Здравейте,
имам един доста сложен казус и ще се радвам, ако някой ме просветли поне малко какви са вариантите. Така:
Имаме една къща, която е строена от баба ми и дядо ми. Всеки един от тях е притежавал по 1/2. Дядо ми е починал преди около 10 години. Двамата имат дъщеря (моята майка) и син. Синът е починал преди 4 години. Той беше женен и има дете от съпругата си, което е на 7-8 годинки в момента. Майка ми пък е разведена и аз съм единственото и дете. Дано ви стана ясно до тук. В общи линии, ако не се бъркам, значи всеки един е наследил от къщата по: баба ми - 1/2 нейната си част + още една 1/6 (1/3 от частта на дядо ми), майка ми 1/6 (1/3 от частта на дядо ми) и вуйна ми - 1/6 (1/3 от частта на дядо ми). Поправете ме, ако бъркам, тъй като не съм сигурен.
Значи в момента в къщата живеят баба ми и майка ми, които са в тотално неразбирателство. Нещо повече, майка ми има поставена диагноза шизофрения, често пъти избухва и изобщо е пълен ад - най-вече за баба ми. Аз не живея там. Желанието на баба ми е да продаде къщата и евентуално да се купят два апартамента - един за нея, един за майка ми. Вуйна ми е обявила, че няма никакви претенции към наследство. Намерихме купувачи на цената, която искахме, но майка ми твърдо заявява, че няма да подпише договора и не иска да се продава къщата. Възможно ли е без нейното съгласие да се продаде и какви варианти имаме? Както стана ясно тя е наследила 1/6 от къщата, баба ми притежава 1/2 + 1/6 наследени (общо 2/3), вуйна ми 1/6.
Заболяването и дали може да се използва по някакъв начин, защото там е въпроса, че тя е неадекватна и напрактика не може да направи трезва преценка...?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продаване на къща с няколко наследници
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Продаване на къща с няколко наследници
Извършете съдебна делба. Разбирате, че това са приказки в "събота късен следобед" и не могат да очертаят правилните мерки и резултатите.
Но това е вариант. На практика, става въпрос за така нареченият лов на лисици. Разбира се, възможно е да става въпрос за лов на глухари, на други животни, но по принцип целта е една и съща - да се изкара от равновесие съсобственика, да се направи правилна обаче равносметка при тази операция.
Една операция без ясна визия и майсторлък при провеждането й е операция на сляпо. Понякога се налага, но диагнозата не е такава. Преценете и дали си струва цената - минималният хонорар на защитника - адвокат е 400 лева за една инстанция. А после идва и втора и трета инстанция, където има същото "изваждане". Разбира се, повечето колеги ще Ви направят "реверанс" в тези гладни години, но пък няма да Ви свършат работа.
Вариантите са - 1). Обявяване на лудост по съдебен ред; 2). Съдебна делба и принудителна продажба;
Но вариант 1). има и някои мъчни моменти.
Но това е вариант. На практика, става въпрос за така нареченият лов на лисици. Разбира се, възможно е да става въпрос за лов на глухари, на други животни, но по принцип целта е една и съща - да се изкара от равновесие съсобственика, да се направи правилна обаче равносметка при тази операция.
Една операция без ясна визия и майсторлък при провеждането й е операция на сляпо. Понякога се налага, но диагнозата не е такава. Преценете и дали си струва цената - минималният хонорар на защитника - адвокат е 400 лева за една инстанция. А после идва и втора и трета инстанция, където има същото "изваждане". Разбира се, повечето колеги ще Ви направят "реверанс" в тези гладни години, но пък няма да Ви свършат работа.
Вариантите са - 1). Обявяване на лудост по съдебен ред; 2). Съдебна делба и принудителна продажба;
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Не можете да продадете къщата без съгласието на майка Ви - налице е съсобственост ! Можете да продадете идеални части от къщата , но едва ли някой ще се съгласи на този вариант.
- ramona2010
- Нов потребител
Склонни ли са към продажба, то цената няма значение.
Повечето съсобствени имоти се продават на половин до половина на половина цена.
Повечето съсобствени имоти се продават на половин до половина на половина цена.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ramona2010 написа:Не можете да продадете къщата без съгласието на майка Ви - налице е съсобственост ! Можете да продадете идеални части от къщата , но едва ли някой ще се съгласи на този вариант.
Извинявам се, но наистина съм леко бос в тази област. Ако имаш предвид да се продаде само дела на баба ми и вуйна ми, като същевременно майка ми си запази нейното, не мисля, че това е вариант, тъй като никой не би си купил къщата по този начин и след това да живее с майка ми.
- isildur1
- Нов потребител
ivan_lawyer написа:Вариантите са - 1). Обявяване на лудост по съдебен ред; 2). Съдебна делба и принудителна продажба;
Какво имаш предвид под мъчни моменти...?
Принудителна продажба в какъв смисъл...? Може ли някакси да продадеме къщата и да и се изплати дела, въпреки че тя не иска?
Много въпроси знам...
- isildur1
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|