Първо, в практиката какво иска нотариуса, за да е изпълнено изискването на чл.33 ЗС (при продажба на съсобствен недвижим имот)? Трябва декларация от продавача, че съсобствениците не са приели искането за изкупуване. А какви могат да бъдат "писмените доказателства, че е предложил" (освен нотариална покана) и задължителни ли са те или може само с декларация продавачът да заяви, че е предложил и че не е прието?
Може ли съсобственикът собственоръчно да декларира, че му е било предложено и че не желае да изкупи частта или трябва да е в някаква особена форма?
Второ при прехвърляне на имот с/у гледане и издръжка, може ли вещно-транслативният ефект да настъпи едва при смърт на лицето, за което се полагат грижи т.е. дотогава то да фигурира като собственик?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 06:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Няколко въпросчета?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Няколко въпросчета?
jjf написа:Първо, в практиката какво иска нотариуса, за да е изпълнено изискването на чл.33 ЗС (при продажба на съсобствен недвижим имот)? Трябва декларация от продавача, че съсобствениците не са приели искането за изкупуване. А какви могат да бъдат "писмените доказателства, че е предложил" (освен нотариална покана) и задължителни ли са те или може само с декларация продавачът да заяви, че е предложил и че не е прието?
Може ли съсобственикът собственоръчно да декларира, че му е било предложено и че не желае да изкупи частта или трябва да е в някаква особена форма?
Второ при прехвърляне на имот с/у гледане и издръжка, може ли вещно-транслативният ефект да настъпи едва при смърт на лицето, за което се полагат грижи т.е. дотогава то да фигурира като собственик?
Мммн, да, петокурсник
По втория въпрос: Може, но няма да е ДГИ, а друга конструкция - в случай, че целта на "упражнението" е да бъде запазена собствеността. А дали няма да постигнете същата цел, ако прехвърлителят по ДГИ си запази до живот правото на ползване,
Колега....
-
Melly - Старши потребител
jjf написа:Първо, в практиката какво иска нотариуса, за да е изпълнено изискването на чл.33 ЗС (при продажба на съсобствен недвижим имот)? Трябва декларация от продавача, че съсобствениците не са приели искането за изкупуване. да
А какви могат да бъдат "писмените доказателства, че е предложил" (освен нотариална покана) и задължителни ли са те или може само с декларация продавачът да заяви, че е предложил и че не е прието? Не става с декларация от продавача, трябва изрично волеизявление- отказ на съсобственика да закупи на определената цена или липсата му да е удостоверена по съответния начин/ като няма начин приема се, с оглед доказване, че протокол от нотариус вследствие НП за изкупуване е валидно доказателство.... и не винаги, но е дълго за обяснение- ако не е надлежно връчена и прочее, пороци триста/
Може ли съсобственикът собственоръчно да декларира, че му е било предложено и че не желае да изкупи частта или трябва да е в някаква особена форма? ДА- може в писмена форма
Е, не може! Хайде помислете кога настъпва транслативния ефект! и при кои сделки е налице посочената от вас хипотеза. После отново ще коментираме.
- Гост.
- Старши потребител
[/quote]poli_g написа:Е, не може! Хайде помислете кога настъпва транслативния ефект! и при кои сделки е налице посочената от вас хипотеза. После отново ще коментираме.
Сега като се замислих ме е яд, че изобщо попитах- близо до акъла
А има ли начин, при който собственикът на недвижим имот да си остане такъв до края на живота си и едва след това собствеността да премине в/у лице, което той би желал. Целта ми е да се опитам да намеря начин да заобиколя запазената част на наследниците. (да, знам, че то това е функцията на запазената част )
Но се сещам само за варианти, при които или наследниците ще имат запазена част (катко е при завещанието), или пък ще трябва да се прехвърля собствеността.
- jjf
- Младши потребител
Ама!? Ако отново се замислите, сигурна съм, ще стигнете до правилното решение.
Друго вино е правото на ползване...
Забравете завещанието- ще отворите само неприятности на приобретателите.
- има само три начина( или поне на мен толкова са известни ), но в нито един от тях не си запазва прехвърлителя ПС.Целта ми е да се опитам да намеря начин да заобиколя запазената част на наследниците.
Друго вино е правото на ползване...
Забравете завещанието- ще отворите само неприятности на приобретателите.
- Гост.
- Старши потребител
Да, и аз така си мислех, но тъй като знанията са ми само на ниво- прочетено от учебниците допусках, че може да има някаква хитринка в практиката. По скоро се притеснявам не от това колко малко знам, а колко много не знам и дори, когато съм прав все се съмнявам да няма някоя тънкост в практиката
Благодаря Ви poly_g за изказаните по темата мнения
Благодаря Ви poly_g за изказаните по темата мнения
- jjf
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|