- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Заличено право на ползване-възможно ли е....
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Заличено право на ползване-възможно ли е....
Здравейте!Случаят ми е доста мистериозен
През 1994 година моята майка се разболя от тежка форма на рак.Тогава аз бях на 21години.От раждането ми до тогава живеехме само двете в лично неин без други собственици наследствен имот от родителите и.Когато разбраха за заболяването и нейната сестра моя леля я взе уж да я гледа и помага за болестта и.Оказа се обаче, че 20 дни преди да почине скъпата ми леля се е обърнала към позната адвокатка, която е направила пълномощно от името на майка ми за да продаде имота на леля ми, а подписа на майка ми не съществува никъде в тази покупко-продажба.И така имота се продава на леля ми, обаче с клауза в него-БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДОЖИВОТНО ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ на майка ми и мен.До този момент аз живея и ползвам имота.6 години след направеното до тук леля ми прави дарение на имота на нейният син.И в двата случая и при покупко-продажбата и при дарението аз естествено не съм била уведомена, нито съм присъствала, а дори не съм и предполагала.Направих справка в агенцията по вписвания за тежести на имота -дали съществувам, като ПОЛЗВАТЕЛ С БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ за период от 10 години назад и докато чакам да мине срока за да го получа имам притеснението да не би да съм заличена, като такава защото в последният НА за дарението никъде не е упоменато това право на ползване и не фигурирам.Моята любяща леля е придобила и друг имот по такъв нечестен начин и с доста солидни и добри връзчици - дефакто не съм единственият прекаран...въпросът ми е:
Възможно ли е да ми се е заличило по някакъв начин правото ми на ползване Ще бъда благодарна на всички за отделеното внимание.БЛАГОДАРЯ!
През 1994 година моята майка се разболя от тежка форма на рак.Тогава аз бях на 21години.От раждането ми до тогава живеехме само двете в лично неин без други собственици наследствен имот от родителите и.Когато разбраха за заболяването и нейната сестра моя леля я взе уж да я гледа и помага за болестта и.Оказа се обаче, че 20 дни преди да почине скъпата ми леля се е обърнала към позната адвокатка, която е направила пълномощно от името на майка ми за да продаде имота на леля ми, а подписа на майка ми не съществува никъде в тази покупко-продажба.И така имота се продава на леля ми, обаче с клауза в него-БЕЗВЪЗМЕЗДНО ДОЖИВОТНО ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ на майка ми и мен.До този момент аз живея и ползвам имота.6 години след направеното до тук леля ми прави дарение на имота на нейният син.И в двата случая и при покупко-продажбата и при дарението аз естествено не съм била уведомена, нито съм присъствала, а дори не съм и предполагала.Направих справка в агенцията по вписвания за тежести на имота -дали съществувам, като ПОЛЗВАТЕЛ С БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО НА ПОЛЗВАНЕ за период от 10 години назад и докато чакам да мине срока за да го получа имам притеснението да не би да съм заличена, като такава защото в последният НА за дарението никъде не е упоменато това право на ползване и не фигурирам.Моята любяща леля е придобила и друг имот по такъв нечестен начин и с доста солидни и добри връзчици - дефакто не съм единственият прекаран...въпросът ми е:
Възможно ли е да ми се е заличило по някакъв начин правото ми на ползване Ще бъда благодарна на всички за отделеното внимание.БЛАГОДАРЯ!
Последна промяна mgeorgieva1974 на 22 Май 2012, 09:06, променена общо 1 път
- mgeorgieva1974
- Младши потребител
Re: Заличено право на ползване-възможно ли е....
Ами, не е възможно правото на ползване да "изчезне" така както сте го описала. Би било възможно, ако преди дарението сте се отказала от това свое право. Има си ред и процедура за това. Но явно при вас нещата са доста о`къкани (от любящата леля и с`ие) и съветът ми към вас е да си поговорите с адвокат.
-
Melly - Старши потребител
Много благодаря за бързият отговор.Правила съм няколко консултации при адвокат, който ми изясни, че аз имам половината ползване върху жилището тъй, като другата половина е погинала със смъртта на майка ми.Другото, което ми каза е, че за съжаление съм могла да заведа дело да ми върнат иззетата гола собственост при покупко-продажбата, но за съжаление срока е бил тогава 3 годишен и аз съм го пропуснала от невежество разбира се.По принцип аз не бях допусната да декларирам този имот като ползвател, защото веднага след дарението от леля ми на синът и е деклариран като негова вече собственост.Аз също така знам, че в ролята на ползвател трябва да плащам данъци такси и т.н, но нищо не идва и не се води на мое име, а на въпросният неин син се води и идват всички данъци сметки и т.н.Аз живея в много малка част от него около 50 квадрата със семейството си, а те ползват останалите 130 квадрата <тъй като то е с голяма квадратура> от жилището за бизнес.
- mgeorgieva1974
- Младши потребител
Melly написа:Ами, не е възможно правото на ползване да "изчезне" така както сте го описала. Би било възможно, ако преди дарението сте се отказала от това свое право. Има си ред и процедура за това. Но явно при вас нещата са доста о`къкани (от любящата леля и с`ие) и съветът ми към вас е да си поговорите с адвокат.
Не никъде и по никакъв начин не съм се отказвала.
- mgeorgieva1974
- Младши потребител
mgeorgieva1974 написа:Аз живея в много малка част от него около 50 квадрата със семейството си, а те ползват останалите 130 квадрата <тъй като то е с голяма квадратура> от жилището за бизнес.
Имате полезни ходове, но трябва да ги обсъдите с колега адвокат.
-
Днес си взех удостоверението за тежести и се оказа, че наистина не съществувам, като ползвател с доживотно право на ползване.Искам да попитам понеже знам каква е процедурата по заличаване на това право на ползване и по никакъв начин не съм правил това никъде, как мога и към, кого да се обърна, защото очевидно някой ме е резнал доста сполучливо, като такъв.
- mgeorgieva1974
- Младши потребител
адвокатmgeorgieva1974 написа:Днес си взех удостоверението за тежести и се оказа, че наистина не съществувам, като ползвател с доживотно право на ползване.Искам да попитам понеже знам каква е процедурата по заличаване на това право на ползване и по никакъв начин не съм правил това никъде, как мога и към, кого да се обърна, защото очевидно някой ме е резнал доста сполучливо, като такъв.
-
Мисля, че се тревожите абсолютно напразно. Дори леля Ви и син й имат много повече поводи за безспокойство от вас но има все пак някакви неясноти в описанието Ви по случая.
Ако желаете ми се обадете да 0877571576 за да уточним среща разговор абсолютно безплатно. С поздрав Първанов.
Ако желаете ми се обадете да 0877571576 за да уточним среща разговор абсолютно безплатно. С поздрав Първанов.
- niki35
- Младши потребител
niki35 написа:Мисля, че се тревожите абсолютно напразно. Дори леля Ви и син й имат много повече поводи за безспокойство от вас но има все пак някакви неясноти в описанието Ви по случая.
Благодаря за предложеното съдействие.Проблемът не е във финансите-аз до сега съм ходила при 3-ма адвокати, ако тръгна да смятам....и всички са на едно и също мнение да забравя да си върна откраднатата гола собственост.То това е от ясно по ядно за мен вече.Да се обърна към Агенцията по вписвания също ми даде съвет последният адвокат, като когато видя удостоверението за тежести просто тотално запецна и ми каза, че щял да мисли и да ми звънне, но честно казано за мен не беше хич обнадежден.Затова се обърнах тук за някаква помощ защото просто вече не знам на къде
- mgeorgieva1974
- Младши потребител
В удостоверението издадено от АВ, какво пише? Има ли вписан отказ от право на ползване? Доколкото разбирам в покупко-продажбата, когато ви е учредено правото на ползване, не сте участвали...договора в полза на трето лице ако е с предмет вещно право не се възприема еднозначно в доктрината..така че ....адвокат и късмет
- n_ikito
- Активен потребител
n_ikito написа:В удостоверението издадено от АВ, какво пише? Има ли вписан отказ от право на ползване? Доколкото разбирам в покупко-продажбата, когато ви е учредено правото на ползване, не сте участвали...договора в полза на трето лице ако е с предмет вещно право не се възприема еднозначно в доктрината..така че ....адвокат и късмет
Не няма вписан отказ в удостоверението.А в покупко- продажбата пише цитирам<като продавачката (майка ми) запазва правото на ползване върху целият имот на нея и дъщеря и(аз)- безвъзмездно докато са живи>.Благодаря много за съвета лошото е, че и адвоката ми се струва абсолютно объркан и вече наистина не знам на къде да хващам
- mgeorgieva1974
- Младши потребител
лошото е, че и адвоката ми се струва абсолютно объркан и вече наистина не знам на къде да хващам [quote][/quote]
След като незнаете, аз Ви казах, че аз знам от къде да хвана нещата. На вас Ви се скъпи дори едно телефонно обаждане ли? А искате помощ по такъв важен проблем. Малко учудващо.
След като незнаете, аз Ви казах, че аз знам от къде да хвана нещата. На вас Ви се скъпи дори едно телефонно обаждане ли? А искате помощ по такъв важен проблем. Малко учудващо.
- niki35
- Младши потребител
niki35 написа:mgeorgieva1974 написа:... лошото е, че и адвоката ми се струва абсолютно объркан и вече наистина не знам на къде да хващам
Питащата най-вероятно Ви е възприела като "копърка".
-
Дежа ву. Това вече се е случвало - през 1994 г, дъщерята се казва Цвети на 21 г, майка и е болна от рак, лелята, придобива собственост в/у апартамента 20 дена преди да почине майката, чрез продажба като правото на ползване се запазва и за дъщерята. Лелята дарява апартамента на сина си, който е джудист и т.н. - виж в този смисъл темата от 2008 г.Виж мненията на inspektora, colman, REVOLUTION.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Дежа ву. Това вече се е случвало - през 1994 г, дъщерята се казва Цвети на 21 г, майка и е болна от рак, лелята, придобива собственост в/у апартамента 20 дена преди да почине майката, чрез продажба като правото на ползване се запазва и за дъщерята. Лелята дарява апартамента на сина си, който е джудист и т.н. - виж в този смисъл темата от 2008 г.Виж мненията на inspektora, colman, REVOLUTION.
Да беше си направил труда да пуснеш линк към старата тема
viewtopic.php?f=7&t=32647
Впрочем доводите на колегите донякъде са отстоими, само ch3oh е дал противоположно на тяхнота позиция. Но в новата практика ВКС е на друго мнение, което съм и споделяла по друг повод - допустимо е да се учредява вещно право на ползване на трето на продажбата лице, което не участва в тази сделка (формата е спазена) и поражда транслативни вещни последици, и се вписват такива сделки. Ако обаче се продава имот на две лица в ид.ч., едното от които е трето неучастващо лице, липсата на съгласие по цената (съществен елемент от ФС) от третото неучаствало в сделката лице е порок и се счита, че в тази си част договорът е нищожен.
-
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/ ... f=19&t=670 тук има и 'стара' и 'нова' практика....
- n_ikito
- Активен потребител
Не съвсем, не съвсем...
Има разлика между прехвърляне ПС в полза на 3-то неучастващо лице и учредяване ВПП в полза на 3-то неучастващо в сделката лице.
П.П. Горното го пиша за яснота на питащите, колега n_ikito.
Има разлика между прехвърляне ПС в полза на 3-то неучастващо лице и учредяване ВПП в полза на 3-то неучастващо в сделката лице.
П.П. Горното го пиша за яснота на питащите, колега n_ikito.
-
Ами 111 ЗС - това което важи за недвижимите имоти важи и за ограничените вещни права върху тях, освен ако законът не постановява друго
за правото на ползване законът казва че е неотчуждаемо
И към автора на темата - да си прочете 57 ЗС - относно задълженията на ползователя - аз не споделям оптимизма в някои мнения в тази и в другите теми по този въпрос - полозователят е ДЛЪЖЕН:
- да плаща разноските във връзка с ползването
- да плаща данъците
- да плаща другите такси
- да поддържа вещта
- да застрахова имота в полза на собственика
- да плаща премиите за застраховката освен ако не е уговорено друго
Така, че с оглед на противоречивата практика на ВС/ВКС за договора в полза та трето лице и задължениеята по чл. 57 ЗС положението на ползователя/автора на темата според мен си е за притеснение, не само на изложените от нея съображения
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Нито за миг не съм пренебрегнала едно от задълженията на ползвателя, което в един евентуален спор би "лъснало" като неизпълнение, а оттам - основание съдът да приеме, че ВПП му е погасеино.
Времето не тече в полза на питащата. Няма две мнения по този въпрос.
Времето не тече в полза на питащата. Няма две мнения по този въпрос.
-
за правото на ползване законът казва че е неотчуждаемо
Така е, но се отнася за случаите, в които на титуляр на това право би му хрумнало да го прехвърли другиму. Законът забранява такова правно действие.
-
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Съсобственост и делба
|
|