начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Продаване на къща с няколко наследници

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продаване на къща с няколко наследници

Мнениеот isildur1 » 10 Апр 2010, 18:01

Здравейте,
имам един доста сложен казус и ще се радвам, ако някой ме просветли поне малко какви са вариантите. Така:

Имаме една къща, която е строена от баба ми и дядо ми. Всеки един от тях е притежавал по 1/2. Дядо ми е починал преди около 10 години. Двамата имат дъщеря (моята майка) и син. Синът е починал преди 4 години. Той беше женен и има дете от съпругата си, което е на 7-8 годинки в момента. Майка ми пък е разведена и аз съм единственото и дете. Дано ви стана ясно до тук. В общи линии, ако не се бъркам, значи всеки един е наследил от къщата по: баба ми - 1/2 нейната си част + още една 1/6 (1/3 от частта на дядо ми), майка ми 1/6 (1/3 от частта на дядо ми) и вуйна ми - 1/6 (1/3 от частта на дядо ми). Поправете ме, ако бъркам, тъй като не съм сигурен.

Значи в момента в къщата живеят баба ми и майка ми, които са в тотално неразбирателство. Нещо повече, майка ми има поставена диагноза шизофрения, често пъти избухва и изобщо е пълен ад - най-вече за баба ми. Аз не живея там. Желанието на баба ми е да продаде къщата и евентуално да се купят два апартамента - един за нея, един за майка ми. Вуйна ми е обявила, че няма никакви претенции към наследство. Намерихме купувачи на цената, която искахме, но майка ми твърдо заявява, че няма да подпише договора и не иска да се продава къщата. Възможно ли е без нейното съгласие да се продаде и какви варианти имаме? Както стана ясно тя е наследила 1/6 от къщата, баба ми притежава 1/2 + 1/6 наследени (общо 2/3), вуйна ми 1/6.

Заболяването и дали може да се използва по някакъв начин, защото там е въпроса, че тя е неадекватна и напрактика не може да направи трезва преценка...?
isildur1
Нов потребител

Re: Продаване на къща с няколко наследници

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Апр 2010, 18:52

Извършете съдебна делба. Разбирате, че това са приказки в "събота късен следобед" и не могат да очертаят правилните мерки и резултатите.

Но това е вариант. На практика, става въпрос за така нареченият лов на лисици. Разбира се, възможно е да става въпрос за лов на глухари, на други животни, но по принцип целта е една и съща - да се изкара от равновесие съсобственика, да се направи правилна обаче равносметка при тази операция.

Една операция без ясна визия и майсторлък при провеждането й е операция на сляпо. Понякога се налага, но диагнозата не е такава. Преценете и дали си струва цената - минималният хонорар на защитника - адвокат е 400 лева за една инстанция. А после идва и втора и трета инстанция, където има същото "изваждане". Разбира се, повечето колеги ще Ви направят "реверанс" в тези гладни години, но пък няма да Ви свършат работа.

Вариантите са - 1). Обявяване на лудост по съдебен ред; 2). Съдебна делба и принудителна продажба;

Но вариант 1). има и някои мъчни моменти.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ramona2010 » 10 Апр 2010, 18:54

Не можете да продадете къщата без съгласието на майка Ви - налице е съсобственост ! Можете да продадете идеални части от къщата , но едва ли някой ще се съгласи на този вариант.
ramona2010
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Апр 2010, 19:20

Склонни ли са към продажба, то цената няма значение.

Повечето съсобствени имоти се продават на половин до половина на половина цена.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот isildur1 » 10 Апр 2010, 21:38

ramona2010 написа:Не можете да продадете къщата без съгласието на майка Ви - налице е съсобственост ! Можете да продадете идеални части от къщата , но едва ли някой ще се съгласи на този вариант.

Извинявам се, но наистина съм леко бос в тази област. Ако имаш предвид да се продаде само дела на баба ми и вуйна ми, като същевременно майка ми си запази нейното, не мисля, че това е вариант, тъй като никой не би си купил къщата по този начин и след това да живее с майка ми.
isildur1
Нов потребител

Мнениеот isildur1 » 10 Апр 2010, 21:40

ivan_lawyer написа:Вариантите са - 1). Обявяване на лудост по съдебен ред; 2). Съдебна делба и принудителна продажба;

Но вариант 1). има и някои мъчни моменти.

Какво имаш предвид под мъчни моменти...?

Принудителна продажба в какъв смисъл...? Може ли някакси да продадеме къщата и да и се изплати дела, въпреки че тя не иска?

Много въпроси знам... :?
isildur1
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба