормативни актове такси се събират от държавни предприятия, които са търговци по Търговския закон. Събираните от тях средства обаче не постъпват в бюджета, а представляват цена на услуга или дължими разходи. Такива например са телефонните такси, таксите за електро- и топлоенергия и други. Що се отнася до задълженията по кредити, отпуснати от банки и други кредитни институции, те имат частноправен характер и не са държавни вземания, обясняват от комисията.
Освен конституцията, която дава право на президента да опрощава несъбираеми държавни вземания, в работата на комисията се използва и Указ № 2773 от 1980 г., като се прилагат разпоредбите, които не противоречат на действащото законодателство.
Указите за опрощаване не се обнародват в Държавен вестник, тъй като са индивидуални молби, отнасят се само за отделни физически или юридически лица. В такива случаи конституцията не предвижда обнародване в Държавен вестник.

Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот kirile » 02 Сеп 2010, 14:24

Аз и семейството ми сме трайно безработни , без никакви доходи и с единствено семейно жилище. Това достатъчно ли е съдът да уважи искането ми по реда на ГПК да бъда освободен от определената държавна такса за делото ?
kirile
Потребител

Мнениеот petertr » 02 Сеп 2010, 15:07

Баща ви може да продаде на трето лице дела си (ако е идеална част), след като го предложи на брат си. Ако братът не го купи, баща ви спокойно може да го продаде на трето лице, и третото лице да заведе дело за делба. В случай, че сделката е изгодна за третото лице, този номер може да стане.
petertr
Младши потребител

Мнениеот vkostova » 02 Сеп 2010, 22:31

Благодаря! :)
vkostova
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба