начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Възможна продажба на съсобствен имот с право на ползване?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможна продажба на съсобствен имот с право на ползване?

Мнениеот sgeorgiev » 18 Ное 2008, 00:05

Та казуса е следния, имам наследствена част от имот. Имота е земя и къща, баба ми и дядо ми, даряват на баща ми, цялата къща през 90г с право на ползване на имота докато са живи. През 91г. баща ми им връща половината къща с дарение на баба ми, никъде из нотариалните актове, не е опоменато да отпада правото на живеене, на родителите му, през 97, баба ми продава половината къща заедно с половината земя на братовчед ми, пак с право на живеене докато е жива. Сега през 2008г. баща ми почина, аз и сестра ми сме негови наследници. Искаме да продадем нашия наследствен дял от имота, но братовчед ми манипулира баба ми и тя неиска да се откаже от правото на живеене в нашата част на имота. Така, братовчед ми е лесен, ние сме му предложили устно да закупи нашата част и той отказва, ще му пратя нотариална покана и ще получа официален отказ да закупи нашата част от имота, но остава баба ми, която той манипулира и по този начин не ми дава да продам своето. Споменаха ми, че мога да прескоча цялата философия със замяна на имота, въпроса ми е, след като баба ми има право да живее докато е жива в частта на която сме наследници аз и сестра ми, можем ли да я заменим, без да искаме съгласие от нея? Можем ли да направим замяна без да искаме право от братовчед ми като съсобственик и накрая, ние като наследници на баща ни, това право на живеене остава ли валидно?

ПС Имам и сериозен проблем с намирането на адвокат, който да работи в моя полза и да си върши работата коректно и кадърно, ако някой може да помогне, ще е супер, става дума за района на София.
sgeorgiev
Нов потребител

Re: Възможна продажба на съсобствен имот с право на ползване?

Мнениеот don_juan » 19 Ное 2008, 14:44

Възможностите са различни , но реализацията им зависи от стратегическите цели, които си поставяте и от поредица други условия , но продажба- няма да стане .
Правило на форума : "Ако искате да Ви се помогне, помогнете и Вие:..."
Аватар
don_juan
Младши потребител

Re: Възможна продажба на съсобствен имот с право на ползване?

Мнениеот sunrise » 19 Ное 2008, 15:59

От това,което разбирам, баба Ви има право на ползване , което е пожизнено за нея и няма как да го пренебрегнете.
sunrise
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба